時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

tester5 發表於 19-10-17 16:28
你鍾意啦,我冇指控什麼,我講既只係「事實」。你喜歡誇大係指控,係你自己問題,我不便評論。
提一提你, ...

學梁振英咁出 高懸賞,必有人報串。

大宅

Shhhhh 發表於 19-10-18 14:56
回覆 flawless 的帖子

我真心敬佩你。講真,我有一段短時間都係黃,亦都嘗試過用佢哋角度去睇某些事情。

要多謝班友仔,本來我對警察都冇乜好感,點知班暴徒做完又唔敢認,好事即刻沖出嚟領功,做完衰野又即刻推畀對家,一係日日寫埋啲廢文潑髒水,製造仇恨。呢啲我視之為無種。

恐怖分子做完恐怖襲擊,都第一時間出來承認責任啦。佢哋班友連恐怖分子都不如。

私了平民就理直氣壯,俾警察捉到又即刻變返弱者係手無寸鐵嘅學生,有句說話,賤人就是矯情。真係冇錯嘅。可唔可以似返個男人似翻個成年人,做完衰嘢唔好咁矯情,既然咁偉大要為人民搞革命,自古以來搞得革命就預左會流血。小朋友,呢個社會係唔可以輸打贏要既,威又要攞盡,責任就唔使付?

大宅

tester5 發表於 19-10-18 12:20
槍係裝飾品?!咁學生中槍應該是假新聞了!開槍有好多因素,我比較認同荃灣警員向天開槍示警的做法,因為 ...
你文宣都冇用,網上刪減版沒刪減版相信好多人睇過,唔開槍,個警察已經死左,到如今包括被割頸既警察都冇死係有個天罩住,運氣好,呢個叫舉頭三尺有神明囉,對你呢種眼盲既人真係講多都多餘,我真心覺得呢度唔適合你,我覺得成熟思想,理性青年論壇連登更加適合你氣質,一樣有股咁濃曱甴味,香港警察除了鋪天蓋地既黑媒,一部分黑法官,一部分黑律師,仲有其他好人,只不過人啲係守法理性,被你啲滅聲不敢說話,我承認你啲滅聲好成功囉,不過唔好綁架守法個部分,個部分人包括BK JM。心裡自有一桿秤。最後我祝你有一日去外國撞到警察查你,叫你唔好郁,個時個天突然叫你發傻去做一啲動作,好叫你靈魂向外國,美國個啲警察抗議

男爵府

yyh08 發表於 19-10-18 15:03
大家唔駛理個中立針姐啦,無知婦孺一名仲要係度放毒針,我問嘅問題佢都無答過

...

有同感
Agree

大宅

tester5 發表於 19-10-18 12:20
槍係裝飾品?!咁學生中槍應該是假新聞了!開槍有好多因素,我比較認同荃灣警員向天開槍示警的做法,因為 ...
我都幾欣賞你臉皮,咁乞人憎,仲係度不屈不饒咁撩人,用大把得啖笑既道理係度撩。就好似個賤岑一邊自導自演,又暗示警察搵人打佢,又要報警,又要警察守護保護他不離身,好好笑,走喇,聽我勸,去連登喇,個邊真心適合你,唔好污染BK。同我啲保持三尺距離,唔該。

男爵府

tester5 發表於 19-10-18 14:59
不提供no,不提供姓名一例
https://youtu.be/vQeH83tkL1o

睇來你唔再講警察不提供no係犯通例, 轉為叫人睇段片, 然後自問自答, 就當係好有道理?

睇一段片, 每個人反應可以好唔同. 你可以代表你自己, 但唔好期望其他人同你睇法一樣, 當睇法唔同, 就扣上乜野"包庇警方"的帽子, 係無理的.

你仲話乜嘢"警方是完全免於刑責,這就是現實。" 完全係失實指控. 七警案判刑你知唔知? 你仲話: "警方是完全免於刑責,這就是事實" 你這不是信口開河嗎? 你的文章還有可信性嗎? 你讀書時有無學過事實與意見的分別?

仲有, 你寫"但有部分警員令我失望,但應該令你高興吧。", 你都幾鍾意代表人喎, 你這不是把你的想法強加予我嗎?

初時見你肯問肯寫, 以為你有高見, 看來並非如此.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

joyce76123 發表於 19-10-18 15:32
我都幾欣賞你臉皮,咁乞人憎,仲係度不屈不饒咁撩人,用大把得啖笑既道理係度撩。就好似個賤岑一邊自導自演 ...

請你「碌返」你對「選擇性肓眼」上去望下對話記錄,我只是回左樓主一句。樓主都冇未回我,反而一推忍唔住口既蒼蠅圍住晒,拍都唔肯走。我只係禮貌地回應你地,厚面皮既其實係你地自己吧。

我從來冇指責過你地任何一個,我只講事實。反而你地不斷屈我。不過混淆視聽既人,終歸係永遠唔會成功。

如果你冇咩新回應都請回吧,唔好浪費我時間。

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆 tester5 的帖子

是的, 真係警察在覆行職務上打人係合法, 你去睇吓法例啦....
如果暴徒唔出來, 會比警察打到咩, 唔通無啦啦上佢屋企捉佢來打.

全世界的警察都可以用合理武力去制服任何犯法人仕.....呢個係一向定律......

但暴徒就法律無賦予可以用武力了.....明白嗎?
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

大宅

joyce76123 發表於 19-10-18 15:25
你文宣都冇用,網上刪減版沒刪減版相信好多人睇過,唔開槍,個警察已經死左,到如今包括被割頸既警察都冇死 ...

