自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

sar1216 發表於 19-10-17 09:44
你好堅啊。
同我諗法一樣,應該一路早一路早迫我就左佢個時間方便接下1個學生。佢變左930-1030,咁11點可 ...

先講清楚,話不能再提早,因為時間實在太趕,未食早餐。如果早到請等等,我們攪店會開門。
如果講完都照咁早禁鐘,就下堂拆左門鐘粒電,10點先開門。另外手機問題,唔好直接同老師講話佢用手機唔啱,你話:我哋平時同小朋友做功課,陪讀,玩耍或者補習,手機都會放埋一邊,除非有緊要事要接聽電話,否則都唔會用手機。要想小朋友專心啲,唔想佢有樣學樣,希望老師你可以跟我的做法。

大宅

2019新春慶豚圓

的而且確大人做啲咩,細路就會跟,如果大人自己都機不離手,小朋友都會沉迷電子產品。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

miss321 發表於 19-10-17 09:50
先講清楚,話不能再提早,因為時間實在太趕,未食早餐。如果早到請等等,我們攪店會開門。
如果講完都照咁 ...

咁講,得罪佢都唔方教得好。諗住比多次機會佢,下堂再係咁就決定唔再用喇。Bk搵老師都沒乜保障。

大宅

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

sar1216 發表於 19-10-16 10:08
我唔清楚佢真正禁手機做乜,因為沒望佢手機內容,但我覺得都唔應該放手機係枱面,仲攞電話禁得好密。小朋 ...

即換,補習才一小時,一小時係好快過,應該要盡力教好小朋友,一日半日可能有急事要覆是可以,如果日日都咁就唔接受,你觀察多幾堂睇下佢係咪經常

大宅

miss321 發表於 19-10-17 09:52
的而且確大人做啲咩,細路就會跟,如果大人自己都機不離手,小朋友都會沉迷電子產品。
...

啱,我自己都不在小朋友面前禁電話啦,仲要學習個時,唉~

大宅

傻豬妮妮 發表於 19-10-17 11:53
即換,補習才一小時,一小時係好快過,應該要盡力教好小朋友,一日半日可能有急事要覆是可以,如果日日都 ...

啱,我就在bk搵,所以大家都小心一下。

wcpcelia    發表於 19-10-17 14:22

大宅

2019新春慶豚圓

sar1216 發表於 19-10-17 11:53
咁講,得罪佢都唔方教得好。諗住比多次機會佢,下堂再係咁就決定唔再用喇。Bk搵老師都沒乜保障。
...

都未必,如果有家長咁同我講,我會知道佢留意到,同時會講句唔好意思,會注意一下。
如果個老師專業,唔會因為你講了唔好玩電話,而教差左。

大宅

miss321 發表於 19-10-17 12:07
都未必,如果有家長咁同我講,我會知道佢留意到,同時會講句唔好意思,會注意一下。
如果個老師專業,唔會 ...

謝謝你意見

別墅

sar1216 發表於 19-10-16 09:12
咁辛苦請到一個上門補習老師,試堂好 積極,第正式上第二堂開始鬆懈,昨天第三堂一小時教學玩住手機最少5, ...

男爵府

我覺得呢d咁短時薪工作,望都唔應該望電話,唔好話回覆msg,有咩急事唔可以等補完先覆?

有時覆msg又唔可以一句起兩句止,我唔接受呢d工作態度。

我覺得應該入屋前已經要較電話靜音放入袋中。

男爵府

2019勳章

我又覺得check msg可以接受,一個鐘5-6次都唔算密,如係小朋友做緊習作時,就沒咩問題,早到15mins,只要小朋友ready同補足鐘,沒問題,或者你叫佢早到提早15mins通知你,可能佢交通預早呢,費是遲。

公爵府

2019新春慶豚圓

sar1216 發表於 19-10-16 09:12
咁辛苦請到一個上門補習老師,試堂好 積極,第正式上第二堂開始鬆懈,昨天第三堂一小時教學玩住手機最少5, ...

我會接受電話放枱,方便睇到緊急msg。
即係緊急才預佢用電話,冇可能補一小時有緊急五六次以上。
冇話對與錯、或用幾多次電話才可以,但我會盡快換人。

大宅

mcs74 發表於 19-10-17 14:01
我覺得呢d咁短時薪工作,望都唔應該望電話,唔好話回覆msg,有咩急事唔可以等補完先覆?

有時覆msg又唔可 ...

係,佢都覆得幾密

大宅

miss321 發表於 19-10-17 12:07
如果個老師專業,唔會 ...

我都唔知同佢講左聽日叫佢準時先來定唔好玩電話先。

珍珠宮

回覆樓主:

我覺唔專業,不過我地比錢緊有要求

掉轉諗,其實我返工都會聽私人電話,如學校打來,有時都會覆whatsapp

大宅

iamlazy 發表於 19-10-21 10:25
我覺唔專業,不過我地比錢緊有要求

掉轉諗,其實我返工都會聽私人電話,如學校打來,有時都會覆whatsapp

係。
尤其對小朋友學習的時間,仲1要係為人師表喎。但我唔知點開口講

珍珠宮

sar1216 發表於 19-10-21 10:39
係。
尤其對小朋友學習的時間,仲1要係為人師表喎。但我唔知點開口講

如果唔過份我會算,始終自己都會咁做,一個鐘兩三次幾分鐘接受,一個鐘玩幾個字唔洗佢補

大宅

iamlazy 發表於 19-10-21 12:10
如果唔過份我會算,始終自己都會咁做,一個鐘兩三次幾分鐘接受,一個鐘玩幾個字唔洗佢補
...

1個鐘超過6次,放低又攞起電話,手提放補習功課上面,早來自己較返1小時走。明明補10-11,佢9點8左右來,10點8自己執野走,我唯有都要送佢出門口啦。我同小朋友9點已經大壓力,預佢隨時9點半可能會到 ready晒等佢,預佢9點半至10點來到,小朋友早左起身準備,如果趕唔切早餐都唔敢食

別墅

唔專業,我會叫佢下堂唔洗再黎

別墅

依家d大學生的確唔掂,主要係冇禮貌

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