自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

其實JOIN 私營PLAYGROUP/學習中心時,要睇清楚佢地條款, 就算無得睇都要問下, 因為一般每月的係唔會有得補, 唔單止你話學前分離班,就算我好似我大女果D 功課班, 都係無得補的!因為人地講到明係比既費用是全月計的, 就算打風落雨都唔會補!

但如果你JOIN既係每堂計既, 一買買幾堂咁, 每月比, 咁呢D通常就有得補!消費權益係你手, 據理力爭要開口! 經一事長一智,下次JOIN咩班都記得問清楚!

洋房

kk1979 發表於 19-10-14 17:01
其實JOIN 私營PLAYGROUP/學習中心時,要睇清楚佢地條款, 就算無得睇都要問下, 因為一般每月的係唔會有 ...

謝謝(emoji)

禁止訪問

男爵府

BowieLeung 發表於 19-10-14 15:15
10月2號至返分離班 才一星期 就野到手足口病 柏麗18樓 交了4000學費 無保障 無䃼堂 200蚊一日 儿子病10天就 ...

公道點講,學校想爆手足口,源頭一定是在學校傳染?有冇去過公眾地方,如公園。

比得起錢讀 私人,就算放紅假都是要交一整月學費,還有就算讀政府既pn都係收一整月學費,亦無一間學校擔保番學唔會染病回來

男爵府

回覆樓主:

好似我兩個仔咁,4月份交左補習費,學校放復活節假前兩日大仔出水痘,之後開始放復活節假細佬中左手足口,原本買左機票旅行都去唔成,如果咁計我4月份補習加睇醫生加機票錢,前後我都無左成2萬,有時小朋友病無人想,啲菌邊到嚟無人知,你小朋友中手足口是否一定係學前班中,同班有無其他小朋友同一時間有事,我細仔好肯定學校中,因為同一班有4,5個同學都中

洋房

小小兔仔 發表於 19-10-14 17:11
好似我兩個仔咁,4月份交左補習費,學校放復活節假前兩日大仔出水痘,之後開始放復活節假細佬中左手足口, ...

我的是B班 A班11點下課之後B班直接上的 沒清潔班房時間、這個問題很大、A班是不是有小朋友病了 學校也不會通知的 第一次上課才幾天 就得病、很難受、可能我發貼是有點衝動、惹來爭議 估計這是最後一次發貼了 thx!

男爵府

BowieLeung 發表於 19-10-14 17:19
我的是B班 A班11點下課之後B班直接上的 沒清潔班房時間、這個問題很大、A班是不是有小朋友病了 學校也不會 ...

小朋友返學無可避免病呢樣嘢,我仔K1頭半年,一個月加埋都唔知有無返到7日,唔係傷風,咳就發燒或肚瀉,所以你都要有心理準備小朋友嚟緊都會有咁嘅情況出現

洋房

小小兔仔 發表於 19-10-14 17:23
小朋友返學無可避免病呢樣嘢,我仔K1頭半年,一個月加埋都唔知有無返到7日,唔係傷風,咳就發燒或肚瀉,所 ...

知道了

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

冇計,返學預左會病
學前班其實返唔返都冇所謂,如小朋友本身身體比較易病,等到K1才上學吧
另外,學校衛生問題,你可以向學校返映下有咩不足,例如已經通報有人中手足口病,建議全校一齊帶口罩及消毒課室。

男爵府

BowieLeung 發表於 19-10-14 17:24
知道了

你宜家可以做就是幫佢打好個底,例如:食維他命丸咁

伯爵府

心痛小朋友,手足口很辛苦。
學校,波波池,playhouse 都好高危,唔確定一定是學校野返尼。
佢唔退款都無法,完左課程就轉另一間。

男爵府

BowieLeung 發表於 19-10-14 17:24
知道了

遊戲規則嘛。

曾经插班入心儀的小學,即收即pay. 冇得按比例收。只係一星期收足一個月。

乖乖比錢

伯爵府

預左個位給你,就係你的,返唔返都預左給你。4千係一個月學費,無人會逐日計2百的。
至於邊個傳染邊個,話唔埋㗎。
學前班不是必要的,唔啱就退學啦。

下次你問清楚,衹報讀那些可以逐日計錢的

大宅

KKKKit 發表於 19-10-14 15:27
學校點可能確保所有學生一定身體健康,只能怪其他家長俾有病既小朋友番學傳播病毒吧 ...

認同!!
我囡學校都試過有同學仔患咗手足口都返學校開生日會 之後老師發現同學仔手腳都有水泡~然後即時叫佢家長接佢走! 但都已經將啲菌傳開晒…我囡都中咗招 要提早放暑假!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

其實, 小朋友唔净係返學先會感染病菌, 出街, 去公園, 去商場, 坐車等都有機會.
小朋友感染病毒係必然的成長過程, 只有感染病菌, 才能自身產生抵抗力.
所以媽媽不用太緊張, 好好增強小朋友的抵抗能力, 除"無菌室"外, 都處都是病菌.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

大肉兒 發表於 19-10-14 16:46
she pm me

包容下

男爵府

在我而言,小朋友嘅安全同健康最重要

當年我女讀幼稚園,佢班內有兩三個新來港人士同單非同學。當年好多時過完weekend 就會有case,仲要係學校爆發, 我就直情同女自己請假避開。

最終整個幼稚園生涯先可平安過渡。
違規簽名-超版代刪

珍珠宮

小朋友返N時頭幾個月都是返幾日病幾日⋯到左k1就好很多,加油,必經階段

侯爵府

BowieLeung 發表於 19-10-14 15:15
10月2號至返分離班 才一星期 就野到手足口病 柏麗18樓 交了4000學費 無保障 無䃼堂 200蚊一日 儿子病10天就 ...

退學,返大陸讀書比較好,有得退款

大宅

BowieLeung 發表於 19-10-14 15:28
大家吾使在意補償問題 系會吾會吾在乎學校衞生問題 如果有子女返學被傳染 會有乜感受
...

必經階段

首頁
34567...8

尾頁

跳至