時事熱話

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

唔怪得記協冇出黎吠啦, 都唔知賣左幾多假証比人, 依家重要搵非法勞工出黎衝添, 真係越揭越臭

【大公報訊】九月末在灣仔暴亂現場眼部中彈受傷的印尼女子,一度在網絡盛傳為來自印尼的女記者。據了解,事發當日,印尼並無任何通訊社或者其他傳媒機構派員工前來香港進行採訪,有網民表示,這位受傷女子的真實身份值得懷疑。

近日有在港印傭於暴亂現場被捕,據其自稱,參加暴動如能做到「企頭位」,每次能夠收取3000港元。《大公報》早前亦踢爆,有關注外傭活動的網站報稱,盛傳有「黑金主」招「僱傭兵」,利誘外傭參與暴亂,消息一出即引起僱主恐慌,憂慮家傭抵不住金錢引誘,變身亂港暴徒犯法。

此外,如相關人士以遊客身份留港,則在港期間不得從事任何性質的工作。

yumimiyu    發表於 19-10-16 00:49

珍珠宮

回覆樓主:

一直都覺得奇怪,印尼邊有甘關心香港政治啊,自己都未搞得掂啦,如果真記者,印尼無理由唔搞大佢咩,話曬都自己國民

大宅

怪獸青BB 發表於 19-10-15 19:07
一直都覺得奇怪,印尼邊有甘關心香港政治啊,自己都未搞得掂啦,如果真記者,印尼無理由唔搞大佢咩,話曬都 ...

覺得就似假囉, 正如當年虐打印傭案,不知幾轟動全球, 但今次盲眼案又冇印尼同鄉鬧爆港政苦害她盲眼??

公爵府

咁那位女士是假記者? 記者證都是假的?
記協唔該出來解釋下?

侯爵府

工人姐姐話

個位姐姐係收錢做part time ,本身好似係工人
咁就無左隻眼

大宅

怪獸青BB 發表於 19-10-15 19:07
一直都覺得奇怪,印尼邊有甘關心香港政治啊,自己都未搞得掂啦,如果真記者,印尼無理由唔搞大佢咩,話曬都 ...

埋係囉,自己國家大把野報導, 無端端印尼記者出現,又係文宣作嘅啦, 又唔見菲律賓記者

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

禁止訪問

珍珠宮

RT 發表於 19-10-15 18:51
唔怪得記協冇出黎吠啦, 都唔知賣左幾多假証比人, 依家重要搵非法勞工出黎衝添, 真係越揭越臭

收$3000,無咗一隻眼,都可以提醒其他工人

男爵府

唔係黑心,尼D人為咗錢去參與犯法行為,有今日的下場是自已攞黎架

AmyLee11    發表於 19-10-16 21:52

侯爵府

回覆樓主:

強烈要求記協交代印尼女記者所屬機構及職位,以正視聽,今次係好機會,唔好成日俾人覺得濫發記者証呀!

都唔知可唔可以同所屬傳媒報工傷添呀,陰公

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

剩係講呢單,政府部門已經要出嚟做嘢啦

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

印尼駐香港領事館都唔出黎講返幾句?

大宅

虎到金來勳章

ckm80 發表於 19-10-16 11:15
強烈要求記協交代印尼女記者所屬機構及職位,以正視聽,今次係好機會,唔好成日俾人覺得濫發記者証呀!

都 ...

支持

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Chiuchoiluck 發表於 19-10-16 12:04
剩係講呢單,政府部門已經要出嚟做嘢啦

入境處做野喇! 佢拎咩visa?
放下自在

公爵府

如果係工人? 佢現在受傷, 顧主係咪要負責佢的醫藥費? 如果係就大WOK了.

複式洋房

右眼受傷的女記者Veby Mega Indah由印尼來港7年,是本地印尼語免費報《Suara》的副主編。

https://www.hk01.com/社會新聞/385188/逃犯條例-印尼女記者右眼中彈-律師-向高院申請公開警員身份

首頁

尾頁

跳至