0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問問各位媽媽BB未1歲就俾啲茶佢飲?
今日帶BB返去奶奶度,跟去左茶樓飲茶,去到茶樓奶奶抱住阿B,跟住用佢既匙羹餵左阿B飲茶,佢地去到霸位先,未見有點野食,唔知個匙羹奶奶有無用過,個匙羹仲要擺在茶杯下面果碟,跟住奶奶用匙羹不佢好似飲過果杯茶,我o左嘴,只問BB可以飲茶了嗎?奶奶話可以,我媽都話可以。之後叫左腸粉,奶奶又叫我摵少少俾BB食(無豉油果啲)
我返到屋企好唔開心又唔敢話佢,老公返工唔係度,我同阿媽一齊湊B過去,覺得奶奶好唔衛生,首先就咁用酒樓匙羹俾BB食已經覺得唔好,雖則知佢地會洗過,但個匙羹擺在茶杯碟,果種碟好似啲人「lur」骨鐘意擺果度

男爵府

加上佢飲過杯茶又俾阿B再飲...
我自己飲過既野都唔敢俾阿B飲,全部佢自己獨有餐具,同埋上網睇見話盡量都唔俾BB咁快飲茶住,可能奶奶覺得無問題,佢話餵過飲少少.我媽又話可以
自己好想喊出黎

大宅

nalinacc 發表於 19-10-13 22:52
加上佢飲過杯茶又俾阿B再飲...
我自己飲過既野都唔敢俾阿B飲,全部佢自己獨有餐具,同埋上網睇見 ...

梗係唔得啦 荼入面有咩成分 你自己上網查都查到啦!仲要茶樓嗰啲茶葉 都唔方係靚野 肯定有農藥 你覺得會洗過先俾你地飲?
有時無知真係會累左呀b

男爵府

gigiwww 發表於 19-10-13 23:04

梗係唔得啦 荼入面有咩成分 你自己上網查都查到啦!仲要茶 ...

我叫左我老公同佢講

別墅

nalinacc 發表於 19-10-13 22:49
想問問各位媽媽BB未1歲就俾啲茶佢飲?
今日帶BB返去奶奶度,跟去左茶樓飲茶,去到茶樓奶奶抱住阿B,跟住用 ...
自己睇實啲啦,啲長老痴線信唔過架, 自己食乜都話要比啲bb食, 中秋節比人閙到死仲講緊要比啲月餅bb食, 大熱天時自己都著一件短衫就成日話bb涷要著多幾件衫,又話開冷氣會涷親

男爵府

Cmeimei22 發表於 19-10-13 23:39
自己睇實啲啦,啲長老痴線信唔過架, 自己食乜都話要比啲bb食, 中秋節比人閙到死仲講緊要比啲月餅bb食, 大熱 ...

知道
月餅都俾BB食

別墅

回覆樓主:

我自己飲茶會訓唔到覺 因為茶九咖啡咽 所以我覺得唔適合俾阿B飲
至於衛生問題 我又唔係咁介意 其實出得街都一定有菌 好難做到絕對無菌及衛生
都要相信BB遇強愈強 長老都唔係專登嘅
上一代咁樣湊我地 我地都係咁樣成長
放鬆心情吧

洋房

不如你婉轉啲同佢講,話BB飲咗茶之後夜晚瞓唔着,等佢大啲先至再俾佢飲啦

大宅

nalinacc 發表於 19-10-13 23:45

知道

六歲前都唔好飲茶啊!唔成年最好唔飲茶 酒 咖啡!

別墅

明知長老係恐怖派,絶對不可比佢地單獨相處,一定要你在,否則有事終生抱撼

子爵府

唔好話bb,我個女23個半月,就快2歲,都唔會俾茶、咖啡、朱古力,呢d會食物刺激小朋友,連甜野、飲料都要食少d、飲少d,唔係好易有皮膚問題

男爵府

如果純粹係飲茶嘅話我都覺得OK嘅,雖然係唔好但係未至於有生命危險,小心佢亂咁比野佢食仲好啊,陣間無端端比枱面嗰啲花生佢食就瓜得啦

男爵府

青鳥dogcom 發表於 19-10-14 00:53
我自己飲茶會訓唔到覺 因為茶九咖啡咽 所以我覺得唔適合俾阿B飲
至於衛生問題 我又唔係咁介意 其實出得街都 ...

男爵府

喊包媽媽 發表於 19-10-14 12:02
如果純粹係飲茶嘅話我都覺得OK嘅,雖然係唔好但係未至於有生命危險,小心佢亂咁比野佢食仲好啊,陣間無端端 ...

係啊!呢樣我都好驚

男爵府

CCHINGC 發表於 19-10-14 10:28
唔好話bb,我個女23個半月,就快2歲,都唔會俾茶、咖啡、朱古力,呢d會食物刺激小朋友,連甜野、飲料都要食 ...

啱啊!雖然唔好話咩都驚,但咁細個小朋友都係小心啲好些

男爵府

回覆樓主:

茶緊係唔得啦⋯⋯雖則飲左又唔會即時有咩大影響,唔好深入話茶入面仲有咩成份唔好,剩係大部分都知茶有咖啡因都已經唔岩小朋友飲...我去酒樓都有點蒸腸粉比冇豉油既部份,同叫蒸飯比中間位佢食...茶我就平時都有比bb專飲用既大麥茶

男爵府

珍惜眼前 發表於 19-10-14 23:04
茶緊係唔得啦⋯⋯雖則飲左又唔會即時有咩大影響,唔好深入話茶入面仲有咩成份唔好,剩係大部分都知茶有咖啡 ...

大麥茶可飲嗎?

男爵府

nalinacc 發表於 19-10-14 23:42
大麥茶可飲嗎?

1歲後可飲

首頁

尾頁

跳至