自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

yiuyiu-mum 發表於 19-10-17 17:49
唔係就咁買個牌,係要買牌連公司一齊買,呢d牌多數都係開間假公司做數去申請,所以有風險架!而家車管所審批嚴 ...

我個係中港牌、揸去海南、廣州用的。

珍珠宮

大力大力 發表於 19-10-17 16:11
因為遲些想申請、所以一早收藏了、很詳細、可以參考一下~

我都換咗牌,跟住指示做,一點不難

當然可以付錢 agent 跟頭尾

珍珠宮

唔係就咁買個牌,係要買牌連公司一齊買,呢d牌多數都係開間假公司做數去申請,所以有風險架!而家車管所審批嚴 ...

掛公司我知,公司有中港車,用左十幾廿年啦,我係吾好意思問老細詳細點搞返嚟啫

大宅

kavenzou 發表於 19-10-17 18:20
掛公司我知,公司有中港車,用左十幾廿年啦,我係吾好意思問老細詳細點搞返嚟啫
...

無資格申請唯一係買二手牌,買埋人地間公司,萬一不幸會買埋人家公司既隱藏債務,要小心查清楚。

大宅

kavenzou 發表於 19-10-17 18:20
...

正規申請係要中港合資公司,大陸投資額夠一定數目就可以申請,唔洗另外俾錢!俾幾十萬買牌多數都係做假公司出來做帳!唔一定會出事,但都唔一定唔出事,所以有風險就係咁!

大宅

MaMaMin 發表於 19-10-17 18:36
無資格申請唯一係買二手牌,買埋人地間公司,萬一不幸會買埋人家公司既隱藏債務,要小心查清楚。
...

而家聽聞因為港珠澳太多人申請,所以已經有牌嘅以後可能每年續牌都要再查帳,所以買二手牌有機會可能續唔到牌,不過唔知真定假

大宅

yiuyiu-mum 發表於 19-10-17 18:41
而家聽聞因為港珠澳太多人申請,所以已經有牌嘅以後可能每年續牌都要再查帳,所以買二手牌有機會可能續唔到 ...

港珠澳要收番興建成本會放寬比多d人用,無人用唔知何時才歸本。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

如果樓主只是想假日開車上大陸玩玩, 就唔好浪費錢買大陸車牌了.
先忍忍, 現在正草擬緊俾持有"港珠澳橋"通行証的人, 開車入大灣區.
現在傾緊, 希望好快成事.
http://www.dab.org.hk/post/%E9%9 ... B%E5%85%A5%E7%B2%B5
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

summerDDa 發表於 19-10-17 17:56
我個係中港牌、揸去海南、廣州用的。

中港牌正式只可以喺廣東省內範圍用,海南而家唔屬於廣東省,唔知可唔可以去!不過我地都曾經開過車去,又好似無俾人捉過

水晶宮

emt1314 發表於 19-10-17 19:06
如果樓主只是想假日開車上大陸玩玩, 就唔好浪費錢買大陸車牌了.
先忍忍, 現在正草擬緊俾持有"港珠澳橋"通行 ...

所以現時最好先領 大陸駕駛證, 租車熟習國內駕駛...., 將來一定有機會自由通行.

大宅

yiuyiu-mum 發表於 19-10-17 19:16
中港牌正式只可以喺廣東省內範圍用,海南而家唔屬於廣東省,唔知可唔可以去!不過我地都曾經開過車去,又好似 ...

我都開車去過海南島,比人眼望望。

男爵府

中港牌正式只可以喺廣東省內範圍用,海南而家唔屬於廣東省,唔知可唔可以去!不過我地都曾經開過車去,又好似 ...

咩叫 : 中港車牌 ? 係全中國!!!我C6 同2伯輪流揸返海南!!因為我地逢新年、拜山都要搭飛機high season 要幾千蚊張機票!所以試揸車返去!你攪清楚先!因為第一個中港牌!我地清明先揸完番去!申請多個是因為揸兩部車去!雖然海南不是廣東省!是海南省!但係中國地方

男爵府

中港、個中是全中國喎

男爵府

MaMaMin 發表於 19-10-17 19:19
我都開車去過海南島,比人眼望望。

無!其實中港車好平常!可能成日都要上上面公司!所以沒特別

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

真公司都要每年有交稅,每年續牌都要睇㗎,所以買間空殼公司,仲要每年做假數,何止犯法,風險好大!
淡淡的來, 好好的去 ....

男爵府

加上海南一路以來都不是廣東省!係海南省

大宅

summerDDa 發表於 19-10-17 19:25
中港、個中是全中國喎

正規說法係粤港車牌,所以車牌係[粵Z xxx 港],唔係中港車牌,所以應該在广東省範圍使用。

大宅

summerDDa 發表於 19-10-17 19:32
加上海南一路以來都不是廣東省!係海南省

你上網查一下,中國解放初期海南係屬於廣東省的,到198x年先變咗做海南省

男爵府

MaMaMin 發表於 19-10-17 19:39
正規說法係粤港車牌,所以車牌係[粵Z xxx 港],唔係中港車牌,所以應該在广東省範圍使用。
...

因剛問C6佢就send左比我。因我只揸、名就吾太明

男爵府

yiuyiu-mum 發表於 19-10-17 19:42
你上網查一下,中國解放初期海南係屬於廣東省的,到198x年先變咗做海南省
...

我出世、手册已寫海南省!所以一直都寫海南省

首頁
34567...8

尾頁

跳至