懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Memami 的帖子

多謝你回覆啊, 你令我對無痛順產有左好大信心, 尋日見左miwife傾birth plan, 決定左用無痛!

希望好似你咁一切順利!

複式洋房

感謝分享~~
我未有之前都係睇開岑醫生,到而家有左都有睇佢~~~
佢個人真係幾COOL
不過我黎緊生都都會係搵佢~~不過仲未諗掂點生好
我老公成日想我順產,但我又勁怕痛.......所以想直接開刀唔洗咁驚

大宅

Memami 發表於 19-10-14 01:40
話說我係超怕痛,一直打算開刀生b, 但係度睇過媽媽們分享無痛分娩,攪到我又心思思... 最後我就揀咗無痛分 ...

想問下岑醫生每次覆診要等幾耐?
我知佢有分插症同唔插?
插症我試過等成2-3個鐘
咁產檢應該每次睇完再book下次,唔係插症,咁要等幾耐到?thanks

大宅

回覆 Elisabetta 的帖子

同你一樣好細膽 , 但相信外國既無痛行前得香港好多香港如果公立生想無痛要挨要乞

大宅

樓主你好
見到有人SHARE得甘詳盡仲係浸會真係好

我本身都打算開刀, 因為可以咩都唔洗知唔洗煩
我係一個細膽又怕痛又輕輕刮親都叫痛又會嘈生哂又驚留疤既麻煩女人一名
可想言之我當初想開刀係因為怕痛(都唔CARE留唔留疤了 , 因為生BB對我來講太恐慌)

之後知道有無痛 , 簡直係黑暗既內心點起左一絲亮光
瘋狂爬文有關佢既資料同大家既SHARE
打定完輸數去公立乞都乞唔到,比你挨到返黎又可能話你開夠度數唔打得
就算係可能又到8,9度收你藥掉低一句:你會無力生/唔識生架
(當人無爬文咩?)

把心一橫, 基於無疤同有無痛再加產後易進補同復原既吸引之下
我都希望自己可以無痛順產

不過我知道好似好多野要顧及, 例如咩胎位岩唔岩, 低唔低都影響你打唔打得
請問樓主, 你血壓本身有無咩? 係咪當時緊張得濟血壓先趺所以姑娘們要收你藥?

多謝你睇哂我既長篇大論

別墅

回覆 clt0524 的帖子

係呀, 插症至少2個鐘即使係正位都要等1個鐘~

複式洋房

Elisabetta 發表於 19-10-18 17:44

多謝你回覆啊, 你令我對無痛順產有左好大信心, 尋日見左miwife傾birth plan, 決定左用 ...

唔駛客氣!你一定會順利架加油
記得唔駛緊張,比多啲信心自己呀

複式洋房

gina_agogo 發表於 19-10-19 11:40
感謝分享~~
我未有之前都係睇開岑醫生,到而家有左都有睇佢~~~
佢個人真係幾COOL

係呀!
真係幾cool! 但佢真係好細心同專業!
每次見完佢我都會放心好多

順產開刀一樣咁偉大,最緊要就返你自己意願,始終心情好緊要,如果你真係好驚順產,就唔好勉強自己,要好好享受呢個神奇之旅,每日都開開心心!

不過我都係超怕死同細膽驚痛,開頭成日要抽血我每次都超驚!連飲糖水都好驚嘔,係驚到前一晚會瞓得唔好嗰啲,但我做到順產相信你都無問題架
有時信念真係好緊要!

複式洋房

clt0524 發表於 19-10-20 23:16
想問下岑醫生每次覆診要等幾耐?
我知佢有分插症同唔插?
插症我試過等成2-3個鐘

每次要2個鐘左右架!唔插就試過30分鐘-1個鐘
但因為後期覆診要密啲,所以通常都係插隊

複式洋房

cherylloveu 發表於 19-10-21 11:44
樓主你好

係呀!我本身都係揀開刀!因為我都係超級怕痛怕死嘅人,開頭未揀無痛嗰陣,老公問我覺得順產如何,我話如果揀順產,到時我會大叫到唔單止隔離房嘅人聽到,而係隔離座嘅人都聽到,可想而知我幾怕痛

之後我又係因為爬文而了解無痛,覺得好似好正咁,再加上我問埋媽媽group 生過嘅媽媽,佢哋都大讚無痛,所以我就突然揀咗順產,我身邊嘅老公呀屋企人同朋友都超驚訝,我心諗今次就等老娘令你哋大跌眼鏡

最後我真係見識到無痛嘅偉大,產後第2日就已經無乜野,成日係醫院行黎行去 同時我陪月好快就幫我進補,宜家2個半月身體一切正常 無話唔舒服或者腰骨痛等等

複式洋房

cherylloveu 發表於 19-10-21 11:44
樓主你好

至於適唔適合無痛,相信你嘅主診醫生都一定會比專業意見你 我都有聽過媽媽分享話覺得無痛唔太有效,好似係因為Bb 出世撞到佢刺骨,所以記得要問清楚呀

我本身係一個血壓偏低嘅人,我覺得入院時因為我太緊張,所以血壓升到好似正常人咁,但當用完無痛我放心晒,血壓又回復返偏低,所以姑娘擔心我情況而收我藥 岑醫生嗰陣黎到,了解完情況,問我係咪其實本身血壓都偏低,我答佢係,佢知道我唔係因為有side effect 而影響血壓,所以好快幫我攪掂,真係超正

祝你一切順利!唔駛太緊張!為母則強,到時你一定做到架

大宅

cherylloveu 發表於 19-10-21 11:25

同你一樣好細膽 , 但相信外國既無痛行前得香港好多香港如果公立生想無痛要挨要乞: ...

