親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

12月尾會一家四口,兩大兩小去名古屋。3pm左右到達名古屋中部機場,猶疑緊喺名古屋留一晚,第二朝先上高山/白川鄉,定第一日落機就直接攞車上高山巿中心呢?由機場去高山大約需要幾耐?會唔會早入黑到好難揸車?

希望各位俾俾意見(emoji)(emoji)

伯爵府

avocada 發表於 19-10-16 01:33
12月尾會一家四口,兩大兩小去名古屋。3pm左右到達名古屋中部機場,猶疑緊喺名古屋留一晚,第二朝先上高山/ ...

3點鐘落機,過關取行李30分鐘,去攞車又30分鐘,即快也4點多先有車在手,要搬下行李,搞下gps,開得車4點半,另外去到十二月名古屋五點都開始黑,仲要穿越好多條長短不一的隧道,有無信心揸夜車?如果落雪又如何?再問一下車手是否第一次在日本駕駛,導航員有無經驗配合司機。。。

所以比我唔會咁直上高山 補充如果唔係高市內住,你去一喲村路,入夜無燈的,容易miss路口。當然司畿本身有信心的話又另計

wcpcelia    發表於 19-10-16 10:19

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

直接去高山太遠啦, 又唔知會唔會delay之類, 我兩次都係落機去住中途既地方, 一次住岐阜(去福井果邊), 一次去住土岐
早幾個月去3點落機, 快手第一個去租車, 3:40開車見咁早就去左土岐outlet慢慢行, 行完食埋飯就返酒店, 第二朝就慢慢向高山出發

禁止訪問

珍珠宮

一落機揸三個幾小時,不知是否頂得順

大宅

超級感謝大家嘅回覆同提議(emoji)(emoji)

因為司機平時喺香港都日日揸車,如果成條路唔太難揸,相信佢應該ok(emoji)(emoji)

另外沿途有SA可回一回氣,應該都好啲

只係一心想時間好用啲

再想問一問, 入黑後高速公路有路燈嗎?

大宅

借問一下jm們在那間租車呢? 我會在一月尾出發, 謝謝!

珍珠宮

avocada 發表於 19-10-16 15:01

因為司機平時喺香港都日日揸車,如果成條路唔太難揸,相信佢應 ...

是車手沒有問題啦,高速一條直路,沒有特別

禁止訪問

公爵府

高山好大雪, 12月前往, 晚上自駕, 仲要2大+2小, 祝你好運了!

伯爵府

Yeelim 發表於 19-10-16 17:52
高山好大雪, 12月前往, 晚上自駕, 仲要2大+2小, 祝你好運了!

,都係個句,下下趕路,仲要有小朋友(不知有多大),比我會有壓力

伯爵府

avocada 發表於 19-10-16 15:01

因為司機平時喺香港都日日揸車,如果成條路唔太難揸,相信佢應 ...

入去SA、PA又預多15-30分鐘。。。

禁止訪問

伯爵府

牛年勳章

kelvinl206 發表於 19-10-16 16:35
機場 ~ 名古屋 ~ 岐阜 係市區範圍, 高速有照明系統.
但岐阜之後基本上係無照明系統, 但每隔 20~30Km 有 SA ...

Agree, 隧道係最痛苦,好悶好易攰

珍珠宮

hennyyoyo 發表於 19-10-16 18:32
入去SA、PA又預多15-30分鐘。。。

我最多去一次廁所

但總有人話肚餓,停低搞呢搞路過,拖慢哂

珍珠宮

nisha 發表於 19-10-16 19:01
Agree, 隧道係最痛苦,好悶好易攰

有幾長啫,最多咪幾分鐘

禁止訪問

伯爵府

oaerinasa 發表於 19-10-16 18:55
揸 Highway, 直路直路再直路, 只要保持穩定車速 80~100Km, 其實有乜壓力 ?

趕路方面, 冇訂酒店晚飯 / 甚至 ...

前輩,無所謂,人人壓力唔同

伯爵府

youhello507 發表於 19-10-16 19:05
我最多去一次廁所

但總有人話肚餓,停低搞呢搞路過,拖慢哂

我同c6去,就一定ok,但要拖住小朋友或長輩,要預留多些時間,因為佢地一定慢。。。

伯爵府

牛年勳章

oaerinasa 發表於 19-10-16 20:09
一條就幾分鐘, 五箇山的隧道係 : 5Km ... 出左一陣 ... 8Km ... 3Km ... 2Km ... 7Km ... 4Km ... 如果去富 ...

上次我係經富山

首頁
12345...7

尾頁

跳至