時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

hkc140 發表於 19-10-15 11:38
寧做病人,不做口罩暴徒,影響香港市容

如果真係病, 戴個藍色嘅口罩 會好啲, 費事傳染畀其他人

民房

hkc140 發表於 19-10-15 11:38
寧做病人,不做口罩暴徒,影響香港市容

如果真係病, 你可唔可以唔好出街?

病人戴口罩係公德.咁先唔會傳染畀其他人.

條例亦都俾你戴

為政見, 有病唔戴口罩出街傳染他人, 係另一種自私.

子爵府

HiPP勳章(1)

tester5 發表於 19-10-15 14:23
呢d說話,你留返同拉你既低智警員講。
就係有咁低智既警隊,才需要低智既市民去配合。
唔係,點顯得警方是 ...

講開“帶飽佢”有樣好笑野同大家分享,喺禁蒙面法後,公司有隻女同事連帶幾日黑口罩,由朝帶到放工,真係替佢辛苦

不過以我所知,又唔覺佢 因為帶口罩而比人拉喎。。。佢好偉大,證明左帶口罩唔一定觸犯條例的。

至於我,呢幾日有病,都會帶口罩,做個有公德心的人,我屋企對面就係警署,都冇比警察拉過,所以你唔駛替我擔心

子爵府

sunnymama2 發表於 19-10-15 15:51
講開“帶飽佢”有樣好笑野同大家分享,喺禁蒙面法後,公司有隻女同事連帶幾日黑口罩,由朝帶到放工,真係 ...

尋日中環有集會所以勁多防暴警察,有市民戴黑口罩企喺度講電話,但我又唔見防暴拉佢地!

男爵府

superme42 發表於 19-10-15 09:44
http://news.now.com/home/local/player?newsId=366284&refer=Share

【Now新聞台】手足口病爆發近月有上升 ...

有需要就要帶,細女隔離班差不多全班帶沒問題喎!

大宅

睇清楚條法例先啦!集會同遊行先唔可以戴呀!為反而反,多鬼餘

珍珠宮

2019新春慶豚圓

有需要咪帶囉!痴痴地!
而家係合法嘅公眾地方遊行/集會,非法集會,暴動現場咩?
定間學校鼓吹小朋友去呢D地方呀?
私人地方帶罩係無問題架喎!

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ocarebear 發表於 19-10-15 14:59
阿姐, 出蒙面法張通告之後 , 距離出手足口嘅通告, 中間大把時間, 學校唔明 咪去理解囉, 唔係咁白痴呀

姓 ...

我從冇提過手足口病通告,我講既一直係蒙面法通告。
手足口病通告、或蒙面法通告我都冇意見。
我奉公守法,冇興趣被人拘禁48小時。

你喜歡被人拉,唔關我事,請小心不要誤觸法網,警方執法,無論點,都一定是對的。

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

tester5 發表於 19-10-15 10:17
引起學校恐慌的不是別人,而是教育局。
急於係法例通過前一天,出信比學校,要求學校在2小時內消化信件及 ...

引起恐慌既係不停散播謠言既有心人,再加埋一班無知既父母同埋塘邊鶴,盲目以為戴口罩係預防EV71 就鬧鬧鬧,呢個社會好反智

男爵府

2019新春慶豚圓

rello 發表於 19-10-15 10:06
是否黃C文宣間接「蒙面法」的技量?

引起學校恐慌,推至家長群,再推社會輿論,引起「蒙面法」的不滿。

幾可肯定係⋯⋯

大宅

個幾禮拜仲講緊呀

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sunnymama2 發表於 19-10-15 15:51
講開“帶飽佢”有樣好笑野同大家分享,喺禁蒙面法後,公司有隻女同事連帶幾日黑口罩,由朝帶到放工,真係 ...

呢d野睇你時運高唔高架咋,只要阿傻一句「合理懷疑」,拉得的了。
不過,行得正企得正,都係果句,最多48小時會放你。你有興趣食警署飯既,你可以繼續每日試、不停試自己時運高還是低。好過睇星座指南。

我就冇興趣試,我奉公守法架ma。

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

衞生署通告呢?出示證明文件!
通常2個個案咁少,過往幾年我小朋友學校都唔會公佈!起碼六、七個個案先會公佈!冇公佈就即係冇叫大家提防!2個case就咁誇張!似乎係消費蒙面法去鬧正苦!其實怕嘅人係冇話唔可以戴普通口罩!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

大宅

回覆樓主:

有手足口病基本上係吾可以返學,直到醫生證明已完全痊癒才可返學,有冇口罩都係吾可以返學的。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

男爵府

回覆 estw 的帖子

手足口都未必即時發出黎証實左既梗係唔返學LA ((但我學校竟然有家長唔知小朋友出手痘照比佢返學LOR..唔係幼稚園呀)
所以我必定會寫手冊比學校講明我要保障小朋友直至過晒潛伏期為止。

大宅

2019新春慶豚圓

loving_mybaby 發表於 19-10-15 10:15
說得好!

Yes

子爵府

HiPP勳章(1)

tester5 發表於 19-10-15 17:05
呢d野睇你時運高唔高架咋,只要阿傻一句「合理懷疑」,拉得的了。
不過,行得正企得正,都係果句, ...

你可能成日痴鬼多,所以時運低,正所謂相由心生呀,又唔怪得你咁驚。

我都幫唔到你乜野,唯有你出街見到警察小心d

水晶宮

sunnymama2 發表於 19-10-15 18:09
你可能成日痴鬼多,所以時運低,正所謂相由心生呀,又唔怪得你咁驚。

我都幫唔到你乜野,唯有你出街見到 ...

犯法野呢,我就一定唔會做。

你要犯法呢,你就自己小心d,上網比你贏曬又有咩所謂?被拉被鎖既,永遠唔會係我,不過肯定「有機會」會係你。

學校通告都善意提醒左你啦,千萬唔好誤觸法網,小學生都睇得明。祝好運~

男爵府

引起學校恐慌,推至家長群,再推社會輿論,引起「蒙面法」的不滿。

好明顯係, 冇腦嘅黃絲家長咪最大反應囉! 正常家長 梗係畀仔女照帶啦, 同往年一樣咋嘛, 流感高峰期, 傳染病高峰期 小朋友梗係要帶口罩啦。
何況反蒙面法嘅法例條文,日常生活係唔會觸犯法例, 不過黃C家長係比較過敏啲, 情緒亦都比較脆弱。

伯爵府

2019勳章

首頁

尾頁

跳至