時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

http://news.now.com/home/local/player?newsId=366284&refer=Share

【Now新聞台】手足口病爆發近月有上升趨勢,將軍澳有小學爆發手足口病,學校向家長發通告指衞生防護中心指示毋須戴口罩。有家庭醫生形容做法奇怪,擔心是與政府推禁蒙面法有關,最終加速疾病傳播。

將軍澳一間小學爆發手足口病,兩名9歳學童受感染,學校上周通報衞生署,隨後向學生及家長發通告,當中提到衞生防護中心指示學生毋須戴口罩,因為病毒不經飛沫傳播,校方建議家長可自行決定是否讓子女戴口罩,有家長表明有擔心。

唔係阿⋯咁都唔戴得口罩

wong2323  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-10-15 10:53

大宅

2019勳章

有家長稱,過往手足口病的通告,從未指示學生毋須戴口罩。

手足口病容易傳染,上月錄得141宗爆發個案,涉及751人。

有家庭醫生指,過去數周手足口病活躍度上升,難以理解會指示不戴口罩。

衞生防護中心回覆,沒有指示學校職員或學童不要戴上口罩,又指戴口罩並非手足口病的主要預防措施。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

學校都係叫家長自行決定啫,想戴咪戴,點解諗到咁複雜。

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

是否黃C文宣間接「蒙面法」的技量?

引起學校恐慌,推至家長群,再推社會輿論,引起「蒙面法」的不滿。

大宅

2019勳章

rello 發表於 19-10-15 10:06

引起學校恐慌,推至家長群,再推社會輿論,引起「蒙面法」的不滿。

大把家長發燒都俾小朋友番學,
對付自己既人就係要保護自己,
戴口罩保護自己都唔得?咩叫預防?

大宅

2019勳章

大笨鐘 發表於 19-10-15 09:50
學校都係叫家長自行決定啫,想戴咪戴,點解諗到咁複雜。

咁當然自行決定啦,
但佢作為一個官方機構都咁講野真係
就黎戴口罩要寫家長信簽手冊報到

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

有冇學校張通告睇下?

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

又是傳媒的文宣抵抗政府的技量,公佈感染數字,引起市民關注,全城帶口罩抗傳播,市民帶口罩自保、暴民亦以口罩破壞。

之後黃C會利用入冬流感個案,推全民帶口罩,破壞抗衡蒙面法。

大宅

rello 發表於 19-10-15 10:13
又是傳媒的文宣抵抗政府的技量,公布佈染動數字,引起市民關注,全城帶口罩抗傳播,市民帶我口罩自保、暴民 ...

說得好!

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

superme42 發表於 19-10-15 09:44
http://news.now.com/home/local/player?newsId=366284&refer=Share

【Now新聞台】手足口病爆發近月有上升 ...

我地學校講明咗,如有需要係要戴口罩喎
日本の平安を祈ります

男爵府

2019新春慶豚圓

內文有寫:「衞生防護中心回覆,沒有指示學校職員或學童不要戴上口罩,又指戴口罩並非手足口病的主要預防措施。」

沒有話不要戴口罩!
邊間學校?通告個樣?傳媒?

子爵府

losttoa 發表於 19-10-15 10:12
有冇學校張通告睇下?

同問。睇左才comment 不遲

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

rello 發表於 19-10-15 10:06

引起學校恐慌的不是別人,而是教育局。
急於係法例通過前一天,出信比學校,要求學校在2小時內消化信件及出通告比學生。
有部分學校,甚至連放學時間,都因此要推遲。

其實冇人有咩不滿,不滿都冇咩可以做,不過,香港醫療體系將面臨最嚴峻的考驗吧了。拭目以待。

大宅

打開新聞連結,內文如下
衛生防護中心話並無此指示
但學校又話係防護中心指示

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

別墅

保護自己
一定要戴

珍珠宮

2019新春慶豚圓 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

俾張通告正本睇下先,小心炒車

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

losttoa 發表於 19-10-15 10:12
有冇學校張通告睇下?

講起通告才好笑,我呢d順民,當然第一日就簽返去啦。
個女交左。
點知我仔當日就拎返黎話:老師話唔簽/唔交都可以,佢叫同學拎返屋企,問清楚家長交唔交喎。
我就叫佢:交啦,唔好要學校難做。

點知昨日同佢溫書,佢又拎返張回條出黎。
我好驚訝咁問佢:點解你仲唔交???
個衰仔話:算啦,老師都話唔交都得架。
我唸都咁多日,交唔交都算擺啦。

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

提外話,入冬流感肆虐,政府推流感針計劃,合資格者接種疫苗。

黃c必又會利用文宣對打流感針的害處,叫全民唔好打。
其實是想更多人患病,一方面更多人戴口罩,另方面加重政府醫療負擔,再指向政府的不濟,加深巿民的埋怨。怨氣提升,黃C得呈。

大宅

大家有咩觀感?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

其實喺學校可以戴口罩, 係有D人自我審查得太緊要。
話擔心學生誤墮法網, 我懷疑講果個係咪未睇過條例。
你若盛開, 蝴蝶便來!

首頁

尾頁

跳至