自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大力大力 發表於 19-10-17 14:52
x 2

朋友在珠海撞死人、完全不可以用錢疏通、最後因同家屬完成協議多賠80萬、保險就賠120萬、法官就判最 ...

珍珠宮

回覆樓主:

買樓, 你係指大陸人買樓? 大陸人只要有錢到處都可以買。 若港澳台外地人就有些地方限購。

讀書, 大陸學生讀書好勤力, 有些省市夜晚都要去晚修上課, 當係在家做功課咁, 有老師輪流當職, 唔識做的可以直接問老師。

名校好難入, 小六, 初中, 高中畢業時分數一定要達到指定分數, 名校先會錄取, 除國際學校外。

用錢溝通的年代已經過了,因為很多地方已經施行電腦化, 支付寶化, 打貪等等難以再像以前咁用錢買位了!

伯爵府

09daisydaisy 發表於 19-10-17 23:50
地頭蟲,不能代表有後台。

同意。有後台撐好緊要。
收錢解決問題絕對仍有。身邊見過的 販毒保命300萬。我舊老闆細佬賣假酒(廠)罰100萬咋。

珍珠宮

jacobkit 發表於 19-10-15 20:24
通常大陸找工做係點的?係咪好靠人事安排?如果我考政府工唔識人係咪可以話無機會?
...

如果想入政府做就一定要去考一個政府辦的入職工會試, 例如你想做銀行, 老師就要去讀政府所辦的課程,之後會有陪訓加考試, 合格要求就申請入職面試。

男爵府

leungszeon 發表於 19-10-16 11:36
認真答
本人住東莞大約5年,深圳大約11年,老婆鄉下間中住幾日,三地的文化都不一樣,因此你說大陸生活,某 ...

西瓜視頻, 好多網紅賣野, 食品係自家制, 唔洗送檢, 安唔安全架

同埋揾唔到個制係邊喎, 淨係揾到live 個到

珍珠宮

jacobkit 發表於 19-10-15 22:11
其實我覺得習大大都管得挺好

咁大陸一般交稅果d係點?水電又點?現在係咪仲好靠飲樽裝水?(我指廣州呢類 ...

交稅係公司出你的人工內已經扣出來向地方政府交的(不過現時我唔太肯定) 香港係自己計出來自己去交, 大陸係公司幫員工計好之後由公司代交的。

水電同香港一樣都係睇水電錶收費, 不過大陸現在係電腦化, 由支付寶內扣錢的。

食水方面同香港一樣, 飲自來水。

有個管理費用交, 一般唐樓每個月交幾十蚊,洋樓就一百蚊多。

有圖書館借圖書的,而且圖書館內有wifi 任上, 有飲水機。

近年戶籍已經有放寬了,不過學生的背景係港澳台考畢業試有分數加。

香港人醫療無福利,係收正價, 如果是大陸人又係公務員就有福利。 但最近話上60歲定65歲的老人在大陸搭車不收費。 巴士收費係嘟支付寶的。

男爵府

大富翁 發表於 19-10-16 17:12
我係廣州生活左1年幾, 有個國內男友7年, 算得上都了解國內行情。
買野衫,家居用品, 多數網上買
但買送我都 ...

你無工作, 係國內長住, 有無買個社保?

而家未退休, 買住個社保先, 將來退休有錢, 有無得諗?

子爵府

dndoomostt 發表於 19-10-18 02:06
你無工作, 係國內長住, 有無買個社保?

而家未退休, 買住個社保先, 將來退休有錢, 有無得諗?

我依加返左黎香港返工啦,所以唔清楚,但我應該會考慮將來係廣州退休,所以社保呢部份我應該會去了解

男爵府

mln 發表於 19-10-18 00:52
如果想入政府做就一定要去考一個政府辦的入職工會試, 例如你想做銀行, 老師就要去讀政府所辦的課程,之後 ...

