0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋晚半夜訓訓下 bb 開始訓得唔好
自己喺到r 頸同耳背
用啲水同佢抹 都仲係r
今朝起床就見到佢頸紅紅
請問係咩黎 唔知點做好(emoji)(emoji)

別墅

lfnewgirl 發表於 19-10-15 10:01
尋晚半夜訓訓下 bb 開始訓得唔好
自己喺到r 頸同耳背
用啲水同佢抹 都仲係r

似濕疹,通常成日開冷氣令到皮膚乾好易生,勤用熟水抹加搽cream都好d ga la

大宅

回覆樓主:

初起濕疹,勤力補濕同睇下有無致敏源

大宅

回覆 candy_tsang 的帖子

係呀 有開冷氣 唔開又驚佢太熱出汗搽左CREAM好似係冇R得咁勁 但紅都仲係未退 >.<

大宅

回覆 ayi212 的帖子

點樣CHECK致敏源呢?本身係全人奶BB 而家四個月多啲 我洗唔洗戒口?

大宅

lfnewgirl 發表於 19-10-16 10:25
回覆 ayi212 的帖子

點樣CHECK致敏源呢?本身係全人奶BB 而家四個月多啲 我洗唔洗戒口?

留意下你有無食完咩再餵奶會咁樣,或者有無衫或環境令佢皮膚有敏感

唔一定關人奶時,唔好比太大壓力自己,我係過來人,我媽不斷話係我啲人奶令到大囝濕疹,講完人奶又話我陀既時候亂食野,我好難受好唔開心,但事實上我食白粥,我囝都會濕疹,根本唔係我戒唔戒口既問題,只係佢天生皮膚比較差,轉季就會發濕疹

所以起因係要搵,了解小朋友係對咩敏感,但同時人奶媽媽唔好覺得自己問題影響BB,媽媽你已經做得好好,加油!

大宅

lfnewgirl 發表於 19-10-16 10:23
回覆 candy_tsang 的帖子

係呀 有開冷氣 唔開又驚佢太熱出汗搽左CREAM好似係冇R得咁勁 但紅都仲係未退 >.< ...

呢套嘢洗澡再塗試下!醫生介紹比我仔OK喔!萬寧一田 藥房都有貨

首頁

尾頁

跳至