跳至

首頁

尾頁

大宅

本人及囝囝都係BC,冧住出年返英國北部Middlesbrough 住,想了解一下申請小學程序,囝囝以家係小一(大B),所以應該到時係要申請上小二。

之前睇呢到comment話申請入學時間係每年1月,不過我地要6月中先過去,若果係咁可唔可以係香港申請定呢?通常申請時間要幾耐先知派邊間?因為一啲頭緒都冇,希望有達人可以提出資料,謝謝各位幫忙!

大宅

szejess 發表於 19-10-14 12:25
本人及囝囝都係BC,冧住出年返英國北部Middlesbrough 住,想了解一下申請小學程序,囝囝以家係小一(大B), ...

你插班就冇定時間, 到左英國後, 有晒住址証明就去council 登記, 佢會派係你屋企附近D小學比你..(我可以選3-4間排次序, 有位就會派比你)

以下家長就會預先問下邊間好小學有位, 到時就租附近小學的地址.. 以下LINK參考下, 佢有講除左小學外幾多野的

http://jcinuk.blogspot.com/search/label/%E6%90%B5%E5%B0%8F%E5%AD%B8

大宅

ruudi82 發表於 19-10-15 08:59
你插班就冇定時間, 到左英國後, 有晒住址証明就去council 登記, 佢會派係你屋企附近D小學比你..(我可以選3 ...

Thank you so much

大宅

ruudi82 發表於 19-10-15 08:59
你插班就冇定時間, 到左英國後, 有晒住址証明就去council 登記, 佢會派係你屋企附近D小學比你..(我可以選3 ...

另外想問下我地冧住6月頭到英國去申請插班學校,會唔會唔夠時間呢?因為7月放暑假。

我冧住報local school(冇宗教),我個囝囝現在一年班,7歲(12年10月出世),跟據英國學校制度,佢到時係咪要插year 3?係咪要跳級?我怕跟唔上,學校會唔會有特別支援定我自己要安排補習英語數學呢?

謝謝你的幫忙

大宅

szejess 發表於 19-10-16 11:50
另外想問下我地冧住6月頭到英國去申請插班學校,會唔會唔夠時間呢?因為7月放暑假。

我冧住報local schoo ...

咁應該係6-7月冇學校讀, 但就係報下年度學校

如果你小朋友係小一大B(同學年英國係YEAR2), 你下年升小二時, 應該係讀YEAR 3, 唔算跳班, 因為英國學生K3 係YEAR 1黎...(北愛/蘇格蘭學制有D唔同), 我講以上係英格蘭學校

小學唔知, 但見人分享其實小朋友咁細過去, 一般幾個月就會習慣

大宅

ruudi82 發表於 19-10-17 08:58
咁應該係6-7月冇學校讀, 但就係報下年度學校

如果你小朋友係小一大B(同學年英國係YEAR2), 你下年升小二時 ...

感謝你回覆我

大宅

szejess 發表於 19-10-14 12:25
本人及囝囝都係BC,冧住出年返英國北部Middlesbrough 住,想了解一下申請小學程序,囝囝以家係小一(大B), ...

我反而想問下你...你係一個帶小朋友返去? 伴侶留香港做野??

你過去Middlesbrough 會唔會搵野做定點?? Middlesbrough 易唔易搵野做??

我都考慮緊搬去邊度住

大宅

ruudi82 發表於 19-10-17 16:27
我反而想問下你...你係一個帶小朋友返去? 伴侶留香港做野??

你過去Middlesbrough 會唔會搵野做定點?? ...

我冧住一家人去,所以要替老公搞spouse visa, 我有家人係Middlesbrough ,所以會容易安排,至於做野方便,我老公做開工程工作,以家不斷上網及問朋友可以點入番呢行,需要有乜野要求等,自己就冧住搵part time做,未知會唔會有,不過都想試下。

大宅

回覆 szejess 的帖子

Middlesbrough 好似治安都幾好...(我有諗過去NEWCASTLE/DURHAM)...可唔可以問下你屋企人...係Middlesbrough 易搵野做?? (非專業工)

治安係咪都OK? (網上又有D人話多印度/非洲人, 治安唔好)...有D又話多白人又歧視

大宅

ruudi82 發表於 19-10-18 10:28
回覆 szejess 的帖子

Middlesbrough 好似治安都幾好...(我有諗過去NEWCASTLE/DURHAM)...可唔可以問下你屋 ...

我家人做飲食行業,對其他行業並唔了解,所以答你唔到,不過Middlesbrough 都算治安ok,但當然去到邊到都有好人壊人,

其實Middlesbrough 以家好多中國人,因為有Teeside University,英國一直都多印度人。

複式洋房

szejess 發表於 19-10-16 11:50

我冧住報local schoo ...

19-20 學年度

1 September 2012 to 31 August 2013 — year 2

如果有學校有位,council 可能會暑假前派到位比小朋友。視乎你選的學校及council工作速度。

如果暑假前派唔到,council有可能叫你再報多次,報20-21 yr 3,application 要自己追緊啲。

英文方面,通常會有extra English lessons,但通常唔會在這課堂教英數。通常會睇故仔書教英文等⋯

可以現在在香港可買一些英數練習讓小朋友嘗試開始習慣

大宅

nelnelyeung 發表於 20-1-2 12:14
19-20 學年度

1 September 2012 to 31 August 2013 — year 2

首頁

尾頁

跳至