自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

為左獎品肯努力咪好囉! 我都係為左多d錢使先至勤力工作咋,不問收穫就唔打工去做義工啦。
獎品係一個好大推動力,而當佢獲獎佢亦有成功感,自然會對自己有要求,繼續追求卓越。
熱愛學習、肯溫書交齊功課做個盡責學生,不等於成績好。成績好要責任以上再額外付出,適當獎勵可鼓勵佢對自己要求提升。

默書屬於低難度,我要呀女滿分先有獎賞 ($5), 如全學段默書都全滿分就有特別獎(E.g.去佢想去嘅playhouse玩)。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁我聽過講座有獎勵對小朋友都有好,起碼佢有動力去做完成。
我女成績好差,連默書都唔得個種,我會俾獎勵,希望佢小測考試都有改善,當然唔會俾得多啦,1,2蚊佢已經好開心

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得冇問題,只要善用金錢就可以

水晶宮

回覆樓主:

我多數係現金獎,我發現獎禮物佢會3分鐘熱度,件禮物好快變廢物。俾獎金佢就好珍惜會儲起唔捨得隨便用,仲建立埋儲蓄習慣。

珍珠宮

babyhoi 發表於 19-10-15 21:07
公公婆婆每年年終大考嗰次先有奬,
期中嗰啲測驗我自己就奬佢買書

佢好鐘意看書? 有d小朋友獎勵是看書,似罰多d

珍珠宮

回覆樓主:

我個仔讀小一都會獎下嘅,多數係俾佢揀想去嘅地方例如踩單車,bbq,或者想食嘅野

男爵府

奶奶就成日俾錢。
我就全年先會有獎勵「主題公園」

男爵府

另外上,下學期都會有獎勵,就係去玩具街揀一份玩具/去公園玩,而且可以食他們想食既野。另外就係可以單獨同我相處一個鐘

通常佢地會揀踩單車,踢波同m記/雪糕

別墅

傻豬妮妮 發表於 19-10-15 21:05
四大長老會對小朋友默書考試論分數作獎勵,有時會係禮物,有時會係利是,你地小朋友嘅爺爺嫲嫲公公婆婆都會 ...

通常考試高分先有

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

一年級會獎勵朱古力嗰啲小食,二年級會因溫習態度獎勵,都係小食,文具,書呢類
高小,冇,因為已被洗腦~溫習你作為學生的責任
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我有獎佢架
會比佢自己set個target, 例如90分以上獎咩,95分以上獎咩咁,通常測考先會有得咁
當然係合理同我能力範圍內比到佢既野
有時係現金,有時係獎品或者佢想去既地方
因為我成日灌輸佢,有付出先有收獲的道理,唔努力溫習做練習,點會有好成績?! 所以為了達標,佢會出力去溫書。
有年成績都唔錯,全班考第一,我記得
中英數常四科,共四份獎 [/smiley

子爵府

sophialihk 發表於 19-10-15 21:13
不會! 我自己都不會獎...獎到幾大? 溫習是責任喔

同意!唔需要太誇張咁成日讚賞!口頭上鼓勵下就夠。
看看呢代大學生嗰種自我中心
真係好警世。新ㄧ代父母真係要好好教育小朋友德育(sorry 少少離题,呢期太感觸 )

翡翠宮

回覆樓主:

普通默書都有獎勵?好似多左喎 我仔係派成績表考得滿意先有獎,滿意嘅意思係40名內 我要求唔高,我仔3年班。

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 19-10-15 21:27
如果你問好唔好,我會回答你唔好,默書考試呢啲係做學生嘅本分,小朋友比心機讀書係為咗佢自己,唔應該用 ...

Agree,唔會特別講攞到咩成績就會有禮物,但會奬勵佢對件事既態度

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我同埋屋企d 長老唔會咁做.

好現實講, 考試後獎去玩去食野都係獎, 返學有獎學金, 返工有雙糧有bonus, 申請張信用卡同埋簽賬仲可以不勞而獲有獎賞.... 世界就係咁, 避得到幾多, 又有幾多人係神級到唔會為任何獎賞而努力. 既然阻止唔到長老去獎勵自己仔女, 不如教好仔女理財, 同埋看待獎勵既正確態度.

公爵府

sophialihk 發表於 19-10-15 21:13
不會! 我自己都不會獎...獎到幾大? 溫習是責任喔

我自己咁睇,返工做好份工都糸責任,但老闆讚下你又或者公司有recognise 你嘅努力,比少少甜頭,ie two movie tickets, 咁我會做得开心積極。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

回覆樓主:

我覺得四大長老係搵d理由想俾錢小朋友,我細個都有,唔係次次,見到提起咁佢地就話咁叻俾d獎勵先,我又唔覺得好大問題,因為我唔會等佢地份獎勵,大部分時間我都叫我媽咪袋住。我細個覺得幾開心嘅,有多咗動力因為覺得大家都關心自己

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

我仔自小已被我灌輸讀書是為自己嘅,

但佢測考成績好我會獎勵現金(默書沒有獎金), 因佢對其他物質無欲無求,祗愛儲錢,佢成績好我都想表達認同佢努力。

不過佢升中學後,對獎金表現得有冇都不在意了,但仍努力學習,成績也保持到。
我99從不會過問我仔成績,也不會有獎勵,

我媽成日過問我仔成績,也不會有獎勵,但會没有
原因地成日俾3位至5位數現金我仔,通常4位至5位會被我處理咗。

伯爵府

回覆樓主:

本身儲緊貼紙換禮物,行為良好有貼紙,而家小一,默書100分都有貼紙,俾佢有個推動力去溫習

首頁

尾頁

跳至