時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 睛靈勳章

WWT1234 發表於 19-10-17 18:17
改正:
好彩最近民調顯示越嚟越多民意諒解/明白示威者嘅暴力行為。
Are you kidding?

男爵府

tester5 發表於 19-10-18 12:06
唔緊要,咁警隊要接受你地係「違法通例」呢個事實陳述。
市民亦會見到,示威者有為自己行為負責,而警員是 ...

“警員是會有「免於刑責」的無上權力”, 唔好屈警察喎,也不要屈香港法治,我見到嘅係只要有證據,犯法的警察係會被拉。
我哋正常市民無犯法,驚都未驚過,因為我們對警察和法治有信心!
驚的是暴徒和犯法的人,莫非你就是呢類人?

別墅

回覆 tester5 的帖子

下,示威者有負責咩?原來唔係比人拉?係自首?破壞完人地啲嘢有比返裝修費?

男爵府

tester5 發表於 19-10-17 19:58
咩警員既資料都冇,冇no、冇名,套用你果套,請問問心,你覺得呢個投訴夠証據嗎?

另,請問警方有點解可 ...

關於你問警方點解可以違反通例, 不提供自己編號呢個說法, 建議你先找出該通例, 裡面有寫在什麼情況下, 人員要提供編號, 裡面有解釋的.

太多誤會. 見到一些市民根本無心求真, 反而選擇隨眾炒作, 以為多人問就有代表性.

其實KOL未必唔識呢啲嘢, 只不過講啲唔講啲, 去誤導市民. 但偏偏民智如此, 甘受擺佈.

三萬人警隊, 相信總有害群之馬, 在執法時做多左, 值得用時間抽出害群之馬. 但因小部份人的問題, 講到好似成個警隊都無人監管咁, 係一竹篙打一船人的觀點, 並非事實.

欣賞你唔識就問, 但建議你多做功課.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

joyce76123 發表於 19-10-18 11:57
警察也唔係服務暴徒,係服務我啲守法市民,依噶既警察只有催淚彈,胡椒粉,槍只是起恐嚇既裝飾品,而暴徒有 ...

槍係裝飾品?!咁學生中槍應該是假新聞了!開槍有好多因素,我比較認同荃灣警員向天開槍示警的做法,因為當時真係危急。但射殺中五學生,我就不認同,不過以警方講法,我唔係專家,佢地開慣槍,我應該冇權去評論佢開槍是對是錯,佢地話啱就啱,話錯就錯。

講得啱,香港警隊在香港普遍己孤立無援,是因為佢地「不公義」,權力令佢地「腐化」,為左政府去濫捕、選擇性執法,此乃是咎由自取。

不過,我比較中立,我不會孤立警隊,我亦相信警隊中仲有好多好警察,盡忠職守,而且呢場運動中也得辛苦。並唔係個個警員都濫用暴力、濫捕。

別墅

回覆 tester5 的帖子

代價?今時今日係班暴徒將我哋嘅代價付出左!無上權力?我唔介意對付一班犯法嘅人可以有無上權力。將來邊個後悔到將來先知。

男爵府

tester5 發表於 19-10-18 12:20
槍係裝飾品?!咁學生中槍應該是假新聞了!開槍有好多因素,我比較認同荃灣警員向天開槍示警的做法,因為 ...

原本我話過,唔再喺呢個post回應啲黃C問題,但見你講嘢都比其他黃C好少少,冇咁多歪理,就笑吓嗲。

我建議你花少少時間做一個實驗。
叫人手持一支鐵通或木棍,你手上揸住一支氣槍,
叫對方大力打落你揸氣槍嘅手上,睇吓你有乜“本能反應“

你做咗呢個實驗先講。

同埋,你憑乜嘢去judge?
我覺得 ,你嘅judge 係:
警員永遠喺你眼中。。。先係暴徒
班畜生。。。只係爭取民主嘅示威者。

你可以否認我所講,但你畀人嘅感覺,確實係咁。

補充內容 (19-10-18 13:37):
笑吓嗲》》》答吓嗲

0404lau    發表於 19-10-18 13:35

子爵府

黃屍班人好得意, 佢地知唔知暴徒示威者犯緊法, 拉時又反抗, 又想襲擊警察!唔通要警察好客氣咁拉人? 如果係咁我估一個犯都拉唔倒.

