自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

萬5

子爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

15000,寧願搵少啲,都唔想大壓力

禁止訪問

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

子爵府

15000,分分鐘25000個份壓力太大,睇醫生都唔止。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

dominic.wong 發表於 19-10-16 08:48
我都有類似樓主的情況,但我又唔想比一份工綁死一世
所以除了返工,我宜家都朋友一齊再建立其他事業,目標 ...

禁止訪問

伯爵府

回覆 難相處 的帖子

15000唔駛諗。除非勁等錢駛。

侯爵府

萬五

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

25000,儲多d積谷防飢。

時間一樣咁過,寧願忙少少襯有精力儲多個錢。中年啫,仲好後生喎

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

難相處 發表於 19-10-16 08:06
二萬五,五天工作,一刻都不能停。
萬五,五天半工作,七成時間冇嘢做。
朋友話二萬五應該做唔到退休,佢已 ...

拎個計數機,計一下:
如果做份2萬5,但要早退休搵收銀,收入8000。
一份1萬5,做到退休。
兩者以你退休年齡計,收入既差額是多小?

金錢上相差既,會唔會多過你附出既勞力?
私人跑腿,7成時間冇野做,可否做下私人野?投資?賺既,會否抵消返果1萬元差額?

男爵府

回覆樓主:

我會試25k 先,做唔掂先再搵,証實左自己的能力已不復再,咁搵15k 左右都唔難。但做緊15k, 跳去搵25k 就好難

199707100304    發表於 19-10-16 10:04

珍珠宮

退休老闆公司唔知幾時結束,如你都冇所謂的話,中年人應該揀15000,人生到某個階段唔好去到咁盡,放慢生活節奏人都長命啲,返工做下野嘆杯咖啡上下網,呢啲生活一流。
相反,你仲好等錢洗就要揀25000,不過唔知你可以頂幾多年,可能壓力大到抖唔到氣,年紀再大公司又可能唔鍾意你手腳慢,女人更年期前1-2年又會唔舒服,真係有苦自己知。

子爵府

回覆樓主:

一定係2萬5,因為1萬5冇可能直接再跳去揾份3萬以上嘅工。完全唔明點解咁多人寧願少錢都要貪份工無野做,付出差不多時間,hea工係坐咗去,低生產力,隨時可以被裁走。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

25K個份, 做既工作範疇, 係咪你自己能勝任?
其實多野做,時間過得好快! 而且工作可帶來成功感!
其實對方壓力黎自邊度? 要了解下先。

15K, 如果只係賺錢買花戴, 返工為打發時間, 咪試下做。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

子爵府

壓力大,你可能D錢要俾睇醫生

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

難相處 發表於 19-10-16 08:06
二萬五,五天工作,一刻都不能停。
萬五,五天半工作,七成時間冇嘢做。
朋友話二萬五應該做唔到退休,佢已 ...

2.5萬、每年儲多12萬、10年連回報150萬、可以捉早退休.......

我一定選擇先苦後甜、儲備多了也可應付突發投資或不時之需~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

野原美冴 發表於 19-10-16 08:20
你如何肯定退休老闆會一直做, 間公司唔執笠?

朋友做咗差不多十年,由老闆正職未退休做到今日。
以我所知老細係有其他業務,但係出面請會計師樓、代理做,我就係負責做下跑腿去銀行、會計師樓、代理公司送文件之類,我朋友係做私人部分,如幫老太約麻雀腳咁,哈哈!
我已經見咗工,老細自己講話唔多嘢做,佢想請年紀大啲,穩定啲,後生做唔長。
朋友話應該老細拜拜公司先會關門大吉,佢咁講,我就信。

大宅

joyce121 發表於 19-10-16 08:58
中年即幾大? 3x 可以搏多幾年

我差唔多更年期了。

水晶宮

回覆樓主:

15000無壓力我一定會做

首頁
12345...7

尾頁

跳至