自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

鍾太2009 發表於 19-10-16 03:25
我女人貴小小,老公平d.但兩份都below $400
( age below 40)

請問你每個病會保幾多呀?

子爵府

熱血金章

Cobby0000 發表於 19-10-17 23:42
請問醫保大約幾錢一個月,現在大多選擇,唔知買邊間好

醫保幾多錢個月,睇你嘅年紀同埋睇吓你要嘅保障範圍(高中低)。你有心買真係要貨比三家,同埋選擇一個好agent,我覺得一個好經紀可能仲要重要過邊間保險公司。

另外自己簽單時,要每項條款好似讀書咁睇清楚,其實而家透明度咁高,好多都白紙黑字寫晒,但不要懶自己要睇清楚細項細節。

男爵府

鍾太2009 發表於 19-10-17 23:52
醫保幾多錢個月,睇你嘅年紀同埋睇吓你要嘅保障範圍(高中低)。你有心買真係要貨比三家,同埋選擇一個好a ...

樓主可以講你係邊間保險公司嗎謝謝

禁止訪問

子爵府

熱血金章

我愛Corina 發表於 19-10-17 23:51
請問你每個病會保幾多呀?

每份保單有著名嗰種病係屬於邊個class, 由class 1 to 5, class 1好似幾千,class5最嚴重,$60000幾

當然啦,私家醫生每個收費都唔同㗎嘛,但我買埋‘自選醫療增值保障’。 通常多咗出嚟嗰啲包85%薦底。

其實好多細數㗎,我買時都有d唔清唔楚, 都係信個經紀,到最後老公入院,第一次住私家,真係需要每個細項數計數,又怕爆額,先坐底自己研究份保單

子爵府

熱血金章

Sunday12 發表於 19-10-17 23:56
樓主可以講你係邊間保險公司嗎謝謝

真係唔好意思,我唔想俾人感覺買廣告,我只係希望大家留意買純醫保嘅時候,要留意個經紀手法,同埋小心啲細項

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

鍾太2009 發表於 19-10-17 15:59
每份保單有著名嗰種病係屬於邊個class, 由class 1 to 5, class 1好似幾千,class5最嚴重,$60000幾

當然 ...

thank you, 因為我買左,below 35 都要一年$6千幾,所以想比較下

男爵府

有冇好介紹?

伯爵府

回覆樓主:

agent 點都有佢存在價值,我女一出世就買咗住院,細女兩歲幾時試過口腔位置生咗粒肉粒,我搵咗睇開果個牙醫做小手術 cut 咗,入 form claim 醫療,保險公司話因為係牙醫所以冇得 cliam,我 agent 就幫我同公司 appeals,話呢個係口腔科手術,唔關牙齒事,最後公司話呢次係 special case,所以照賠喎! 咁成個過程都係個 agent 攪掂。

伯爵府

wan_sosin 發表於 19-10-16 11:42
我已claim咗危疾,其實我早前cut細咗個危疾保額,因為我無乜危疾高風險的條件,而且整個家族都無人患癌。 ...

唔好意思,介唔介意講係乜嘢疾病?

珍珠宮

kyk 發表於 19-10-18 02:08
唔好意思,介唔介意講係乜嘢疾病?

個病中嘅機會少之又少,一年都未必有一個個案,唔知都無所謂,不過百分百危疾會賠。

禁止訪問

子爵府

減齡達人勳章

想問下有無人問信諾?

男爵府

陳小妖 發表於 19-10-18 09:59
佢張cheque 已寫啦,FWD, 富衛呀,李澤楷係老細呀

你唔講我都冇留意添

男爵府

我想買院院保,但D Agent淨係叫我買高端醫療

大宅

我係大學畢業出來做野就即買保險,其實都無諗過咁後生就需要入院做手術,但好彩買左保險,我問左agent呢類型手術大約可claim到幾多,就去搵左一個係呢科面好出名既醫生做(當然價錢都係出名地貴),
入院出院agent全程陪足,連我公司份醫保資料都幫我填埋,最後我住左3晚醫院,用左12萬,自己埋單比1萬(如果我唔搵呢個醫生,應該唔使比/有住院現金可拎返)

大宅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我自己都用開bupa, 暫時都未試過依D情況啵…我打過上去, 佢地都解答到我問題同claim到錢

子爵府

熱血金章

Charlotte_mom 發表於 19-10-17 16:40
滙易寶
https://www.hsbc.com.hk/zh-hk/insurance/products/life/term-protector/?cid=AMH:HC0:IN:01:18 ...

Jm我見你講姨隻 ,就去佢獅子銀行網上睇,係好抵。另外見佢有隻人壽癌症保係好抵買啊。。。我叫agent做份危疾plan,保額一樣,內容差唔多,但銀行就平一半。。我研究緊

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

認同,年頭入咗院做咗次電腦掃描,萬幾蚊落樓,差唔多claim足,覺得呢d錢值得比

侯爵府

麟媽媽 發表於 19-10-16 11:41
我自己買咗醫保二十幾年,從來都冇話索償唔到,只要醫生填得清楚,你自己亦都比齊文件無甩漏,根本唔會話賠 ...

係!我買保柏、完全冇人跟、出院後一個月內已入數、

首頁

尾頁

跳至