婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為之前陀b生左兩粒痔瘡,加上我腸胃唔多好,成日都會便秘,所以就聽醫生講食多d纖維野,話咁對痔瘡都有幫助。但食左一排就發覺好似仲衰左,而家去就去到,仲一日去幾次添,但就因為咁,每次去完抹果陣都會磨到粒痔瘡,個下真係痛入心...
可能真係磨得多,而家愈黎愈腫,就算我點食消炎,搽藥膏都係消唔到腫呀…
真係好痛…幾時先可以好得番呀…放過我啦…

2019新春慶豚圓

回覆 cheungchiming12 的帖子

Hi cheungchiming12 ,媽媽排便有冇血? 外露嘅肉會自己縮入去嗎? 懷孕期間血液循環加劇會導致臀部附近嘅靜脈膨脹,加上順產時子宮嘅壓力,唔少生產過婦女容易有痔瘡困惱 一般較細嘅痔瘡係生完一段時間會自己好返,避免食刺激/辛辣食物,多進食高纖食物和流質有助大便比較柔軟,幫助糞便暢順排出,減少肛門周圍的血管受壓,大便後患處浸一陣溫水/用花灑由前往後輕輕沖洗,有助減輕痛楚和保持肛門清潔。加油!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

我都覺呀,我有肛裂同埋內痔,我去睇專科醫生嘅時候,醫生其實有講過唔需要高纖食物,佢話正常有菜有生果就得,同埋飲多啲水,食得越多纖維,大便會粗,而且食得多又會痾得多 ,痾得多就會傷肛門,然後我睇中醫,中醫一樣都係話唔需要配合高纖飲食,正常有菜有瓜有生果就得,我諗有啲醫生話要食多啲生果同埋菜係講緊一啲平時完全唔食生果蔬菜嘅人

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

同情JM…你有冇問醫生有冇其他方法令到你舒服d?如果係浸浴呢,可能都會有幫助?

伯爵府

2019勳章 畀面勳章

試下榨蔬果汁飲(1日1杯), 吾洗條腸咁大負擔, 有痔瘡要介食辛辣, 咖啡, 煎炸食物! 去完大用濕紙巾抹好過用乾, 乾抹得多會損!

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

[email protected] 發表於 19-10-16 16:04

Hi cheungchiming12 ,媽媽排便有冇血? 外露嘅肉會自己縮入去嗎? 懷孕期 ...

會呀,有血又試過自己走黎之後又縮入去...我就係有食多左高纖野,但反而痔瘡仲犀利左...

複式洋房

Sadsadpig 發表於 19-10-16 22:39
我都覺呀,我有肛裂同埋內痔,我去睇專科醫生嘅時候,醫生其實有講過唔需要高纖食物,佢話正常有菜有生果就 ...

咁你而家點樣,內痔好番曬未呀?

複式洋房

富貴榮華 發表於 19-10-18 14:57
浸浴都得呀
我生痔瘡有試過,但只可以止到一陣咋,好快又會再痛番…
之後發覺呢個方法都幫助唔大,就周圍問左 ...

痔瘡水解其實即係點?做個陣係咩感覺?

複式洋房

我而家個情況仲係咁樣,即係肛裂+痔瘡,我個痔瘡嚴重過你好多,我見你話你會縮得返入去,但我個痔瘡好大舊,直頭係用「舊」黎形容,唔係「粒」,我要手動推返上去,我已經去到第三期,個痔瘡唔會自己好返㗎喇

2019新春慶豚圓

cheungchiming12 發表於 19-10-21 13:46
會呀,有血又試過自己走黎之後又縮入去...我就係有食多左高纖野,但反而痔瘡仲犀利左...
...

痔瘡都係唔少產後媽媽遇到慢性隱患,明白會令媽媽好煩惱 要跟返醫生指示用藥,避免長期坐立,未有便意都唔好坐係厠板上太耐,亦避免過分用力排便,多飲水(每日至少8-10杯水),早晨起床馬上飲水可補充夜晚流失水分,刺激腸道蠕動,有助舒緩痔瘡症狀。加油!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

痔瘡真係好辛苦...

複式洋房

cheungchiming12 發表於 19-10-21 13:47
痔瘡水解其實即係點?做個陣係咩感覺?

之前有聽人話呢隻係唔痛

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