同意,到時個警察真係冇開槍自衛任由班友仔打死咗,啲黃絲咪又沖出黎嗌抵死,同啲見到被私了嘅平民一樣反應,講埋啲黑心涼薄嘅說話。難道真係會好中肯地斥責嗰班暴徒犯咗法殺警? 到時文宣又會有一萬個理由幫嗰班友仔開脫。核爆都唔割蓆,齊上齊落啊嘛, 黃絲點解會令人反感,就係永遠只會輸打贏要

翡翠宮

palmchristy 發表於 19-10-18 15:37
睇來你唔再講警察不提供no係犯通例, 轉為叫人睇段片, 然後自問自答, 就當係好有道理?

睇一段片, 每個人反 ...

請問你是否己經睇左段影片?

你覺得影片中警員的處理合理嗎?

如果你係果個被警察屈偷野既女仔,或因為講左一句「阿sir唔好咁啦」而被警察按係地打既男人,你會高興嗎?

每個人感受唔同,我當你會好開心,但如果當時市民覺得不合理,要求警員提供編號,警員拒絕,請問市民可以做咩去跟進呢?

另請問中大校長的聲明,你有時間睇下嗎?與其係網上鬧人以自娛,不如用小小時間去明下理,對自己仲有益處。

公爵府

Septemper30 發表於 19-10-16 16:06
你估針姐真係關心個兩個女仔咩? 睇邊度有位針警察啫

係呀!佢一有機會就出

翡翠宮

Manwah 發表於 19-10-18 15:49
回覆 tester5 的帖子

是的, 真係警察在覆行職務上打人係合法, 你去睇吓法例啦....

不提供no,不提供姓名一例
https://youtu.be/vQeH83tkL1o

濫用暴力、㩜捕一例
https://youtu.be/fm7vB5OUPGo

呢位女士、男人,絕𣎴是暴徒。點解可在屈人偷野?點解可以按係地打?

點合理?合理7警就應該入唔到罪。點解要拉7警?佢地都只係執行職務。

咁我建議7警一定要上訴到底,7警真係好無辜

男爵府

tester5 發表於 19-10-18 15:44
請你「碌返」你對「選擇性肓眼」上去望下對話記錄,我只是回左樓主一句。樓主都冇未回我,反而一推忍唔住 ...

你冇指責過?
我寫對你嘅感受,感覺,你話我屈你呀。

我發覺你成日話人屈你。
你技窮,抑或有妄想症?

叫你做實驗又唔做,又成日喺度悶人。

翡翠宮

Shhhhh 發表於 19-10-18 15:57
你冇指責過?
我寫對你嘅感受,感覺,你話我屈你呀。

你睇清楚是誰厚面皮未?估唔到你繼續做你口中厚面皮的人。

我從來只寫「事實」,不過有d人「唔肯面對現實」,才不斷煩我。

請問你可唔可以煩小我一陣,唔好再回垃圾比我,放過我吧,等於放過自己。

男爵府

tester5 發表於 19-10-18 15:44
請你「碌返」你對「選擇性肓眼」上去望下對話記錄,我只是回左樓主一句。樓主都冇未回我,反而一推忍唔住 ...

你才是蒼蠅
你唔問下自己點解咁多人圍你?因為在BK我們正常香港人睇唔過你的扮中立的歪理,忍唔住出聲咋。我哋問你嘅問題又無答案,淨係copy and paste, 技窮嗎?

男爵府

tester5 發表於 19-10-18 16:01

我從來只寫「事實」,不過有d人「 ...

其實你自己面對現實,大家就會放過你㗎喇,我哋又唔係暴徒,唔會找你出來私了嘅

大宅

大家唔好理文宣,佢翻來覆去就係講警察如何如何,你解釋半日,佢都唔會接受,係咁翻來覆去個幾句,唔好理佢登佢自己自言自語。

大宅

大家唔好理tester個個文宣,佢翻來覆去就係講警察如何如何,你解釋半日,佢都唔會接受,係咁翻來覆去個幾句,唔好理佢登佢自己自言自語。

男爵府

tester5 發表於 19-10-18 16:01

我從來只寫「事實」,不過有d人「 ...

我都係寫事實。
我已經按照你劇本。。。認同你啦。
認同你又唔得,又話垃圾,咁即係我認同一個垃圾啫。

係你癩死唔走,喺度煩人。
不停去悶人。

下次用Tester6,攞番啲正常嘢嚟回應啦。
Tester5。。。冇用啦。

男爵府

tester5 發表於 19-10-18 15:52
請問你是否己經睇左段影片?

你覺得影片中警員的處理合理嗎?

合理又點? 唔合理又點? 你鍾意在資訊不足下做主觀判斷嗎?

警員執法, 我睇唔到點解要好似你咁熱心睇片同評論. 真心唔明白點解咁多人沉迷睇片, 然後望住條片發表layman意見.

其實要正確做呢啲判斷, 絕不簡單. 試問當中幾多人受過法律, 警例, 搜証等的訓練?

若你覺得警員執法有問題, 而你係當事人, 請作出投訴. 若非同案件有關的人員, 用你外人門外漢的角度, 講到幾有理/無理又如何?

叫你搵條通例去理解下都咁難, 寧願高舉主觀判斷?

最後, 如果我的寫法令你覺得被冒犯, 咁唔好意思, 我唔係有心針對你個人.

首頁

尾頁

跳至