自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

鍾太2009 發表於 19-10-16 13:38
所以有人形容醫療保險、或危疾類似賭博成份。呢啲嘢唔會估到會不會發生係自己身上。

以我自己為例,一個 ...

好在我只是cut細咗而唔係退咗保,所以都有一筆賠償。
又唔好話係一場賭博,無人想贏保險公司,我寧願白供,尤其危疾呢類保險。
所以買保險要睇清楚條款,唔清唔楚去買,好易有被騙的感覺

大宅

醫療一定要有,多個選擇,政府排幾年先到。

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-10-16 11:36
差唔多啦,我一家4口 bupa $13000/年
都岩架,無事咪覺蝕,有事咪慶幸有
我仔照肺花,醫生話入院,有保險b ...

請問意見, 我都係買保柏全家共享100萬.

我宜家係廣華照咗乳房超聲波和x光, 話有一個好細的黒影, 應該係良性. 叫我半年後去再照.

我啱要求排專科, 自己去咗瑪麗. 我想問如果真係要做手術. 我買咗保險一定去私家.

咁我係唔係照睇政府先, 等到政府話萬一有事, 自己先去揾私家醫生轉介去私家醫院嗎?

買咗保柏無人跟我又真係唔多知點做? 我見人哋有agent 會安排入院照呢樣個樣.

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-10-16 11:36
差唔多啦,我一家4口 bupa $13000/年
都岩架,無事咪覺蝕,有事咪慶幸有
我仔照肺花,醫生話入院,有保險b ...

你買bupa邊隻?

我個小朋友係bupa global,每個月都要$14xx, 都想換過plan.

子爵府

回覆樓主:

我哋一家三口有買保險。仲要年繳。每年夠期交保費好肉痛。年年好似送錢比人洗咁。同先生呻不如cut左去。但我先生個番説話又有道理
佢話。人哋保左你一年平安。唔使你擔心突然病既醫藥費。寧願白供好過拎來用吖。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 19-10-16 11:41
我自己買咗醫保二十幾年,從來都冇話索償唔到,只要醫生填得清楚,你自己亦都比齊文件無甩漏,根本唔會話賠 ...

聽過賠唔到嘅case,agent分享,接手份孤兒單,個客從無接觸過
直到claim衰左,因醫生話肺炎,點知寫文件URTI,保險公司覺得小感冒無需入院,唔批!(定當時醫生其實嚇病人再唔攪就變肺炎,個病人又落搭入院,我就唔知了,但病人當時係聽醫生講肺炎至入院)
個客拿拿聲搵agent,但已救唔返,醫生唔肯改

我自己就試過claim唔足,公司醫保計我一個中型手術quota, 爆晒數。但醫生話佢做另一保險公司panel doctor咁多年,從來呢種手術都係計一小+一中(分兩日做)。無仇報!好彩仲有另一份claim balance咋

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kolun 發表於 19-10-16 16:30
請問意見, 我都係買保柏全家共享100萬.

我宜家係廣華照咗乳房超聲波和x光, 話有一個好細的黒影, 應該係良 ...

Bupa賣點係無agent,係優點亦係最大缺點
我上次臨急臨忙攪到好亂,c6幫我問bupa攪文件,一個亂字(因為我無考慮panel doctor呢個問題已入院)

我怕答錯你呀,你問返bupa 熱線好d。如果我無理解錯,先睇panel 普通科,再轉介panel 專科,bupa就可安排全數代找。如果非panel,填嘅文件就煩好多

王國長老

cutekiddy 發表於 19-10-16 17:14
你買bupa邊隻?

我個小朋友係bupa global,每個月都要$14xx, 都想換過plan.

我係普通一百萬share果隻,應該唔係global

複式洋房

回覆 wan_sosin 的帖子

其實如果已經好返晒(指定年期後),某保險公司,係可以再重新投保危疾,當然要核保再嚴格一點,保費亦相對較高。但可以再買,對康服者黎講係好事。

希望你健康平安,加油💪🏻

複式洋房

鍾太2009 發表於 19-10-16 10:34
做咗咁多年人,不嬲都唔信醫療保險,由出嚟社會工作,都係只會買儲蓄人壽意外個類,因為睇得太多賠償有問題 ...

說真的,保險只是一個工具,他不會騙人
騙人的只是懂得這工具特色的人
所以一個好agent遠比什麼都重要
恭喜您遇到一個好agent

珍珠宮

Happymomodog 發表於 19-10-16 17:32

其實如果已經好返晒(指定年期後),某保險公司,係可以再重新投保危疾,當然要核 ...

多謝你嘅意見,應該比多啲人知!可能都有人會有需要。
我就唔適用,因為我無痊癒年期,即是在醫學上我係唔會好返,已講到明終生食藥同覆診,死亡率亦高,個病係講死亡率而唔係痊癒率!不過亦有唔少病友可以活好耐

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-10-16 17:29
我係普通一百萬share果隻,應該唔係global

Thx. 我再睇睇!

珍珠宮

私家醫生會因為有保險而開高個醫生收費

王國長老

蘋果姐姐^_^ 發表於 19-10-16 19:32
私家醫生會因為有保險而開高個醫生收費

從來醫生費都係海鮮價
我同一個醫生生兩個,第二個都有熟客價啦
醫生開幾錢,控制唔到亦無法比較(揀醫生用口碑架嘛),總之佢唔爆數就ok了

倒轉唸,醫生見無保險,會收平d,咁唸會唔會好d?

子爵府

熱血金章

Happymomodog 發表於 19-10-16 17:37
說真的,保險只是一個工具,他不會騙人
騙人的只是懂得這工具特色的人
所以一個好agent遠比什麼都重要

你講得好好,保險只係工具,實際情況好多時係人為。
我找到個好agent的確好彩。

曾有唸過買Bupa,平啲,,但係考慮到有啲突發病情吾想再做咁多paper work,都係找有agent既保險公司買。

子爵府

熱血金章

41009022009 發表於 19-10-16 17:15
我哋一家三口有買保險。仲要年繳。每年夠期交保費好肉痛。年年好似送錢比人洗咁。同先生呻不如cut左去。但 ...

你老公好正面,比個叻佢
係,買保險真係求個保障, 怕萬一有事唔會那手唔成世,當然無人想病

複式洋房

加油!家父教落,醫生幫你三成,七成靠自己,保持心境開朗樂觀,一定會更好的!祝福你!

珍珠宮

Happymomodog 發表於 19-10-16 21:17

加油!家父教落,醫生幫你三成,七成靠自己,保持心境開朗樂觀,一定會更好的!祝 ...

謝謝

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

cutekiddy 發表於 19-10-16 17:14
你買bupa邊隻?

呢隻貴到嘔電呀!如果你個小朋友有事都只係喺香港醫,使乜買Global呢?你有冇買deductibles? 如果有仲衰,小事又要自己揹,如果小朋友冇pre-existing嘅病,買過另外一份啦。

男爵府

麟媽媽 發表於 19-10-16 23:22
呢隻貴到嘔電呀!如果你個小朋友有事都只係喺香港醫,使乜買Global呢?你有冇買deductibles? 如果有仲衰, ...

小朋友一出世已經買呢間,仲要係最貴 full coverage. 嗰陣係 Bupa International,CS 係英國,服務好好。

個名轉咗Global後,CS去返香港,差到不得了,所以先想轉!

首頁

尾頁

跳至