自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

mamayau09 發表於 19-10-16 12:28
邊度買到鱷魚肉

樓上燕X 有乾, 怕核凸乾比教好,。 再接受唔到可以買湯包(鴻X堂,健康 X房)都有。我驚冰鮮鱷魚層皮。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

冷空氣令到佢咳?。盡量唔好開冷氣,夜晚改開風扇,熱都無計。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

mamayau09 發表於 19-10-16 11:54
阿囝本身有少少氣管敏惑,一太大塵/空氣太混濁就會咳
但尼兩個月開始周不時都會系甘咳,有陣時冇咩野,有 ...

要搵出敏感源頭。可能係個冷氣機內部污糟,你試吓唔好開冷氣機,睇吓問題係未在部機到。
如果係,搵人拆出黎拿去洗,一係換過部。
我氣管唔好,試過公司因裝修,當時去左臨時office, 我坐個位前面放左部laser printer, 日日番去就咳到死死吓,睇極醫生係咁食藥都唔好,但一放工就好番好多。 應該係d 碳粉微粒在printer噴出嚟搞到咁。 到搬番office 先冇事。

大宅

有無戒口??可能屋企有其他致敏原,有無吸下塵?

禁止訪問

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-10-16 14:32
回覆 mamayau09 的帖子

Hellomamayau09, 充足嘅水份能夠滋潤呼吸道, 減少咳嘅機會, 可以俾仔仔飲多d暖水/ ...

明白,多謝營養師回覆

大宅

kaumi 發表於 19-10-16 14:38
叫你個仔試下良茶X既雪梨膏,都少少貴,之前62都日日咳(佢以前做地盤,試過咳到肺癆),後尾食左三四次之 ...

岩岩睇左轉,都吾平下

大宅

什麼都不是 發表於 19-10-16 15:31
回覆 mamayau09 的帖子

我明白有幾痛苦,因為我個仔係嚴重氣管敏感,都咳左接近一年,佢係會non-stop咁咳 ...

多謝jm甘詳細建議,我阿仔同你個仔一樣
都系睇西醫冇咩用,睇吾出有咩問題
我已經盡量洗冷氣機網,勤加吸塵
睇尼要試下中藥角度入手

大宅

新股 發表於 19-10-17 00:28
幾歲?

6歲

大宅

口水包包 發表於 19-10-17 07:23
樓上燕X 有乾, 怕核凸乾比教好,。 再接受唔到可以買湯包(鴻X堂,健康 X房)都有。我驚冰鮮鱷魚層皮。:t ...

鴻X堂個d信吾信得過架...聽人講似汽水多

大宅

bbjaibaba 發表於 19-10-17 10:48
有無戒口??可能屋企有其他致敏原,有無吸下塵?

我隔兩三日就吸一次加,連啲那都清得好乾淨
至於飲食都好似平常甘啦,無特別戒

珍珠宮

mamayau09 發表於 19-10-17 12:06
鴻X堂個d信吾信得過架...聽人講似汽水多

我飲開佢隻花膠都可以既鱷魚我麻麻地陣味試過1次炸

大宅

kaumi 發表於 19-10-16 14:38
叫你個仔試下良茶X既雪梨膏,都少少貴,之前62都日日咳(佢以前做地盤,試過咳到肺癆),後尾食左三四次之 ...

呢個好野黎架!!!前排TVB香港原味道都有介紹,係兩個後生仔搞

伯爵府

mamayau09 發表於 19-10-16 11:54
阿囝本身有少少氣管敏惑,一太大塵/空氣太混濁就會咳
但尼兩個月開始周不時都會系甘咳,有陣時冇咩野,有 ...

我兩個仔都試過咳好耐,最後睇左一個兒科醫生,食一星期抗生素和傷風藥、一個月青蛙藥,第二個星期覆左一次診,第二次覆診食左一半藥先開始好。

大宅

sammywong83 發表於 19-10-17 15:02
呢個好野黎架!!!前排TVB香港原味道都有介紹,係兩個後生仔搞

驚買完反尼,食左又冇用

大宅

mamayau09 發表於 19-10-17 12:06
6歲

我小朋友7歲果年就係咁
我嚇到帶埋去醫院
瞓左一晚開左幾次氣管噴霧
但其實冇咩用
有朋友介紹左個西醫比我
睇左先開始好
但同時睇埋中醫《中醫話支氣管炎》

珍珠宮

回覆樓主:

幾歲?係咪鼻水倒流
mamayau09 發表於 19-10-17 12:02
明白,多謝營養師回覆

唔好客氣 小朋友 呼吸道較成人窄,盡量避開容易誘發敏感嘅致敏原(塵埃、毛質、花粉),每星期清潔床被/枕頭,再係陽光下曬乾或用高溫燙斗清除塵蟎,床仔要遠離窗簾或大塵位置,祝囝囝快D好返。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至