懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

驗血報告話甲狀腺T4指數低,要轉介去內分泌科⋯上網睇話甲狀腺低會對bb有影響

請問有冇jm有以上經驗?之後要長期食藥嗎?

別墅

回覆 nanook 的帖子

我本身有甲高好多年 之後正常 到20weeks又高返 而加都係keep著抽血同覆診
吾好擔心呀 就算有需要食藥 都好安全架 你去內分泌科就會見到好多媽媽都有甲狀腺問題 最緊要跟足醫生指示

大宅

nanook 發表於 19-10-15 22:02
驗血報告話甲狀腺T4指數低,要轉介去內分泌科⋯上網睇話甲狀腺低會對bb有影響

請問有冇jm有以 ...

只要keep住食藥,抽血,覆診就可以。

不過初初覆診抽血,覆診會頻密啲,因為要校藥,同要有心理準備d藥會愈食愈大劑量 。

d藥無副作用,我係甲狀腺機能低下症(甲減)
我平時都係食早餐,連埋其他孕婦補充品食,所以又無乜感覺,反而覺得食左藥,血壓無咁高,個心無跳得咁快,手又無咁震,自身正常返好多,
所以長期食藥又無咩問題,只要對bb 好就得

別墅

superyannn 發表於 19-10-15 22:33
回覆 nanook 的帖子

我本身有甲高好多年 之後正常 到20weeks又高返 而加都係keep著抽血同覆診

謝謝分享,咁等到時跟醫生指示啦

別墅

erikaka 發表於 19-10-16 00:21

只要keep住食藥,抽血,覆診就可以。

我應該都係甲減⋯你果陣係初期就發現嗎?
甲減有冇咩食物要避咖?

複式洋房

回覆樓主:

唔好太擔心,食足藥就無問題

我都甲低,成個孕期一直keep住抽血調藥

大宅

nanook 發表於 19-10-16 10:41
甲減有冇咩食物要避咖?

之前做ivf ,bb check唔到有心跳,自然流產後,check免疫發現,食藥回覆 水平後,再次做ivf, 而家keep住。

飲食正常,無需任何戒口,正常飲食,只要記住食藥,覆診就得

男爵府

甲減有冇咩食物要避咖?

要食多啲海產、紫菜適量食用,食brazil nut, 唔好飲茶

大宅

我係有咗同時驗到甲亢,內科醫生話甲狀腺問題要睇 T4 & TSH 兩個數值,如果一個正常一個有問題,咁整體都唔大問題,唔一定需要食藥,但當然平時飲食要多注意。

別墅

behappy1114 發表於 19-10-16 10:49
唔好太擔心,食足藥就無問題

我都甲低,成個孕期一直keep住抽血調藥

知道 thanks!

別墅

erikaka 發表於 19-10-16 11:54
之前做ivf ,bb check唔到有心跳,自然流產後,check免疫發現,食藥回覆 水平後,再次做ivf, 而家keep住 ...

我係同醫生講成日暈,先抽血驗,如果唔係一路都唔知

別墅

ayako 發表於 19-10-16 14:13
要食多啲海產、紫菜適量食用,食brazil nut, 唔好飲茶

有咩海產可以食?
我之前都有食紫菜,不過最近食完會反胃

大宅

甲減有冇咩食物要避咖?

懷孕前半年甲狀腺功能正常,
懷孕4周驗血發現甲減,tsh 5.幾
懷孕5周開始食藥控制,一個月後tsh已回落到1.幾
醫生話唔使戒口,食藥控制已經夠啦。

當初我都嚇到失晒暈,
其實只要睇醫生,乖乖食藥、抽血、覆診就冇問題啦。

別墅

xanexane 發表於 19-10-16 19:44
懷孕前半年甲狀腺功能正常,
懷孕4周驗血發現甲減,tsh 5.幾
懷孕5周開始食藥控制,一個月後tsh已回落到1. ...

大家都咁快發現呀

我抽咗咁多次血,好似一路都冇check呢樣咁
你係私家醫生抽血驗到嗎?

男爵府

nanook 發表於 19-10-16 19:16
有咩海產可以食?
我之前都有食紫菜,不過最近食完會反胃

我多數食海魚同蝦,貝類例如蠔、蜆就免啦,多重金屬

洋房

yanbabyyan 發表於 19-10-16 14:31
我係有咗同時驗到甲亢,內科醫生話甲狀腺問題要睇 T4 & TSH 兩個數值,如果一個正常一個有問題,咁整體都 ...

您好,我都係有左之後甲亢,要轉介內分泌科跟進,但醫院到11月頭先有排俾我,到時都已經24週。我想請問下你醫生有無話飲食要特別注意啲咩?

大宅

lowbgu 發表於 19-10-17 22:27
您好,我都係有左之後甲亢,要轉介內分泌科跟進,但醫院到11月頭先有排俾我,到時都已經24週。我想請問下 ...

咁遲先有期嘅!你有冇同內科講你有咗?
我原先都係內科要排到生咗先有期,我話我有咗,佢就比咗12、3週左右嘅期我,不過唔係睇內科係姙娠內分泌科,會一直mon住個指數直到阿b出世。

洋房

yanbabyyan 發表於 19-10-18 08:56
咁遲先有期嘅!你有冇同內科講你有咗?
我原先都係內科要排到生咗先有期,我話我有咗,佢就比咗12、3週左 ...

我都係去姙娠內分泌科,其實婦產科有一直幫我mon住個指數,12週發現到依家都抽左4次血

複式洋房

nanook 發表於 19-10-16 19:15
我係同醫生講成日暈,先抽血驗,如果唔係一路都唔知

我未有之前已經有甲狀腺問題,所以我一有左就自己去睇醫生抽血,成個孕期醫生都跟得好足

民房

我陀到20周先發現甲低,怕影響智力。醫院比快期我睇內分泌。
不過我等唔切自己去睇私家,食咗兩星期補充劑就回復正常。
唔洗太擔心

首頁

尾頁

跳至