考也是陪考,第一,你來自香港,又不是共產黨員,還是說粵語的,
第二,你沒有父母或親屬做高官,
第三,內地人,學歷相當高,
如非以上三項,入職的機會只有0.1%。

而且即使入職,如果考能力考入去的,非編制,福利差。工資極低,但是穩定。
入去之後還有複雜的人事,
香港人,你覺得你捱得到?

男爵府

大富翁 發表於 19-10-18 08:18
我依加返左黎香港返工啦,所以唔清楚,但我應該會考慮將來係廣州退休,所以社保呢部份我應該會去了解
...

你覺得國內的退休金夠生活?咪講笑啦,
社保咁好,
就5會咁多人自己買保險啦。

男爵府

mln 發表於 19-10-18 00:44
買樓, 你係指大陸人買樓? 大陸人只要有錢到處都可以買。 若港澳台外地人就有些地方限購。

讀書, 大陸學生 ...

點會用錢買不到學位,
在國內讀書,逢年過節,老師收禮物收到手軟,
家長親自開車把禮物送到你家裡,
分數,咪又係用錢買,
一個體育老師,端午節可以收到4-5部最新ipad,還有名酒,進口水果幾十箱。

同校長食餐飯+檯底送10萬紅包。

市長去中國移動分公司查看技術,拿100萬紅包。

珍珠宮

09daisydaisy 發表於 19-10-18 09:12

點會用錢買不到學位,

這個可惡, 100萬對大陸人來講

點先可以舉證佢地呢?至憎貪官

子爵府

09daisydaisy 發表於 19-10-18 09:07
你覺得國內的退休金夠生活?咪講笑啦,
社保咁好,
就5會咁多人自己買保險啦。

我知道一定唔夠生活呀
但如果供個15年有多少少零用錢,我唔介意呀(睇前面jm 講)
加上我自己都係香港買保險,我大陸亦好多朋友自己買保險

男爵府

mln 發表於 19-10-18 09:20
這個可惡, 100萬對大陸人來講

點先可以舉證佢地呢?至憎貪官

內部根深蒂固的文化,
知道也只能笑笑,難道要搞到自己公司倒閉,

珍珠宮

大富翁 發表於 19-10-18 09:25
我知道一定唔夠生活呀
但如果供個15年有多少少零用錢,我唔介意呀(睇前面jm 講)
加上我自己都係香港買保 ...

用保險嚟退休,仲好笑

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

09daisydaisy 發表於 19-10-18 09:33
內部根深蒂固的文化,
知道也只能笑笑,難道要搞到自己公司倒閉,
我鍾意你講野夠直, 可唔可以講多少少?

水晶宮

09daisydaisy 發表於 19-10-18 09:12

點會用錢買不到學位,

你的資料來源是幾時和那裹?自從習主席嚴厲打貪後想疏通都無咁易,點知係咪放蛇,被舉報好大罪

翡翠宮

fionlei88 發表於 19-10-16 13:33
回覆 jacobkit 的帖子

Case 1 表妹在二線城市生活,一共三個單位,最大約二千呎,佢係醫院做化驗師,人工 ...

大陸住環境係好過香港的.

翡翠宮

guigui82 發表於 19-10-15 20:19
十幾年前老公因工作關係我跟佢一齊搬左去上海, 住左九年。
上海生活幾寫意架, 同佢一香港同事住同一屋苑, ...

咁你他日退休會返祖國長住嗎?

子爵府

09daisydaisy 發表於 19-10-18 09:03

考也是陪考,第一,你來自香港,又不是共產黨員,還 ...

第一,考到入去已經係編制,而且不需要要係黨員才能考公務員
第二,筆試係公開透明的,就算你識人行後門,都要過咗筆試先,面試的人係分開,random的,當然呢個部份絕對可以人為操作
第三,對於你話退休金不能生活,我有所保留⋯⋯我認識的國內阿姨,2夫妻一直工作,不算高層,退休後現在係每人一個月大概3000-4000,2個都total 7000➕啦,點會不能生活
第四,你講的體育老師收禮,如果你話數學/英文/語文我都信⋯
但你用錯科了

首頁

尾頁

跳至