自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇介紹?
而家panel要俾$20
唔panel cap得180
中醫 cap得$120
冇dental

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

rilakuma1121 發表於 19-10-15 12:27
有冇介紹?
而家panel要俾$20
唔panel cap得180

門診保險好貴,好難翻本
Dental好多公司都無,自己買都好難搵到plan包

男爵府

回覆樓主:

俾$20睇網絡醫生已經好好啦!
我要俾$60架~
唔睇網絡都係claim 得$120!
好多都冇牙醫包埋架啦!

不過我係C6公司包埋老婆仔女,
好過冇啦!
我而家新工乜醫療都冇,
好彩係病假一日都有錢。

舊公司就每年每人$3000,
睇乜都得,牙醫中醫都得!

男爵府

回覆樓主:

你有公司醫療,
就應該買d大保額旣保險。
例如AIA隻CEO, 宏利隻叫晉領。
有幾種墊底費分,
但就大病同癌症都夠cover!
冇儲蓄成份,每年交錢。

不過睇過幾間AIA係最貴,
宏利係暫時最平。
不過最近睇緊信諾都平,
但佢好似bupa咁。
Bupa都有,但保額少得300萬~

用戶要求終止服務

牛年勳章

你想買咩 coverage? 我公司無提供醫療福利,無保險,睇過包門診嘅醫保保費好貴,買唔落手,要睇醫生先每次比。
未經許可,請勿轉載

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我公司果份都好廢(我自己cut左2/3,家人cut晒),咁岩c6又轉工,拿拿聲自己俾錢買bupa(一家share果種)
舊年我小手術,公司果份突6000,要靠自己果份claim,阿仔肺炎入一入院又3皮,好彩有買保險

男爵府

zone123 發表於 19-10-15 13:16
我要俾$60架~

我覺得唔係錢嘅問題,而係問題睇網絡醫生,成日都醫唔好,一個傷風感冒閑閑哋睇三次一次只可以睇一種病,上次我睇傷風,有少少敏感,問佢可唔可以比少少藥膏我,佢叫我聽日再黎過

本身一直都係睇完之後,自己拎返單返去claim錢, 早排唔知點解口快快,答左姑娘話用卡睇,就搞成咁

水晶宮

咩叫網絡醫生?

珍珠宮

回覆樓主:

自己買保險,好難買到包門診,一般都係買住院

珍珠宮

有已經好好claim唔曬就claim自己果份
正常住院都會claim唔足架,even自己份保險都claim唔足啦 更何況公司份團體
門診保險都系貴,唔抵買

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

zone123 發表於 19-10-15 13:16
我要俾$60架~

$3000 真是唔夠睇。(好過冇)

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 19-10-15 15:45
有已經好好claim唔曬就claim自己果份
正常住院都會claim唔足架,even自己份保險都claim唔足啦 更 ...

就係我自己冇

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-10-15 12:36
門診保險好貴,好難翻本
Dental好多公司都無,自己買都好難搵到plan包

我有皮膚問題(濕疹暗瘡)要長期睇皮膚科醫生
我公司果份最多補$180,仲要限左30次一年

王國長老

太平公主 發表於 19-10-15 14:36
我覺得唔係錢嘅問題,而係問題睇網絡醫生,成日都醫唔好,一個傷風感冒閑閑哋睇三次一次只可以睇 ...

明晒!
我公司個plan直到上年都只可睇網絡醫生,痴線!頭暈睇耳鼻喉專科,個醫生連我隻耳都無檢查叫我返去做運動睇下有無改善!痴線架!咁我駛鬼睇醫生咩!佢個診金真好賺
我同事仲勁,耳仔滴血咁恐怖,睇同一醫生,話佢急症嘅藥都好好唔駛轉
真係想爆粗!

今年終於有曙光,自己睇gp診金上限300,藥費另計,從此唔駛蹝時間睇網絡。d藥靚d都話唔包,完全明白你嘅感受

大宅

如果自己出面加都是加一入危疾/住院

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-10-15 13:35
我公司果份都好廢(我自己cut左2/3,家人cut晒),咁岩c6又轉工,拿拿聲自己俾錢買bupa(一家share果種)
...

bupa一家share果種幾錢一年?

用戶要求終止服務

牛年勳章

rilakuma1121 發表於 19-10-15 16:53
我有皮膚問題(濕疹暗瘡)要長期睇皮膚科醫生
我公司果份最多補$180,仲要限左30次一年
...

長期病都係要排政府專科,除非可以負擔重皮醫藥費,保險賠得足嘅保費又貴。我都做咗政府診所嘅長期客仔,雖則每次覆診要排好耐隊,每次都隔幾耐先覆診一次,叫做長期攞藥囉!

濕疹好難靠西醫根治,負擔到嘅試吓中醫。
未經許可,請勿轉載

王國長老

BB-CLEVER 發表於 19-10-15 17:05

睇年齡同保額,我地一家約13000
(plan無買豪華,但有買top up,爆數自己墊兩成,保險公司俾8成)

用戶要求終止服務

牛年勳章

BB-CLEVER 發表於 19-10-15 17:05

視乎年紀同病歷,我三人家庭約 $9000

男爵府

zone123 發表於 19-10-15 13:22
你有公司醫療,
就應該買d大保額旣保險。
例如AIA隻CEO, 宏利隻叫晉領。

CEO 最高$2000萬,醫唔好都死得啦!

首頁

尾頁

跳至