6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我平時用迷你電飯煲煲粥仔,1/4杯米,兩杯水,啱啱好煲到一碗比bb食。99話魚粥就係要將啲魚同米一起煲才有味(而唔係蒸),煲熟左先撈去骨整碎啲肉。我覺得呢舊魚真係太大舊,一碗粥洗唔洗甘大舊魚?99切比我噶,一直又話唔大唔大。平時豬肉又係拳頭甘大塊叫我切薄放曬落去煲,我真係覺得誇張左啲,唔係我孤寒,我都係為bb好啫

別墅

唔會甘煲,太危險,正常個個係蒸好拆肉再煲粥,唔會冇味,你留埋蒸魚汁放入粥

男爵府

多數唔會咁樣煲,如果有碎骨嘅話就弊,有新聞係台灣嘅,屋企老人家比魚粥BB食,插咗啲骨係個喉嚨,BB唔識講直至到發高燒發炎入醫院先知,要做手術

已刪除用户

男爵府

FrancesLam_FB 發表於 19-10-14 09:35
我平時用迷你電飯煲煲粥仔,1/4杯米,兩杯水,啱啱好煲到一碗比bb食。99話魚粥就係要將啲魚同米一起煲才有 ...

我覺得唔洗咁樣整魚粥比bb食,好似大人滾湯底咁,一整條魚滾湯就可以滾到一大煲,比幾個人飲,呢個比例先岩,你個b食一碗粥仔,用咁大舊魚肉係too much,唔合比例
其實bb咁細個味蕾好敏感,唔洗食到大人咁濃味,你煎香魚肉落水滾到變奶白色,用魚湯煲粥,再拆d魚肉加落粥,加d瓜菜就夠

複式洋房

kissapplegirl 發表於 19-10-15 02:34
我覺得唔洗咁樣整魚粥比bb食,好似大人滾湯底咁,一整條魚滾湯就可以滾到一大煲,比幾個人飲,呢個比例先 ...

今日99又切舊甘大舊嘅魚叫我比bb食,呢次我就用蒸,然後整碎左大約兩湯羹分量溝係粥度,bb都未食曬。99收工返黎見到魚有剩就係度怪我比甘少bb食,話食多啲都唔怕。我照住健康院本書,7-8個月魚/肉比1湯羹,9-11個月先1-2湯羹,我都算比多噶喇。激到我話 你自己黎餵喇。

男爵府

FrancesLam_FB 發表於 19-10-15 22:59
今日99又切舊甘大舊嘅魚叫我比bb食,呢次我就用蒸,然後整碎左大約兩湯羹分量溝係粥度,bb都未食曬。99收 ...

咁大舊魚大人都未必食得晒啦,我買25蚊鯇魚份量夠兩大一小做晚餐,bb仔咁細個仔,我諗一餐頂盡食一隻雞蛋份量既魚肉就足夠,到佢大dd胃口大左先再加

複式洋房

kissapplegirl 發表於 19-10-15 23:07
咁大舊魚大人都未必食得晒啦,我買25蚊鯇魚份量夠兩大一小做晚餐,bb仔咁細個仔,我諗一餐頂盡食一隻雞蛋 ...

99今晚返黎就同我講,佢工友話佢知 唔可以比甘多 會食滯 一匙羹就夠喇,我話我講你又唔信 人地講你就肯信。真係… 好多次我講嘅佢唔信,問完工友的確係甘佢先肯信,雖然我都係第一次做媽媽,但係網上有得睇點樣科學育兒嘅嘛

珍珠宮

FrancesLam_FB 發表於 19-10-16 20:04
99今晚返黎就同我講,佢工友話佢知 唔可以比甘多 會食滯 一匙羹就夠喇,我話我講你又唔信 人地講你就肯信 ...

你煮法好好,分開蒸確保無魚骨,不過淡水魚飼養方式.....bb要盡量少食

奶奶邏輯唔洗認真

多數奶奶都唔會聽新抱講,成日覺得新抱唔識湊b,硬要挑剔你

奶奶見親我女都話瘦瘦瘦
3歲女食飯,都未食完就話食咁多會食滯,叫我唔好俾個女食
我女繼續食飯,就叫我女唔好食飯喇,陣間食生果~搞到我女未食完就停手

明明我女次次都食晒飯,仲食得落生果
我算~
跟住有人買咗蛋糕,我女食完生果再食咗一件蛋糕
我話食一件蛋糕夠喇
奶奶係咁叫我女再食多件蛋糕

奶奶邏輯係:我俾個女食飯就食滯,但食完飯再食生果同兩件蛋糕都係正確做法

首頁

尾頁

跳至