翡翠宮

Shhhhh 發表於 19-10-18 13:31
原本我話過,唔再喺呢個post回應啲黃C問題,但見你講嘢都比其他黃C好少少,冇咁多歪理,就笑吓嗲。

我建 ...

你真係好好笑其一:
又冇使用槍械機驗及訓練,我點judge警方用槍呢?
以4點鍾洗白大會既講法,冇根本未夠資格。
現在全香港包括特首都冇權過問警方用槍,因為你你你都未受過相關訓練,總之,警察話咩就咩,ok?佢話啱就啱,你錯就錯。

你真係好好笑其二:
我從冇話過任何人是暴徒、包括警察及示威者。
你喜歡標籤任何人,係你個人修養問題,唔好話我咁做,我冇興趣好似你咁屈人。謝謝。

重申,我係不斷勸人不要追究警方濫用暴力、濫捕等,不要執著 ,因為你永遠冇渠道投訴一個冇no ,冇名、及蒙面既警員,請放棄吧。

男爵府

tester5 發表於 19-10-18 13:56
你真係好好笑其一:
以4點鍾洗白大會既講法,冇根本未夠 ...

咁就請你唔好再咁大條道理攞出嚟講。

我都戥你辛苦,難過。

男爵府

tester5 發表於 19-10-18 13:56
你真係好好笑其一:
以4點鍾洗白大會既講法,冇根本未夠 ...

喂,阿。。。小姐/太太/婆婆/先生 (因我只知你係邊樣) :

你全文講咁多嘢,來來去去,都係話警方開槍射學生唔啱嘛。

我個人修養,就算點,都唔係問題,最重要係,我唔係心盲,眼盲,耳聾。

我知你個人修養好好,否則都唔會不停咁喺度回應,仲寫咁多嘢,咁有道理。

冇所謂嘅,為咗滿足你,我認冇修養囉,少少犧牲啫。

翡翠宮

palmchristy 發表於 19-10-18 12:20
關於你問警方點解可以違反通例, 不提供自己編號呢個說法, 建議你先找出該通例, 裡面有寫在什麼情況下, 人 ...

太太,你又好笑,似乎你同其他人都一樣,喜歡屈人。請我何來「一竹篙打一船人」?

我堅持警民不對立,我堅持反暴力,我堅持警隊中仲有好多盡忠職守既警員。你聽唔到嗎?

如果你冇咩有建設性的說話,就請回吧。

另如有時間,不要浪費時間批評別人。請開你心眼,看看中大校長的公開信。香港係有好多有公義的人。只會有更多香港人看清楚真相。

男爵府

tester5 發表於 19-10-18 14:11
太太,你又好笑,似乎你同其他人都一樣,喜歡屈人。請我何來「一竹篙打一船人」?

我堅持警民不對立,我 ...

得啦,得啦
你啱。。唔駛寫咁多嘢啦
我唔再覆你。
你寫啲嘢,又長又悶,我冇興趣睇,怕咗你啦。
人哋寫感受,你又成日話人屈你,又要人哋認同你。

得啦,我認同你啦。

有冇做實驗呀?

大宅

tester5 發表於 19-10-18 12:20
槍係裝飾品?!咁學生中槍應該是假新聞了!開槍有好多因素,我比較認同荃灣警員向天開槍示警的做法,因為 ...

