自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

jaymima 發表於 19-10-20 15:38
食就真係冇乜好食 藏麵好硬 肉又好生 (c6有個藏族朋友請佢去屋企作客 食生肉!) 但奶茶幾好飲的 佢地叫甜茶 ...

因為水係煲唔滾,唔會到100度

子爵府

好靚好想去,但係自己有心冇力。怕辛苦又會頭暈

伯爵府

jaymima 發表於 19-10-20 15:38
食就真係冇乜好食 藏麵好硬 肉又好生 (c6有個藏族朋友請佢去屋企作客 食生肉!) 但奶茶幾好飲的 佢地叫甜茶 ...

食物方面,又吾合我口味

大宅

nainaitze 發表於 19-10-20 15:02
請問啲廁所是否個post啲相咁恐怖呀

廁所真心恐怖

老實說,我開細就寧願喺草叢度去
開大就留返夜晚返賓館
不過去珠峰就要過夜,所以無得揀
(而且珠峰嗰啲廁所真係打大佬。。。)

如果只留拉薩市係無乜要擔心嘅

大宅

smile828 發表於 19-10-20 16:06
有冇飯食?

有 大把 小炒(辣椒炒肉 蕃茄蛋 水煮魚個啲川菜都會有) 但就非常非常油膩

因為大陸好多人覺得西藏係片地黃金之地 好多人去做生意 所以乜都有得食 但集中係拉薩 林芝 日喀則等城市 如果係周邊縣城或小鎮大部分係簡陋既面館 川菜 盒飯(即係回鍋肉配個飯個啲)

珍珠宮

ShigeoTokuda 發表於 19-10-19 11:06
補多張 位於食店後面的洗手間

珍珠宮

ShigeoTokuda 發表於 19-10-19 11:04
我記得當時有個從來都唔食煙既同伴食住煙咁去廁所

佢話係司機大哥吩咐的

唔食煙嘅,當地買煙?唔好話味道。見到都屙唔出

大宅

wing姐 發表於 19-10-20 16:27
可否講多點揸車時的路況和要注意什么?我和c6遲D都打算自駕西藏

最重要係 千祈唔好揸自己車 因為一定會花

我對上兩年前開車去 路況好差好差 好多"坑”
我覺得起碼SUV先可以揸到去 唔係會成日撞到底盤 見過前面架私家車底盤甩下甩下行 車上啲人一發現就托返去

有一次係架車跌左落坑條村,走唔郁了,係條村廿幾個藏民幫手托返上去的,拉薩以外既藏民真係純樸好多

我係由國道318成都入,青藏走的,318揸得好辛苦,四川個邊可能隨車有地震,一震就過唔到,亦會有塌坊,冬天可能仲會雪崩,要小心留意天氣,寧願㨂多啲人既季節,有咩事前後車知道,不過有咩事上黎報警啲人黎得好慢。

大宅

wing姐 發表於 19-10-20 16:27
可否講多點揸車時的路況和要注意什么?我和c6遲D都打算自駕西藏

318好多區段限行,即係進入一個地域俾張有時間既飛你,離開時如果你唔夠時間即係超速,所以好多車停埋一邊抖到夠鐘出去。

青藏線好好揸,隔離就係青藏鐵路,一條大直路,最精彩係會經過被稱為世界第三極既可可西里無人區同柴達木盆地!但除此以外條路就都幾悶下,c6揸到瞓著左我叫左佢幾次,要小心

大宅

Sweetbabymom 發表於 19-10-20 17:19
食物方面,又吾合我口味

景啱咪得 去得都唔係為左食。不過比較其他地方(我剛從古巴回),西藏算係咁,um...係天堂。起碼有麵,川菜,烤魚,珍珠奶茶

男爵府

jaymima 發表於 19-10-21 12:39
318好多區段限行,即係進入一個地域俾張有時間既飛你,離開時如果你唔夠時間即係超速,所以好多車停埋一邊 ...

(emoji)thx

大宅

回覆樓主:

btw,記得拎passport,珠峰屬邊防地區,一係護照一係邊防証。

另外有啲人會係羅布林卡隔離申請尼泊爾簽證,之後包車去,有人會主動問你的,約RMB350,但要坐一日車,如果你有驢友特質可以去埋,加德滿都大把地方睇到珠峰,而且消費極底。我有次係飛去拉薩之後由尼泊爾直接飛返香港的

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

czl115 發表於 19-10-19 10:40
想去新疆

我都想去,朋友啱去完,風景如畫
I 大蚊豬   

大宅

Moti 發表於 19-10-21 12:24
唔食煙嘅,當地買煙?唔好話味道。見到都屙唔出

咁你帶住口罩再用埋少少曼秀雷敦應該都頂得兩下 最慘係地方好乾燥 我當時夜晚去痾痾下S 用力得滞 鼻血都流埋

currypru    發表於 19-10-26 12:34
chloe2018    發表於 19-10-21 15:54

大宅

Sweetbabymom 發表於 19-10-15 17:52
呢2 個地方都幾想去。吾知大家有冇去過?分享下。
利申:我應該3 年內都去吾到旅行,全職湊B
...

我都好想去

大宅

ShigeoTokuda 發表於 19-10-19 11:10
未開發既地區係咁上下

如有興趣我分享埋去印度既廁所比你睇

我有興趣想睇呀,因為從來未去過。

男爵府

jaymima 發表於 19-10-21 12:59
btw,記得拎passport,珠峰屬邊防地區,一係護照一係邊防証。

另外有啲人會係羅布林卡隔離申請尼泊爾簽證, ...

想請問如果自由行到當地,再跟當地團去景地,只去幾個景點,(因為怕坐長途車辛苦,去幾個就足夠了),當地既團多嗎?

大宅

smile828 發表於 19-10-21 16:13
想請問如果自由行到當地,再跟當地團去景地,只去幾個景點,(因為怕坐長途車辛苦,去幾個就足夠了),當地既團多 ...

多呀 你主要想去啲咩地方呢?
但我建議包車去好啲 或者同其他人拼車 因為跟大陸旅遊團主要購物為主景點好少時間(見住佢地如何速遊布達拉宮) 未必開心
包架藏族司機車 佢又熟路 睇既野多好多
尤其如果你考慮去納木措等景點

男爵府

jaymima 發表於 19-10-21 21:27
多呀 你主要想去啲咩地方呢?
但我建議包車去好啲 或者同其他人拼車 因為跟大陸旅遊團主要購物為主景點好 ...

咁如果包車係去到當地先搵車? 定係係香港訂左先?

大宅

smile828 發表於 19-10-21 22:17
咁如果包車係去到當地先搵車? 定係係香港訂左先?

如果你係香港搵到可靠既,時間又有限既,就梗係訂左先,但其實都幾多司機做呢條線,你唔係5.1,10.1呢啲長假去訂唔訂問題都不大既。(直接包車價錢預算 不同車款 500-1000 + 司機人工加食宿 約500 +油錢 其他雜費

如果同行得好少人,仲有個方法,就係自己行哂市內既景點(布達拉宮,大昭寺,色拉寺,八角街等)再拼車去下巴松措,羊湖或者納木措就完。拼車可以係網約人或者去青年旅舍啲板睇信息

首頁

尾頁

跳至