0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

更新:
最近用左加州寶寶,的確有好大進步,感謝各位媽媽回覆和支持

吖B接近四個月大,皮膚一直相安無事,我亦小心飲食(因餵人奶)。
十月初,吖B右邊面頰開始有一毫子大小的紅印。

到上星期,吖B面仔開始惡化(見圖),半夜睡唔好,會用手搔癢,試過半夜流出透明物體。

目前面上的紅腫開始擴散,有時雙眼四周皮膚都會紅紅地。依家keep住用清水抹,勤剪吖B指甲。無睇醫生,因為家人覺得西醫治標不治本。(更正:係怕西醫會一開就開類固醇)

各媽媽既寶寶有無遇到類似吖B既情況?你地點樣處理?

別墅

AHHH 發表於 19-10-14 17:59
大家好,第一次出帖,請各位多多指教!
吖B接近四個月大,皮膚一直相安無事,我亦小心飲食(因餵人奶)。
...

呢度好多人推薦加州寶寶金盞花面霜,我個b冇你咁嚴重,搽兩三日好番(emoji)

複式洋房

ying09 發表於 19-10-14 18:21
呢度好多人推薦加州寶寶金盞花面霜,我個b冇你咁嚴重,搽兩三日好番(emoji)
...

謝謝回覆!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)好,我去揾下!

男爵府

梗係睇醫生先啦!連你都唔知個「本」(原因)係乜,你喺度問大家既方法都只係幫你治「標」,咁不如乖乖地睇醫生好過。起碼搞清楚係普通皮膚敏感(一次性)定濕疹類(長期性)先啦...

複式洋房

honeybid2 發表於 19-10-15 00:09
梗係睇醫生先啦!連你都唔知個「本」(原因)係乜,你喺度問大家既方法都只係幫你治「標」,咁不如乖乖地睇 ...

謝謝回覆!

大宅

我仔之前頸同面都無啦啦好紅,之後仲濕濕地即刻帶佢睇醫生,醫生話係真菌感染,揸左幾日藥膏已好左8,9成,我覺得你帶佢睇醫生好d呀!

複式洋房

Coolkuyan 發表於 19-10-15 06:16
我仔之前頸同面都無啦啦好紅,之後仲濕濕地即刻帶佢睇醫生,醫生話係真菌感染,揸左幾日藥膏已好左8,9成, ...

謝謝回覆,我都唔想再聽家人話等佢自然好,已經幫吖B約左醫生喇!:)

民房

回覆 AHHH 的帖子

我阿B都係有皮膚敏感,我勁肉赤,佢個人仔又勁𢛴憎,食奶都差咗。我朋友介紹我用Baby_nics 嘅潤膚同沖涼,再幫阿B抹人奶,情況好咗好多。
你都可以試下。
加油呀

大宅

有流啲不知名物體出黎就更係去睇醫生啦,姐係代表有細菌感染,唔洗怕類固醇,呢到好多濕疹bb都係靠類固醇控制左病情之後先開始慢慢護理的,放心啦,聽足醫生指引

複式洋房

小馬保莉 發表於 19-10-15 13:42
回覆 AHHH 的帖子

我阿B都係有皮膚敏感,我勁肉赤,佢個人仔又勁𢛴憎,食奶都差咗。我朋 ...

謝謝回覆!我諗到頭都爆都唔知佢對咩敏感,睇左衛生署單張主要教用清水抹面,原來可以搽人奶,長知識了!

複式洋房

lucinda715 發表於 19-10-15 23:17
有流啲不知名物體出黎就更係去睇醫生啦,姐係代表有細菌感染,唔洗怕類固醇,呢到好多濕疹bb都係靠類固醇控 ...

謝謝回覆!明白,第一次遇到依個情況,吖b又細,好多顧慮,好在上黎問下!

男爵府

AHHH 發表於 19-10-14 17:59
十月初,吖B右邊面頰開始有一毫子大小的 ...

用加州寶寶面霜!
我個仔係6個月大時一樣係面珠生d咁既野,當時傷風睇醫生,個醫生見到就順手開埋類固醇比我,搽5日好快見效好番,但唔洗幾日又生番出泥,再搽類固醇又好返幾日後又復發,我放棄用藥,我就勤力搽保濕面霜,要2至3小時就搽患處,大約要搽一個星期先見到效果好轉,到好番晒都唔好懶,可以改為一日搽3至4次,直至無再復發就一日一兩次就夠
我個仔身體同腳都出過濕疹,一樣係用 加州寶寶面霜搽番好,好返晒改用同牌子body lotion ,去沙灘後皮膚敏感都係靠佢
大約1歲全身上下繼尾,而家每晚沖涼後搽就夠

複式洋房

kissapplegirl 發表於 19-10-16 02:51
用加州寶寶面霜!
我個仔係6個月大時一樣係面珠生d咁既野,當時傷風睇醫生,個醫生見到就順手開埋類固醇比 ...

謝謝回覆,好詳盡!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)請問醫生個時有無講你仔仔面上粒粒係屬於濕疹,定係敏感?

別墅

如果咁嚴重真係要睇醫生搵個致敏源先希望你寶寶快啲好返

複式洋房

健康乖乖豬 發表於 19-10-16 13:33
如果咁嚴重真係要睇醫生搵個致敏源先希望你寶寶快啲好返

謝謝回覆!多謝你吖!

男爵府

AHHH 發表於 19-10-16 13:32
謝謝回覆,好詳盡!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)請問醫生個時有無講你仔仔面上粒粒係屬於 ...

醫生話係濕疹

複式洋房

kissapplegirl 發表於 19-10-16 18:03
醫生話係濕疹

謝謝回覆!

別墅

我都係人奶媽
bb3個月果陣 塊面試過紅色一撻撻 唔知係咪奶癬 佢唔痕既 我都好抗拒睇醫生 唔想搽藥膏
但一直清水抹面都搞唔掂
最後我都係每次食奶後抹面 薄薄地搽加洲寶寶 三日好返
你參考下 祝快d好返

大宅

睇健康院就得啦,d 姑娘見多識廣,一睇我個囡就知發生咩事,3個月之內bb 係極少機會有濕疹的,除非係遺傳,多數係新生兒暗瘡,奶蘚果d,bb 個手係咁「捽」塊面造成的,呢幾個大因素,擦加州寶寶cream 就搞定lo,萬零有得賣

複式洋房

lam342 發表於 19-10-16 19:30
我都係人奶媽
bb3個月果陣 塊面試過紅色一撻撻 唔知係咪奶癬 佢唔痕既 我都好抗拒睇醫生 唔想搽藥膏
但一 ...

謝謝回覆!我買左加州寶寶俾bb用,啲紅印去得好快!好有效!

首頁

尾頁

跳至