自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

fatchu@home 發表於 19-10-15 23:59
普通默書都有獎勵?好似多左喎 我仔係派成績表考得滿意先有獎,滿意嘅意思係40名內 :joy ...

係呀,普通默書都有,所以會唸怕唔怕影響佢心態,我自己喺度唸,佢而加低小,d野易d,佢好似成日都有得獎咁,但到高小就冇咁易,所以我暫時沒有禁止長老,自己觀察住先

男爵府

傻豬妮妮 發表於 19-10-15 21:05
四大長老會對小朋友默書考試論分數作獎勵,有時會係禮物,有時會係利是,你地小朋友嘅爺爺嫲嫲公公婆婆都會 ...

我果個小一,識串字讚佢2句就開心到飛起,成個星期就圍話俾人知佢識邊幾個生詞,中文默書又點點點暫時我話默書100分=一杯雪糕.阿女好中意食雪糕但平時容易咳,自小洗腦都成功嘅,佢知道自己食甜野多就易病,咳唔斷尾就會俾我捉佢食中藥無得say no,如果想食雪糕就會乖乖地早睡早起去公園玩曬多D太陽,等身體健康先可以提出兌現獎勵
其實我覺得設定獎勵係ok的,不過好睇家長點教育,我就一定唔會整儲叻叻換禮物果d計劃,我姨甥仔就係發展成唔俾叻叻佢功課都唔做果隻

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會因考試/默書給奬勵

珍珠宮

kitbebe 發表於 19-10-15 21:21
適當獎賞係動力, 我唔覺有大問題.

男爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 開心吸收勳章

做得好有獎係適當鼓勵嚟,對於懶懶閒嘅小朋友係有用架

默書可以儲印仔,儲夠10個可以換禮物,唔會覺得市儈

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔會每一次都獎﹐只會每5次100分獎佢揀去一次佢鍾意既餐廳或一樣送我煮佢食
測考達到目標都會有獎。同樣如果低過某D分數要罰 (E.G 扣減打機時間...)

水晶宮

回覆樓主:

我就從來唔會獎,考試係佢責任,考得好係應該

我爸媽獎佢我唔理

子爵府

連續默書3次100分 老公會帶佢去冒險樂園。
62,99 年結, 如果全年總成績考得好,請食buffet。

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 19-10-15 21:27
如果你問好唔好,我會回答你唔好,默書考試呢啲係做學生嘅本分,小朋友比心機讀書係為咗佢自己,唔應該用 ...

非常同意

男爵府

四大長老會對小朋友默書考試論分數作獎勵,有時會係禮物,有時會係利是,你地小朋友嘅爺爺嫲嫲公公婆婆都會 ...

唔會買禮物,
最多帶佢去玩,
但考試默書有進步我地會讚佢

子爵府

默書都獎就比較濫了
我只有考試有得獎,重不一定有
考完先講

珍珠宮

sophialihk 發表於 19-10-15 21:13
不會! 我自己都不會獎...獎到幾大? 溫習是責任喔

一向沒有奬,太多高分,滿分,點獎?尤其個囡不是你話獎幾多就得,所以沒有奬。要佢知道讀書是佢自己責任,最緊要佢心態上想讀好,就自然會讀。

大宅

點佢地會知?

我家四大長老只會細路生日先會比利是。
我地自己唔興獎勵、所以考得差都唔會有罰。我地只會口頭鼓勵同讚賞

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

默書咁小事都獎?我最多都係考試最後嗰日放學返嚟俾佢hea一日半日!

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我會比貼紙,儲夠先有得換禮物

公爵府

回覆樓主:

我兩個仔成日都默書100分,中三都仲100分、小學一年四次考試無數次測驗,從來唔會用奬金/獎品引佢考得高分,呢個係佢責任及本份。最多考試考10名內奬幾本書或一玩具比佢(到時隨心奬非事先講定)。

好多教育家都話事先用奬吸引孩子考好成績會有反效果。可自己google。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

買D野食當獎左

珍珠宮

2024年龍年勳章

唔一定嘅, 好似學校全級頭幾名都會有獎學金, 獎狀一樣.
獎勵係對小朋友付出努力而又有好成績嘅一種肯定~
付出努力但無好成績都要安慰獎.
但我睇年度成績俾奬賞多, 一年獎勵一次唔過份, 小朋友都要適當氹下先有動力進步~

大宅

BK2002 發表於 19-10-16 11:42
唔一定嘅, 好似學校全級頭幾名都會有獎學金, 獎狀一樣.
獎勵係對小朋友付出努力而又有好成績嘅一種肯定~
付 ...
對,學校都有獎學金,父母有表示都是肯定小朋友的努力。

大宅

我就有獎,默書要95或以上先有獎,最多俾佢錯一個字。俾小文具,好似靚圖案簿仔或文具。測考要高分,最少80起,如果全部我覺得佢考得好就買份大禮。

首頁

尾頁

跳至