自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

禁止訪問

大宅

IloveJJ 發表於 19-10-17 12:22
40萬咪平過啲 JM講既100萬好多囉?點解呢?係咪有唔同區別呢?

唔同口岸唔同升值能力,申請門檻亦不同。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

大陸已經車多之患, 所以唔會咁容易比人渣車過去, 通常一係做生意, 一係渣中港車先有過境行車牌....

大宅

IloveJJ 發表於 19-10-17 12:22
40萬咪平過啲 JM講既100萬好多囉?點解呢?係咪有唔同區別呢?

例如皇崗和文錦道口岸一早已停止申請,想要擁有此二口岸中港車牌一定要買二手,所以皇崗二手價最高,因為一出口岸就係福田區。而深圳灣口岸一過橋就係南山區,依家南山區發展為科技園,過南山和蛇口較方便,所以二手價企第二位。最平港珠澳橋,出入要比橋費,依個真係最低門檻送比人用。

大宅

廷廷媽 發表於 19-10-17 13:33
大陸已經車多之患, 所以唔會咁容易比人渣車過去, 通常一係做生意, 一係渣中港車先有過境行車牌.... ...

揸中港車牌在大陸唯一好處係唔使限行,乜單號車牌、雙號車牌限行一律免,通行無阻。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

MaMaMin 發表於 19-10-17 13:37
揸中港車牌在大陸唯一好處係唔使限行,乜單號車牌、雙號車牌限行一律免,通行無阻。
...
深圳塞車都塞死呢....

禁止訪問

珍珠宮

MaMaMin 發表於 19-10-17 09:14
我地指最平,例如港珠澳牌,當然唔係話最貴既皇崗,高風期百五萬人仔添,次貴係深圳灣都過一百萬。
...

唔知頭唔知路嘅我想問下,唔同關口嘅牌唔同價架?即經皇岡關口上同經深圳灣上價錢唔同??咁買完個牌要指定關口上?

大宅

Rubik 發表於 19-10-17 15:42
唔知頭唔知路嘅我想問下,唔同關口嘅牌唔同價架?即經皇岡關口上同經深圳灣上價錢唔同??咁買完個牌要指 ...

除咗港珠澳口岸可以比其他口岸既中港車牌行2年,其他口岸係只可行番自己車牌所屬既口岸,所以如口岸方便,車牌未有價值。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

magmama119 發表於 19-10-16 12:39
老公想將香港架車, 加埋大陸車牌. 方便放假自駕遊返大陸玩下.

如何點申請? 程序?

因為遲些想申請、所以一早收藏了、很詳細、可以參考一下~

中國駕駛証 一陣便搞掂。2019年8月完成編
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=1&tid=28407187

已成功申請中國車牌分享-西麗車管所
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=1&tid=28543120
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

醒目開學勳章

kavenzou 發表於 19-10-16 22:38
上面好多jm話幾十萬,但以我所知,4-5年前深圳灣私家車牌都已經講緊係100萬一個,皇崗牌直情有錢都買吾到。 ...

皇崗都可能跌價, 深圳灣將改為24小時通關。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

上面好多jm話幾十萬,但以我所知,4-5年前深圳灣私家車牌都已經講緊係100萬一個,皇崗牌直情有錢都買吾到。 ...

由於港珠澳橋的落成、市場一直傳中央會放寬香港車牌上大陸(事實上係)、港深車牌已經跌了好多了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

MaMaMin 發表於 19-10-17 16:07
除咗港珠澳口岸可以比其他口岸既中港車牌行2年,其他口岸係只可行番自己車牌所屬既口岸,所以如口岸方便, ...

原來如此,長知識 thx

子爵府

醒目開學勳章

大力大力 發表於 19-10-17 16:11
因為遲些想申請、所以一早收藏了、很詳細、可以參考一下~

我係羅湖口岸三樓找代辨, 佢載你去驗身, 預約車管所辦手續。車出車入唔須到處搵。

珍珠宮

summerDDa 發表於 19-10-17 03:50
係40萬!我今年年頭先整先!但升直能力超高!笫一個中港車牌買時10萬左右、而家要40萬!
...

40萬可以諗諗喎!
咁以家要乜資格先可以申請?

珍珠宮

大力大力 發表於 19-10-17 16:12
由於港珠澳橋的落成、市場一直傳中央會放寬香港車牌上大陸(事實上係)、港深車牌已經跌了好多了~
...

吾怪得跌咗咁多啦

大宅

kavenzou 發表於 19-10-17 17:26
40萬可以諗諗喎!

唔係就咁買個牌,係要買牌連公司一齊買,呢d牌多數都係開間假公司做數去申請,所以有風險架!而家車管所審批嚴咗,因為之前太多假公司!40期應該係行港珠澳大橋!前排查咗好多假公司!唔好搏啦

水晶宮

yiuyiu-mum 發表於 19-10-17 17:49
唔係就咁買個牌,係要買牌連公司一齊買,呢d牌多數都係開間假公司做數去申請,所以有風險架!而家車管所審批嚴 ...

港豬澳牌第一批就買得過, 第二批開始好多到依家都未上到牌呀.

男爵府

kavenzou 發表於 19-10-17 17:26
40萬可以諗諗喎!

我C6去攪的!

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

講得無錯,我地皇崗、深圳灣都有,一定唔會放,行過一次港珠澳去長隆玩,把鬼,珠海只有個華發商都完全唔好行,寧願去深圳,近D又多選擇

首頁
23456...8

尾頁

跳至