自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

熱血金章

做咗咁多年人,不嬲都唔信醫療保險,由出嚟社會工作,都係只會買儲蓄人壽意外個類,因為睇得太多賠償有問題既個案,唔夠膽,亦無信心買。

直到上年覺得自己同身邊人年紀開始大,開始有須要,就周圍研究醫保,由於資金有限所以淨係會買純醫保,親戚、朋友介紹咗啲經紀,見過2,3個,最後選到個經紀,比較有經驗,女人直覺同談吐間令我信任佢,一天就confirm了保單。(其實純醫保冇錢賺但係個經紀都好有心機,亦知我們家庭經濟狀況而推薦我買隻適合的計)

供咗大概一年突然間老公有啲急病要入醫院檢查,呢個時候就試吓個經紀同保險公司嘅真章。

子爵府

熱血金章

幸好,我經紀即刻聯絡到醫生第二日就見醫生,安排入院,老公嘅病情要牽涉照M R I照胃鏡,又驗血尿、同某啲癌指數,條數幾大,又留醫三日,我一路心驚驚怕claim會有問題(報紙網路太多索償失敗個案),出院嗰日四萬幾蚊埋單。

事後,個經紀唔使我哋操心,醫生又識填form,攪好曬文件,經紀話由於我哋張單買唔夠兩年,可能索償部會查得緊啲,要九十天,我話唔緊要我哋一早申報晒啲問題又無瞞騙,可以等。當然第一次買醫保,一路等一路成日驚賠唔足,但最後不用二個星期收到支票,所有賠償跟返個計劃去賠,賠足八九成,自己extra 比$2500,條數係非常合理。

子爵府

熱血金章

回覆樓主:

可能有人會懷疑我買廣告,但我唔會提供提供任何保險經紀資料,但我想講有時買醫療保險,要自己睇返計劃細節所有條款,另外選擇保險經紀係好重要關鍵,佢既誠信亦都好重要。

至於受保人嘅誠信亦好緊要,我哋喺簽單時一早申報晒所有曾經患過㗎病患,十幾年前嘅都報上去(儘量記憶中既記到既病就報,小病忘了就無計)。今次咁快出到支票,經紀都話好順利,可能就係我哋所有跟足程序同一早申報晒。

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

你個保險經紀跟得好

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

醫保係有用㗎,我近兩年長期出入醫院,好在有買住院,我係入政府醫院,但條數賠親都幾千至過萬都有,住得最耐嗰次賠多過5萬,因為我有買入息保障。
好就好在我入日間醫院唔需要過夜都可以賠,因為我係大部份時間都每個星期返日間醫院一次

珍珠宮

2020勳章

鍾太2009 發表於 19-10-16 10:34
做咗咁多年人,不嬲都唔信醫療保險,由出嚟社會工作,都係只會買儲蓄人壽意外個類,因為睇得太多賠償有問題 ...

月供幾錢?thx

子爵府

熱血金章

ahpoo 發表於 19-10-16 11:13
月供幾錢?thx

我女人貴小小,老公平d.但兩份都below $400
( age below 40)

子爵府

熱血金章

katherine.k 發表於 19-10-16 11:09
你個保險經紀跟得好

做左咁多年人不嬲都信自己多過經紀,難得遇上個好嘅。。。我幸運

wcpcelia    發表於 19-10-16 14:50

子爵府

熱血金章

wan_sosin 發表於 19-10-16 11:13
醫保係有用㗎,我近兩年長期出入醫院,好在有買住院,我係入政府醫院,但條數賠親都幾千至過萬都有,住得最 ...

都係果句,冇事無干嘅時候就覺得蝕底、白供,真係有需要上嚟嘅時候就覺得買得少,我老公而家買危疾都未必受保

子爵府

2020勳章 畀面勳章

鍾太2009 發表於 19-10-16 11:25
我女人貴小小,老公平d.但兩份都below $400
( age below 40)

每月?唔貴喎 其實我都想買

大宅

鍾太2009 發表於 19-10-16 11:27
做左咁多年人不嬲都信自己多過經紀,難得遇上個好嘅。。。我幸運

其實好多經紀都好好,最怕做做下唔做,變咗孤兒軍。又唔知比個什麼經紀跟進!

超級版主

2020勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

gigi19810326 發表於 19-10-16 11:32
每月?唔貴喎 其實我都想買

差唔多啦,我一家4口 bupa $13000/年
都岩架,無事咪覺蝕,有事咪慶幸有
我仔照肺花,醫生話入院,有保險backup可以即時say yes唔駛擔心
大吉利是講句,一次翻本

子爵府

2020勳章

恭喜你遇上好經紀

王國長老

2020勳章 好媽媽勳章 王國長老

我自己買咗醫保二十幾年,從來都冇話索償唔到,只要醫生填得清楚,你自己亦都比齊文件無甩漏,根本唔會話賠唔到。

侯爵府

2020勳章

鍾太2009 發表於 19-10-16 11:28
都係果句,冇事無干嘅時候就覺得蝕底、白供,真係有需要上嚟嘅時候就覺得買得少,我老公而家買危疾都未必 ...

我已claim咗危疾,其實我早前cut細咗個危疾保額,因為我無乜危疾高風險的條件,而且整個家族都無人患癌。估唔到我會因為外來因素患上危疾。所以我都有啲後悔!
我而家都唔會再買到任何保險,無保險公司會受我。
你老公嘅情況要問啲經驗好加有良心嘅agent

子爵府

熱血金章

wan_sosin 發表於 19-10-16 11:42
我已claim咗危疾,其實我早前cut細咗個危疾保額,因為我無乜危疾高風險的條件,而且整個家族都無人患癌。 ...

所以有人形容醫療保險、或危疾類似賭博成份。呢啲嘢唔會估到會不會發生係自己身上。

以我自己為例,一個月三四百,只係買個保障,萬一有事嘅時候成個家庭負擔不會突然重咗,雖則話可以政府醫,而香港醫療的確好好,但自從每日150人移民過嚟我哋嘅醫療系統已經負荷過重,最怕係個病患不大不小,Non urgent個種無了期等待。

子爵府

熱血金章

好似今次我老公一個主要器官嘅良性腫瘤,如果去政府起碼排期一年半載先查到真正病因)照ct都吾準,佢個種囊腫要MRi先找到) 當中等候期嗰種心情忐忑真係會好痛苦(一日未知良定惡性又怕會延遲醫療)經紀都話就算你出去政府醫院,起碼你去私家驗晒啲報告所有嘢交回政府都會行快咗醫療,所以想大家要搞清楚買醫療保險嘅意義喺邊度。

大宅

2020勳章

回覆樓主:

其實我幾次claim住院都claim得足,冇好似坊間所講咁差喎

大宅

樓主,請問邊間?我有興趣

男爵府

鍾太2009 發表於 19-10-16 10:47
可能有人會懷疑我買廣告,但我唔會提供提供任何保險經紀資料,但我想講有時買醫療保險,要自己睇返計劃細節 ...

最近我都身體出現問題,痾血水,血漿,血便,腸痛又胃痛,去政府睇急政,抽血+照x光,只話我係腸胃炎....我當然覺得唔似。叫佢比我照腸又話排年幾先有位。
好彩問一問保險哥哥,即便安排我去仁安照腸同照胃鏡...$19880
冇住院都有得cliam 保險哥哥知我完成在檢查,當晚已主動搵我拎單,好彩有佢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