時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

hnh_mami 發表於 19-10-15 10:31
報道又無張通告影出黎

不過,一出法例已清楚指出健康理由係可以帶口罩,擔心既咪帶囉。
又係Now 新聞。
係啦!有冇通告影出黎呀?

別墅

lemontea520 發表於 19-10-15 11:34
學校明玩野 有腦都唔會有病唔帶罩。
只係有啲人籍口去扭曲法例
同意

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

lovelovesing 發表於 19-10-15 11:22
老老實實
真係諗多咗
我女一直都有戴口罩嘅習慣,因為有氣管敏感有哮喘,出咗蒙面法通告我都係即簽同埋比佢 ...

無錯,我囡無戴口罩習慣,我因為工需要返工時要戴口罩,教育局出左通告,隔一陣囡學校出了e通告,我睇完即簽,完全唔覺有問題!
有健康理由我會比囡戴口罩,我唔覺得阿sir會咁得閒捉個k1學生!

子爵府

HiPP勳章(1)

tester5 發表於 19-10-15 10:17
引起學校恐慌的不是別人,而是教育局。
急於係法例通過前一天,出信比學校,要求學校在2小時內消化信件及 ...

真係好恐慌。。。

唔立蒙面法都唔知咁多家長智商咁低

水晶宮

superme42 發表於 19-10-15 09:44
http://news.now.com/home/local/player?newsId=366284&refer=Share

【Now新聞台】手足口病爆發近月有上升 ...

手足口病係咪應該唔好返學係家中休息???

天空之城, 快樂之地

大宅

2019勳章

PCCW2319 發表於 19-10-15 11:45

係架,你覺得守到個門口咩?
如果唔係點會有大爆發,
唔番幾日學好蝕架

男爵府

黃c衛生署,想制造恐慌,可惡!

衛生署請澄清!!!!

大宅

故意制造恐慌多,把蒙面法在特定環境才適用講成出街就會犯法

公爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章

回覆樓主:

手足口就留係屋企啦!手足口唔係經飛沫傳染,而係經接觸傳染。

別墅

回覆 傻之達人 的帖子

唔該晒你post呢張通告
見咁多人反

仲以為唔理咩原因都全面禁帶

原來有寫明"宗教同健康理由除外架"

別墅

回覆 superme42 的帖子

我估好多人都想睇通告

提唔提供到?

男爵府

2019勳章

有需要就載囉,唔使上綱上線嘅,唔通拉個細路坐監咩!大把人帶住口罩非法集結都冇人拉啦

大宅

MM2H 發表於 19-10-15 10:34
根本就係雞蛋裡挑骨頭

衛生防護署指引一直都有,亦唔會突然變更,網上清楚例出,手足口病並非 ...

黃絲愚民技倆,唔明點解咁多無知家長

民房

回覆 superme42 的帖子

手足口病係會飛沬傳染GA這是常識....

https://www.cdc.gov/hand-foot-mouth/about/transmission.html

補充內容 (19-10-15 14:03):
我係想回應
"手足口就留係屋企啦!手足口唔係經飛沫傳染,而係經接觸傳染。"--> 佢錯哂

大宅

回覆樓主:

其實有需要照帶就得,我番工日日帶。有時坐巴士人多我都帶,唔會理蒙唔蒙面法。

水晶宮

superme42 發表於 19-10-15 09:44
http://news.now.com/home/local/player?newsId=366284&refer=Share

【Now新聞台】手足口病爆發近月有上升 ...

呢d叫惟恐天下不亂,居心叵測

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sunnymama2 發表於 19-10-15 11:45
真係好恐慌。。。

唔立蒙面法都唔知咁多家長智商咁低

呢d說話,你留返同拉你既低智警員講。
就係有咁低智既警隊,才需要低智既市民去配合。
唔係,點顯得警方是對的呢?

不過你行得正企得正,冇事既,拉你返去鎖48小時佢點都一定要放你,唔係佢仲要比你食、住,你幾著數?

我冇呢d48小時去浪費,唔會陪你d低智警隊去玩。

我就一定唔帶口罩,亦已交回回條。

你咁高智,你帶飽佢。祝好運。

大宅

tester5 發表於 19-10-15 14:23
呢d說話,你留返同拉你既低智警員講。
就係有咁低智既警隊,才需要低智既市民去配合。
唔係,點顯得警方是 ...

又係度扮中立攻擊警察,唔知邊個低智呢

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

PCCW2319 發表於 19-10-15 11:45

我哋學校做法:病者唔可以返學,其他人要帶口罩返學。

大宅

tester5 發表於 19-10-15 10:17
引起學校恐慌的不是別人,而是教育局。
急於係法例通過前一天,出信比學校,要求學校在2小時內消化信件及 ...

阿姐, 出蒙面法張通告之後 , 距離出手足口嘅通告, 中間大把時間, 學校唔明 咪去理解囉, 唔係咁白痴呀

姓賴咩?

係人都知香港醫療體系 面對緊最嚴峻的考驗啦, 一大堆醫護人員未審先判 , 爆眼女 單嘢 你都知啦 ?第時幫你醫病 , 唔理三七廿一 醫咗先 , 醫完先睇下醫得啱唔啱

首頁

尾頁

跳至