跳至
[加拿大] 新手買車

首頁

尾頁

男爵府

G2牌仔大學生想買車,想了解一下先租後買好,還是買架二手車合適些,重點係女仔用,好多基本維修都唔係太懂,可否俾些意見。
另外先租後買普遍嗎?有什麼需要注意?
加拿大有冇一些救車熱線,壞車時可以迅速幫手?

男爵府

學生,買架3-4千蚊咪得囉。

男爵府

dlee_ca 發表於 19-10-14 14:45
學生,買架3-4千蚊咪得囉。

可唔可以介紹一下邊隻車種比較適合初級駕駛者,想買車身高些易睇位一點,最重要係安全穩定性高和無小毛病,budget可以接受高些。
真心請教!

男爵府

回覆樓主:

https://vancouver.craigslist.org/rds/cto/d/richmond-2005-toyota-matrix-xr-automatic/6994934207.html 這個哩數高了一點,揸三幾年是可以的

https://vancouver.craigslist.org/pml/cto/d/abbotsford-southwest-2008-toyota-matrix/6998986491.html 很合理

靚一點,但保險也貴一點:

https://vancouver.craigslist.org/pml/cto/d/coquitlam-2009-honda-civic/6999305961.html

很多很多選擇。

公爵府

vespa 發表於 19-10-14 19:39
可唔可以介紹一下邊隻車種比較適合初級駕駛者,想買車身高些易睇位一點,最重要係安全穩定性高和無小毛病 ...
我揸左好多年車,但技術一直都冇咩長進,所以我當自己係初學者
個人經驗,細車容易 handle,泊車也容易 d,車身高與否對我來講倒唔係好大分別,如果真係 prefer 高車身,揀一架 SUV,通常日本車都比較穩定,少壞,不過一撞就 total,呢方面歐洲車就好 d。如果 budget 唔係問題,或者考慮一架細嘅歐洲 suv,新車有幾年保養,出左問題都可以拎返比代理整。Volvo XC40、BMW X1、Audi Q3,呢幾架都係細車,如果阿女第一架車想經濟少少,Honda HR-V、Toyoda C-HR 都細細架,又唔貴,可以考慮

大宅

vespa 發表於 19-10-14 13:03
G2牌仔大學生想買車,想了解一下先租後買好,還是買架二手車合適些,重點係女仔用,好多基本維修都唔係太懂 ...

維修少最好買日本車,Toyota、Honda大部分model好少壞。學生細車用上嚟經濟啲,SUV車身高但晒油,宜家油價咁貴計起上嚟,每個月比honda fit、civic同埋Toyota Corolla洗費大好多。

第一次自己揸車最好join CAA 會員,佢地有roadside assistance,有事24/7都可以求救。

Lease我未試過,不過新牌買架2手先啦,刮到high到都無咁心疼,等揸熟咗換車好過

男爵府

schokoladeheiss 發表於 19-10-15 11:26
維修少最好買日本車,Toyota、Honda大部分model好少壞。學生細車用上嚟經濟啲,SUV車身高但晒油,宜家油價 ...

唔該晒,唔知join CAA會幾錢?多倫多有嗎?

男爵府

mugtaitai 發表於 19-10-15 05:55
我揸左好多年車,但技術一直都冇咩長進,所以我當自己係初學者
個人經驗,細車容易 handle,泊車也容易 d, ...

謝謝意見

大宅

vespa 發表於 19-10-15 20:10
唔該晒,唔知join CAA會幾錢?多倫多有嗎?

CAA 全國都有,佢提供幾種membership,你上CAA網站根據自己需求選擇,主要係睇揸車距離

男爵府

schokoladeheiss 發表於 19-10-16 00:10
CAA 全國都有,佢提供幾種membership,你上CAA網站根據自己需求選擇,主要係睇揸車距離
...

Thank you

男爵府

計劃想買二手車,請問流程會係點?
車行選好車后,車行是否會代買保險,還是要自己去攪?除左保險,仲有其他文件要辦嗎?
首次在加拿大買二手車,有什麼要注意的?
請多指教!

首頁

尾頁

跳至