時政擂台

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

Happy8861 發表於 19-10-15 21:10
我一開頭已覺得,但又唔好意思講

都好明顯
台灣大學畢業都唔知有無6千港幣
一萬港幣已算高薪
仲有台灣比香港更無競爭力

洋房

回覆 kitlinggloria 的帖子

以前喺香港一路都喺銀行度做,咁嘅資歷如果同大學生一樣人工就弊傢火啦

洋房

回覆 wyn726 的帖子

其實真係好兩睇同埋我宜家只不過係攞咗居留證暫時留喺台灣必要時都會返香港

洋房

回覆 ricecooking 的帖子

如果有興趣我可以留低聯絡資料就算唔諗住移民都可以資訊下,

洋房

回覆 Happy8861 的帖子

其實我都係一心想分享下我嘅個案因為其實我身邊有唔少朋友見到我一家四口搬咗,有啲係諗住過嚟當然如果你哋覺得我係買緊廣告嘅唔好意思我都係一心想將我當初遇到嘅事分享下幫下大家

洋房

回覆 大力大力 的帖子

其實喺台灣銀行做嘢真係舒服過係香港嗰時

洋房

回覆 cattz288 的帖子

起碼透明度高過香港多多聲,同埋我本身都係諗住暫避一兩年等香港穩定啲其實都會搬返香港

洋房

回覆 jimliu713 的帖子

如果你覺得係廣告其實冇所謂大不了你當了解咗一個新資訊我喺度開個話題其實都係想一啲有意移居嘅父母可以係當事人嘅立場了解一下

洋房

回覆 poem4 的帖子

其實乜嘢情況下你會無啦啦同一個警察講粗口? 至少我唔會

洋房

回覆 etyn 的帖子

當初我聽到回購呢一回事嘅時候其實心態同你一樣但最後佢哋有合同同埋合約去擔保佢哋嘅回購機制同埋法律文件喺香港有律師在場,所以先最後揀咗呢間公司

洋房

回覆 amazing 的帖子

我喺香港都做咗12年一路以嚟都係銀行,如果當初我收入仲差過大學生我根本唔會考慮移民

洋房

回覆 poem4 的帖子

其實台灣本地人對香港過嚟嘅人都好有禮貌所以我諗唔到係乜嘢情況下我會同一個台灣警察講粗口

洋房

回覆 kelvin5572 的帖子

移民台灣係唔需要放棄香港個護照,加上當申請完嘅時候我而家有嘅係居留證唔係護照就算攞到護照其實任何時候返香港都得我只不過係當台灣係一個避風塘,有咗居留證之後我唔使每隔一段時間就要返香港之後再重新搞簽證咁麻煩

洋房

回覆 bonbonlush 的帖子

緊張還緊張起碼你唔會見到每一個禮拜有三日出邊係打緊仗

洋房

回覆 Happy_hk 的帖子

其實除咗返工嘅時候無可避免會遇到一啲中國嘅客戶,平時我都盡可能係交際上或者其他方面都唔會同中國人有任何接觸而我同我老婆差唔多有10年無返過大陸

洋房

回覆 LeannBB1102 的帖子

其實所謂嘅局勢緊張,好多時都唔係自己親身感受同經歷,當然你話如果你喺香港有份出去遊行咁當然有直接影響但係好似我同我老婆嚟咗台灣之後雖然我哋知道而家選緊總統但係我哋其實好少留意台灣嘅政治新聞所以對於我地兩公婆同埋對仔女來講其實影響真係比起香港少得多

洋房

回覆 summerDDa 的帖子

其實水平嘅高低都唔會影響自己嘅小朋友就好似如果個小朋友本身係對讀書無興趣就算留喺香港所謂嘅高水平教育佢都升唔到大學咁又有乜意義如果小朋友係有天份到時可能再工佢去外國讀書都話唔定所以其實你嘅睇法我係認同但同時我都覺得係好主觀

洋房

回覆 summerDDa 的帖子

同埋我都講過我地一家宜家只不過係暫時離開香港可能兩三年等我個細女都讀埋小學就會搬返香港本身都冇諗住長居台灣只不過想係小朋友細個嘅時候可以多啲時間陪佢同事又唔想佢哋係而家咁亂嘅香港度渡過佢哋嘅童年

洋房

回覆 SANDY118 的帖子

又申請去到攞到居留證大概用咗三個月多少少嘅時間

伯爵府

BK Milk勳章

我真是不太相信業務助理,不是台北有11萬台幣人工。我fb上有台灣人,有招聘會計。3萬2台幣還好多人爭,11萬台幣真是不想相信。台北除了個101,破爛到似大陸上世紀80年代。

首頁
34567...9

尾頁

跳至