自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

車牌起碼都五十萬起

伯爵府

一係月租,3000蚊左右一個月,行港珠澳。

大宅

mlcbb 發表於 19-10-16 17:03
一係月租,3000蚊左右一個月,行港珠澳。

咁如果選擇「人牌」,是否可以我地自己架私家車, 能夠駛到大陸來回嗎?
唔該哂你, sharing ~

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

magmama119 發表於 19-10-16 17:07
咁如果選擇「人牌」,是否可以我地自己架私家車, 能夠駛到大陸來回嗎?
唔該哂你, sharing ~
...

人牌係駕駛執照,你係大陸揸車就要
車牌係行車証,你架車要有先可以上大陸

大宅

mlcbb 發表於 19-10-16 17:30
人牌係駕駛執照,你係大陸揸車就要
車牌係行車証,你架車要有先可以上大陸
...

Oh, 咁我要兩樣都申請><. 因為打算我用自己部車, 直上大陸.

用戶要求終止服務

牛年勳章

揸自己架車個車牌咁貴,幾十萬喎!去幾多次旅行先回本?簡簡單單申請人牌,有香港車牌返國內申請,幾百蚊自己搞或者幾千蚊搵人陪你搞,返到國內先租車,廣東省大概千幾蚊車租一日左右。
未經許可,請勿轉載

子爵府

點解一定要自己部車開上去?你可以自己開到關口, 過關上去租, 方便好多WO
中港牌一D 都唔平, 仲要睇邊個關口, 有D 唔係有錢就買到

大宅

大笨鐘 發表於 19-10-16 17:41
揸自己架車個車牌咁貴,幾十萬喎!去幾多次旅行先回本?簡簡單單申請人牌,有香港車牌返國內申請,幾百蚊自 ...

又請問一次性過境私家車.
https://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_4522/video_ca.mp4
好似七人車申請唔到.

有冇人試過? 同埋咁岩我架係七人車..

大宅

油麥麥 發表於 19-10-16 17:13
七八年前,香港私家車搞少少文件就可以揸去廣東省。

以前要在大陸投資八百萬以上才有資格申請,依家多咗口岸,又發展大亞灣區,投資額才放闊少少。

大宅

magmama119 發表於 19-10-16 17:49
https://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_4522/video_ca.mp4
好似七人車 ...

如果有一次性嘅就申請一次性好啦!香港車上個大陸牌一定要係香港公司有喺大陸投資先申請到,唔係有錢就得!買牌係唔合法,有風險的!同埋只想自駕遊,去國內租車得啦!中港車手續好麻煩,好多野搞的!仲要買兩地保險!又要每年續牌驗車

用戶要求終止服務

牛年勳章

magmama119 發表於 19-10-16 17:49
好似七人車 ...

我無試過,見佢寫5座位或以下私家車
未經許可,請勿轉載

大宅

MaMaMin 發表於 19-10-16 17:52
以前要在大陸投資八百萬以上才有資格申請,依家多咗口岸,又發展大亞灣區,投資額才放闊少少。
...

行港珠澳大橋只需要中港合資公司三年交十萬稅就可以申請!而家大橋好少車流量,喺條橋到揸車好鬼悶

大宅

yiuyiu-mum 發表於 19-10-16 18:01
行港珠澳大橋只需要中港合資公司三年交十萬稅就可以申請!而家大橋好少車流量,喺條橋到揸車好鬼悶
...

最低資格申請就只有依條橋,要吸引人用,因出入過關要收橋費,其他口岸係免費使用,如係人大代表、大學教授送港珠澳中港車牌比你用添。

大宅

yiuyiu-mum 發表於 19-10-16 18:01
...

年尾通車既蓮塘口岸,每年在大陸納税十五萬以上便可申請。

大宅

MaMaMin 發表於 19-10-16 18:06

係呀,越來越多口岸!所以中港車牌越來越普遍!

大宅

yiuyiu-mum 發表於 19-10-16 18:12
係呀,越來越多口岸!所以中港車牌越來越普遍!

有資格申請無所謂,要用幾十萬買個牌假日玩下唔值,價格只會越來越貶值。

大宅

MaMaMin 發表於 19-10-16 18:14
有資格申請無所謂,要用幾十萬買個牌假日玩下唔值,價格只會越來越貶值。
...

係呀,而家中港牌跌晒價!深圳灣之前去到100萬一個,而家50萬都有交易!不過買牌始終風險太大!合資格就當然申請,其實一開始有資格申請皇岡同深圳灣的公司,港珠澳同蓮塘都一定合資格,不過唔知要咁多牌做咩 有深圳灣同港珠澳已經好夠用

大宅

yiuyiu-mum 發表於 19-10-16 18:21
係呀,而家中港牌跌晒價!深圳灣之前去到100萬一個,而家50萬都有交易!不過買牌始終風險太大!合資格就當然申 ...

我就有黃崗和港珠澳牌各一,港珠澳牌只用咗萬零蚊申請。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

MaMaMin 發表於 19-10-16 18:06

蓮塘好似只行貨車

首頁
12345...8

尾頁

跳至