射殺中學生? 講到成隊警察走上街專登搵啲學生殺咁, 跟足曬毒果斷章取義嘅標題,睇小啲毒果立場啦。十幾個蒙面黑衫人用鐵通追打警察,殺到埋身,佢唔開槍自衛會存活到邊個有人敢保證。即係你係個警察,最好乜都唔做企定定任又班暴徒亂棍毆死係咪?

個個牛高馬大蒙曬面,著曬黑衫,仲會知道佢咩年紀咩背景,原來而家黃絲要求警察識埋天眼通喎(emoji)

不如你哋叫班暴徒下次冇蒙面著埋套校服十幾人追打啲落單嘅警察,等個警察都照射嘅,先造文宣啦

老老實實,我係由黃變藍,呢幾個月發生乜嘢事大家心裏有數,兩邊嘅立場我都有睇,唔會畀你哋啲文宣引導到控制到囉

男爵府

flawless 發表於 19-10-18 14:23
射殺中學生? 講到成隊警察走上街專登搵啲學生殺咁, 跟足曬毒果斷章取義嘅標題,睇小啲毒果立場啦。十幾個 ...

咪鬼同呢啲人講咁多啦。
解釋畀佢聽又唔明,仲回應啲又長又悶嘅嘢過嚟。
我哋又要嘥時間去逐個points應佢。

係呀,中大校長講嘢好啱呀。
你快啲寫信去蘋果日報讚揚佢啦。
你會好出名㗎,你咁有道理。

補充內容 (19-10-18 14:48):
大家都要小心啲呀,一陣又畀人屈話“屈人“呀

男爵府

tester5 發表於 19-10-18 14:11

我堅持警民不對立,我 ...

"關於你問警方點解可以違反通例, 不提供自己編號呢個說法, 建議你先找出該通例, 裡面有寫在什麼情況下, 人員要提供編號" - 你不跟進這點了嗎? 還是不想去找有關通例? 如果不跟進, 那就不要再炒作所謂警方違反通例不提供編號這點了. 如果再見到, 我會善意提醒你的.

可能我多嘴啦, 見到你另文(207#)寫左句 "警隊卻有無上權力,免於刑責", 去話晒成個警隊, 我先至回左句: "但因小部份人的問題, 講到好似成個警隊都無人監管咁, 係一竹篙打一船人的觀點, 並非事實." 如果"警隊卻有無上權力,免於刑責"呢句唔係你寫, 咁可能係我眼花.

男爵府

回覆 flawless 的帖子

我真心敬佩你。講真,我有一段短時間都係黃,亦都嘗試過用佢哋角度去睇某些事情。

但到我親眼見到一幕幕由班暴徒完美演繹出嚟嘅風景線,我已經冇辦法用什麼理據再去支持佢哋嘅所謂民主爭取。

翡翠宮

palmchristy 發表於 19-10-18 14:51
"關於你問警方點解可以違反通例, 不提供自己編號呢個說法, 建議你先找出該通例, 裡面有寫在什麼情況下, 人 ...

不提供no,不提供姓名一例
https://youtu.be/vQeH83tkL1o

濫用暴力、㩜捕一例
https://youtu.be/fm7vB5OUPGo

請問面對呢d情況,市民除了配合警員,仲有咩可以做?冇。
如果覺得警員唔合理,除了問佢攞no,仲有咩可以做?冇。
若警員拒絕提供編號,市民仲有咩可以做?冇。

現實就是如此,你點樣包庇警方,我唔會過問亦唔會批評。
但事實我一定要講,香港人除了見到示威者暴力,都好睇清楚警方的暴力。

示威者暴力會受法律制裁,警方是完全免於刑責,這就是現實。但我絕不認同所有警員都一樣暴力。但有部分警員令我失望,但應該令你高興吧。

男爵府

大家唔駛理個中立針姐啦,無知婦孺一名仲要係度放毒針,我問嘅問題佢都無答過

男爵府

tester5 發表於 19-10-18 14:59
不提供no,不提供姓名一例
https://youtu.be/vQeH83tkL1o

Copy and paste

首頁

尾頁

跳至