夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

MeBeHe 發表於 19-10-14 20:56
樓主 你對仔女由你湊大
你覺得你應該爭取撫養權 問佢攞儋養費
小朋友跟媽媽較好

自己自自由由仲好,又5使咁大 pressure。
樓主,努力,希望你將來幸福。

大宅

回覆 angels'mom 的帖子

相信樓主過去十幾年都係將所有精力放家庭,所以C6的每一句說話/態度都對樓主好大影響,容易令樓主好難受。樓主不妨試試欣賞其他事,例如仔女嘅成就、自己仲意嘅食物等等。將自己開心/唔開心嘅原因多d 放在C6以外嘅其他事上面,可能會對自己情緒好d (當然都要避免刺激C6情緒。)無論有乜嘢想法/決定都好,唔好俾情緒影響自己決定。所以前提係先照顧好自己健康同情緒,再唸其他嘢。每一個人都應該愛自己、對自己好d。加油!

伯爵府

angels'mom 發表於 19-10-14 09:43
有個小冷笑但冇講任何嘢,我嘅打算係唔知點打算,依家返緊part time,離婚希望揾到full time,仔女應該跟 ...

冷笑即係覺得你唔會走?

珍珠宮

angels'mom 發表於 19-10-14 20:05
當然唔捨得,但如果真係搬走咗我都會盡量見佢哋,但現在言之尚早。
恭喜你做了好的決定...

複式洋房

mamasprits 發表於 19-10-17 08:54
冷笑即係覺得你唔會走?

我估佢冇諗過我會話離婚,佢唔係覺得我會唔會走,而係認為我哋唔會離婚,佢從來冇諗過佢自己就係我嘅精神負擔同壓力來源。

複式洋房

Perpersis 發表於 19-10-16 22:52

相信樓主過去十幾年都係將所有精力放家庭,所以C6的每一句說話/態度都對樓主好大 ...

多謝你嘅正能量,我會加油

複式洋房

Macusmama 發表於 19-10-17 09:20
恭喜你做了好的決定...

根本就係周圍環境畀我嘅決定,有啲身不由己。

珍珠宮

angels'mom 發表於 19-10-18 00:22
根本就係周圍環境畀我嘅決定,有啲身不由己。
而家大把人離婚,唔止你一個,你不是孤獨的,安排好自己應行的路先...加油.無野係做唔到的,只有你自己GIVE UP 那我都無野好說了...

子爵府

其實我同樓主情況好似
不過除左忍我都無辦法
鬼叫無外家支援,
份糧自己都未養掂
樓主加油

複式洋房

carmen911 發表於 19-10-18 19:13
其實我同樓主情況好似
不過除左忍我都無辦法
鬼叫無外家支援,

你都要加油呀!

珍珠宮

無論你既決定系點, 我都支持樓主

洋房

回覆樓主:

l
係艱難的決定

大宅

angels'mom 發表於 19-10-14 23:43
你所講嘅我都知,好多我都試過,有啲嘢係佢講極都唔明,佢希望仔女好,但唔明理想同現實未必一樣,成日話 ...

唉呀,越睇越似我C6....佢成日話我慈母 (曲個隻)。佢鬧仔時,又話我唔一起鬧。話我時間係工作上,想我做FTM但係我真係唔敢,到時重冇say。忍耐中...

複式洋房

anna59 發表於 19-10-19 10:07
無論你既決定系點, 我都支持樓主

多謝你,仍然忍耐中

複式洋房

kiecal 發表於 19-10-20 12:41
唉呀,越睇越似我C6....佢成日話我慈母 (曲個隻)。佢鬧仔時,又話我唔一起鬧。話我時間係工作上,想我做 ...

既然已經工作中,我就唔敢辭職做FTM喇,伸大手板係唔容易做嘅事,我咁多年都未習慣

大宅

angels'mom 發表於 19-10-20 12:58
既然已經工作中,我就唔敢辭職做FTM喇,伸大手板係唔容易做嘅事,我咁多年都未習慣
...

係呀,到時要求重高。我小朋友重細,希望我忍到佢地大。我宜家都save錢中,為將來有多D準備。

珍珠宮

一下子睇曬樓主以上所有posts (包括妳回其他人的posts)。我與我前夫過去近三十年的生活歷練,使我能身同妳的感受,和分析結論。
我明白妳現在的選擇是無路之中的一條自救的方法。
我當時從我前夫完全掌控的家不得不放棄兩位青少年的女兒搬出來住隔離的心路歷程 使我能體會妳現時的心路。

我又係要喊,都自己躲起來喊。
我在我前夫的家的生活空間只有四個:1. 我近門口換鞋和在家用工作的座位。2.食飯的固定位置。3. 睡覺的床。 4. 浴室
跟身的用品只有一公事包。家居所有其他空間都不是我的。
我是一人搵錢養起成個家同佢媽媽,我父母的。

若人未曾經歷過我所經歷的,都會輕易叫我不要「放棄」子女。我就是不放棄才搬過隔離住,但我前夫都係無能地帶著我的子女搬離我開車都要16個小時的地方住。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

佢地五月份搬離我,我八月份去探佢地,雖然屋換了,車換了,但人依舊,我在24小時之內已經感觸同情緒化地自己躲起來喊左兩次。佢地唔會明白亦接受唔到我喊係因為佢地既事實。我只好同我前夫講:我喊唔係佢錯,亦唔係我錯,冇人錯,只係我有情緒病,要醫治。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

你好勇敢, 恭喜你, 我相信到橋頭自頭直呢句說話, 返娘家得唔得丫?

複式洋房

858D 發表於 19-10-21 15:20

佢地五月份搬離我,我八月份去探佢地,雖然屋換了,車換了,但人依舊,我在24小時 ...

唔知道你明白我嘅處境到底係好事定壞事,有啲事只有經歷過才能明白,很不幸你曾經有不愉快嘅婚姻,但很替你高興你已走出困局,活得更精彩。

我C6之前已經睇咗起碼年半心理醫生,到最後要改變都係要靠自己,佢嘅性格係咁,又唔覺自己有問題,好難改。

前晚終於同C6講番件事,又或者係一路以來嘅問題,希望即使未離得成婚,大家一齊住都過得好啲。

首頁

尾頁

跳至