自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我每次去寄,個郵差貼完個郵費貼紙,我話要影相,佢都好似唔願意俾我影咁,仲ee哦哦話我做乜唔寄掛號,話就算影左份件收唔到都無得追,我話唔係要追究責任,只係影比收方我已經寄出左咁啫,乜唔得嘅咩?定係真係無權影?

琥珀宮

回覆樓主:

應該影得,不過有d人嫌麻煩啩,有d人係鍾意依依哦哦

男爵府

唔影得㗎,如果要影相就要買郵票,唔可以影barcode, 我諗佢係想避免有人複製barcode

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

俾係人情, 唔俾係道理. 雖然唔係樣樣野都寫明唔影得, 但好多野就係本身唔影得囉, 唔一定係行政問題既.
有次有份公司件欠資, 我去郵局睇下係咩東東, 都唔俾影架. 拎俾你睇下已經係人情.

大宅

有禮貌地問職員應該俾你影

大宅

回覆樓主:

唔影得
俾你影係人情

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小菜子 發表於 19-10-16 11:30
我每次去寄,個郵差貼完個郵費貼紙,我話要影相,佢都好似唔願意俾我影咁,仲ee哦哦話我做乜唔寄掛號,話就 ...

好多職員會話唔得
睇個別做法
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

maryyanyan1234 發表於 19-10-16 11:46
有禮貌地問職員應該俾你影

我覺得我好有禮貌,已經唔該前唔該後,係佢一聽到要影就黑面!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我次次幫家人寄野(信件)都有影,職員都無話唔可以。 今日我又去左寄,又影左喎。

子爵府

牛年勳章

試過唔影得,但佢話可以出張收條俾我

水晶宮

唔可以話要自己貼寄票?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

樓主,你係咪太多野寄?

P.s 我係啲屋邨仔郵局寄咋~

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

回覆 小菜子 的帖子

我去開的郵局, 如果想貼barcode, 講明貼barcode前影相, 貼了就唔影得 (唔知原因), 可以出收據俾我。或者如果想有郵票咁影相, 佢話可以俾郵票我自己貼, 咁就影完相才自己放入郵箱。
我估計原因係貼了barcode就唔會把郵件俾返客人 (自己猜)

侯爵府

Seilunica 發表於 19-10-16 11:41
唔影得㗎,如果要影相就要買郵票,唔可以影barcode, 我諗佢係想避免有人複製barcode
...

應該唔影得,因為可以複製

大宅

小菜子 發表於 19-10-16 11:48

我覺得我好有禮貌,已經唔該前唔該後,係佢一聽到要影就黑 ...

佢黑面係佢既事
你自己禮數做足就OK

男爵府

我次次都影, 無問題. 不過唔可以拎走影, 響櫃面影. 不過唔比都OK, 佢咪賣郵票比我, 我貼完拍VIDEO寄. 因為試過有人話收唔到, 我比左相或VIDEO之後就唔會煩.

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小菜子 發表於 19-10-16 11:30
我每次去寄,個郵差貼完個郵費貼紙,我話要影相,佢都好似唔願意俾我影咁,仲ee哦哦話我做乜唔寄掛號,話就 ...

寄前影地址,之後再用收據影比買家

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我樓下郵局可以,有時仲自動問我影唔影相,影後俾返佢,而唔係我自己投入郵箱

子爵府

牛年勳章

我見過隔離櫃位職員好有禮貌答貼左就唔可以影
~~最鍚我個寶貝仔仔~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

係唔可以影呀!你要影相就買郵票自己貼完寄囉!

首頁

尾頁

跳至