自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

crystal媽咪 發表於 19-10-16 13:56
對佢會好大打擊
睇在小朋友份上唔好分開住
或者大家冷靜傾清楚先,你將你感受同佢講,睇下大家會唔會以後 ...

同意, 作為夫婦, 小朋友的父母,大家真係要先好好傾下...(有第三者-唔係講緊小朋友另計)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wcpcelia 發表於 19-10-16 14:34
同意, 作為夫婦, 小朋友的父母,大家真係要先好好傾下...(有第三者-唔係講緊小朋友另計)

...

冇第三者我覺得有點可惜
每日見一見小朋友……
小朋友同老婆其實都好痛苦,大家坐低傾一次,盡力埋最後一次。如真係唔得,起碼都試過挽救

wcpcelia    發表於 19-10-16 14:58
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

whatsuphk 發表於 19-10-16 11:51
我同太太33歲,有一半歲bb, 結婚4年,因大家性格和價值觀,每次很小的事都會吵得好勁,我都幾覺得大家感情 ...

去到離婚呢步,又要日日見到你? 咪仲辛苦!

珍珠宮

回覆樓主:

唔好一廂情願,以為老婆一定會繼續俾你日日見bb, 分手收場,仲要佢日日見倒你,佢都好難受。

到小朋友返幼稚園,時間仲緊迫。但都有星期六或日可以見倒,到小學仲緊,小朋友通常有興趣班,再要做多啲功課同温習,見到你時間可能只有幾小時。

你自己衡量吓,到時老婆唔一定要配合你時間。

翡翠宮

whatsuphk 發表於 19-10-16 13:54
5知,只係我對住我老婆覺得有辛苦既感覺

不如你同老婆坐低好好傾下問題所在先,有時有d嘢真係要講得好清楚對方先明。同埋大家應該行多步去睇下仲有冇得救先。至於政見,既然大家意見唔同就唔應該係屋企討論。

公爵府

牛年勳章

若耍人似我, 除非兩個我, 人生經歷多左, 就會更明白, 耍從心所欲係唔容易, 仲耍二個人同一方向, 更加難, 有些人覺得, 朋友仲明我, 多過伴侶明我, 係呀! 因為現實日日見和相處, 係伴侶呀嘛.

簡單揍bb, 有人話自己好鍾意bb, 但生完後, 無覺好睡, 一聽到哭聲, 真係嫌煩, 點解成日哭架, 點解咁困身架, 無哂自由等等.

相扶到老不容易, 真係呀! 香港地, 有咩壞左, 掉左佢, 乾手淨腳, 整番佢, 算喇! 咁辛苦, 我投降, 然後一句, 我都唔想的, 不過, 委屈勉強無謂囉,

互相包容, 感受, 接受, 現世代, 無哂耐力, 什至一句唔想了

只可說, 可惜

公爵府

回覆樓主:

如果大家係和平分開,大家心平氣和傾下日後個仔嘅安排,間中見面我覺得正常唔會唔俾

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

擲煲唔擲蓋,搵黎搞!

男爵府

whatsuphk 發表於 19-10-16 13:50
生之前有間5中有吵下都正常,生左後多左好多吵架都吵得激,吵到我都覺得煩同累。加上最近香港事件,佢深黃 ...

又唔係政見唔同,同你一樣色都好吵?

大宅

個個男人都話唔係有第三者,真係分開後好快又同另一個一齊。
又話一星期見一次,你想見就見?
一係星期六日你湊,唔係只係同b玩,湊就要老婆湊。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

小朋友出世頭1年,兩公婆都需要時間磨合,你對老婆有不滿,點解唔直接攤開黎講,淨係識話煩同累,一講就講離婚,連試下傾同相量解決方法都唔做,睇唔出你有幾愛同錫個小朋友,真係錫係會想小朋友喺有父母愉快既環境下長大,試左唔得先會諗分開,重自私到想每日見小朋友而唔需要付照顧嘅責任,有無諗下自己有幾過份

子爵府

whatsuphk 發表於 19-10-16 13:54
5知,只係我對住我老婆覺得有辛苦既感覺

趁問題唔算好嚴重,同太太去試試見輔道

大宅

回覆 whatsuphk 的帖子

你有冇包容太太?你知吾知生仔很辛苦,她付出很大?
大家有冇傾下來維持婚姻?
你為小孩好就不應該吵鬧,會影響情緒。
分居/離婚不是不好,可能找到更好,但你們一定影響小孩成長。

marwohk    發表於 19-10-20 10:05

大宅

樓主, 搵啲時間心平氣和同太太傾下, 磨合係需要時間, 太太生完要可能都會有情緒上問題, 耐心的聆聽, 有空放低小朋友, 同太太去個短程既旅行, 大家都鬆下, 睇下會唔會好啲!

別墅

happyeveryday 發表於 19-10-16 15:36
小朋友出世頭1年,兩公婆都需要時間磨合,你對老婆有不滿,點解唔直接攤開黎講,淨係識話煩同累,一講就講 ...

試過傾過,也知道問題,但每次太太也會很少東西也會發脾氣和好惡,家中也有不少人包括我輪流照顧bb, 我也嘗試叫自己冷靜和去包容,跟太太說了我的感受,她當時明白但過後都係經常發脾氣和說因為忍5住。長期係甘我都覺得辛苦。

別墅

阿柑 發表於 19-10-16 16:15
樓主, 搵啲時間心平氣和同太太傾下, 磨合係需要時間, 太太生完要可能都會有情緒上問題, 耐心的聆聽, 有空放 ...

我也經常跟太太說可能經常湊b,太大壓力,不如去個短trip 或睇場戲relax下拍下拖,佢話有時間湊仔好過,去旅行更加難,因為佢放5低個仔。我明佢好愛但我也會解釋佢聽需要些大家時間,但佢不太理我,我就會好無引(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

1) 太太有無好朋友, 可以的話你負責照顧小朋友, 讓太太同朋友出去傾下計!
2) 太太有無同你相同既朋友, 要傾得咪既, 叫佢幫下口, 叫太太休息下!
3) 安靜在家和太太一起照顧小朋友, 一起落行買嘢,...等
以上都係我想到的方法, 希望幫到你!

侯爵府

whatsuphk 發表於 19-10-16 16:21
我也經常跟太太說可能經常湊b,太大壓力,不如去個短trip 或睇場戲relax下拍下拖,佢話有時間湊仔好過,去 ...
我明佢, 第一個小朋友時,好似去邊都唔放心咁....
但試過一次放低之後就會好好多... 或者你可以由兩個人多d出去食飯開始試下先,再試兩日一夜的trip.

子爵府

好可惜,仲愛嘅
嘗試修補一下

大宅

BB出左世...係會多左拗撬...同會小小事就嘈...
仲會好厭惡對方....我覺得可以俾多D時間再試下先

首頁
12345...7

尾頁

跳至