係啊, 我之前勁唔想順產就因為覺得自己太廢, 生唔出可能最後食全餐, 以前呢度政府都唔比揀開刀架, 同香港一樣, 不過因為human right 所以改左例, 但始終開刀要用既資源比較多, 風險又高, 所以佢地都唔鼓勵, 咁佢地為左勸服想開刀既媽媽, 了解左佢地既需要, 就會建議無痛囉, 仲可以配合埋止痛藥同聞氣, 希望阿仔乖乖地快d出黎唔好要媽媽痛咁耐啦!

大宅

Memami 發表於 19-10-22 00:42
唔駛客氣!你一定會順利架加油
記得唔駛緊張,比多啲信心自己呀
...

多謝你啊樓主! 希望阿仔乖乖地唔好要媽媽痛咁耐! 呢度midwife話無度要等子宮開到4cm先可以打, 香港係咪咁架? 咁0-3cm有幾痛? 要痛幾耐啊? 佢話可以食止痛藥同聞氣, 究竟有冇效架?

大宅

好認同你最後個句呀, 我都會同佢講你乖乖地聽話咁我地就win win 雙贏嘛
你預產期幾時?

唔知點解香港政府反而想你順產但又唔體諒下有D媽媽有幾恐慌
相信歐州既無痛都可靠, 加油呀 !! 一切順利!

大宅

你同我講既野都差唔多XD我都話到時應該癲左甘叫
老公同99就話: 你要堅強D架嘛, 要有矜持嘛
我即刻話: 生仔個時仲同你講矜持????!!!!! 恕我做唔到啦

血壓我諗我都算正常 ..以往BODY CHECK都無咩特別, 希望順利

不過而家都會諗每間私家既麻醉師係咪都會有D分別 , 當然希望遇到個功力深厚D

當時你打係浸會,知唔知要埋笑氣既話係咪真係坊間所講斷樽計?

唔好嫌我煩仲有小小疑問,
-會陰係咪每位順產媽媽都一定要縫針? 當時你藥效未過仲係未有感覺的嗎? (我好怕呢個MOMENT無藥效,我應該會尖叫)
-聽講要推惡露.. 係咪好可怕 ...?

再次謝謝樓主

大宅

cherylloveu 發表於 19-10-22 10:17

好認同你最後個句呀, 我都會同佢講你乖乖地聽話咁我地就win win 雙贏嘛

我下個月中預產啊! 你呢?又想早d見到阿仔但又驚佢提早出黎, 個心好矛盾啊

Btw, 你老公99叫你有d矜持呢件事睇怕冇咩可能 我個friend話佢第一胎痛到尖叫左2個鐘, 之後失左聲2日啊

大宅

我係5月呀, 祝你樣樣順利!!!而家會唔會比B騷擾到你訓唔到? 我而家仲未能想像有野係個肚入邊郁

你朋友係就甘順產無用無痛? 係香港政府生?

別墅

我生咗兩個都係岑醫生接生,專業,我比較第一有剪,第二個唔洗剪,勁快好。

複式洋房

Elisabetta 發表於 19-10-22 05:57
多謝你啊樓主! 希望阿仔乖乖地唔好要媽媽痛咁耐! 呢度midwife話無度要等子宮開到4cm先可以打, 香港係咪咁 ...

我係浸會係完全未開度數已經打得

啲人話1隻手指係1度,你可以睇下4cm係大概幾多度
痛唔痛就因人而異,有啲人話開4度都唔痛,我就覺得痛,但嗰種痛係難頂不過忍到同勉強可接受

我有聞笑氣,對我而言會有種wingwing地嘅感覺,無咩功效,不過因為要好專心咁聞,所以我分晒心,竟然因為咁而無咁痛

唔駛驚架加油!

複式洋房

cherylloveu 發表於 19-10-22 10:27

你同我講既野都差唔多XD我都話到時應該癲左甘叫

傻啦點會覺得煩!

好好笑 唔好話矜持,我嗰刻見到人都想揑住佢唔放

我記得嗰陣笑氣係charge一個價,唔肯定係咪斷樽計,因為當時笑氣條管唔係駁樽,好似係牆度插住,我諗係一用就charge一個價?

未必個個媽媽要剪會陰,所以唔一定要縫針。(我get到你驚咩,我之前都會驚嗰下藥效過咗,要生勾勾比佢縫針)但我有剪到所以要縫,縫針前佢好似有幫我再打一枝麻醉藥,所以當下一定唔會痛,只感覺到有野扯下扯下,但完全 no hard feeling !

推惡露唔可怕,我推幾下就攪掂,因為生嗰陣姑娘有幫我推肚(都大力架),所以之後推惡露就濕濕碎

加油

首頁

尾頁

跳至