自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

美國近期不斷以國家安全為由,呼籲其盟國抵制華為的5G建設。但德媒稱,德國總理默克爾親自出面幫助華為在德國的5G發展。

德國《圖片報》1014日報道稱,德國政府已決定讓華為參與德國的5G網絡建設。德國政府發言人賽貝特隨後證實了這一消息。據了解,德國電信監管機構德國聯邦網絡管理局(BNetzA)將於未來幾天正式公布這一決定。

德國《商報》1014日報道稱,該報提前拿到了德國電信監管機構——聯邦網絡管理局最新版電信網絡安全草案。德國總理默克爾(Angela Merkel)允許華為參與該國的5G網絡建設中,最初計劃阻止華為進入德國市場的條款未出現在草案當中。

報道稱,聯邦網絡管理局會在未來幾天公布這一最新草案。在與企業和協會進行商討之後,相關規定將於2019年年末或2020年年初生效。

報道稱,草案中的這一決定受到了德國總理府的干預。德國政界消息人士表示,默克爾擔心(在華為問題上)與中國產生摩擦,親自出面反對可能導致華為無法參與本國5G建設的安全條例。

德國《商報》14日援引最新版電信網絡安全草案稱,草案規定,德國電信、沃達豐等網絡運營商必須確定其在網絡架構中的關鍵領域,以提高他們的安全級別。聯邦信息安全辦公室(BSI)有責任對用於建設5G網絡的產品進行安全篩選和檢查。

德國政府希望,包括華為在內的這類設備製造商簽署一份可靠聲明。如果未來某天,製造商的產品被發現用於間諜或破壞活動,政府能夠參考這份聲明清除設備,懲罰製造商並向其索賠。

然而,德國政府的決定卻受到不少來自聯邦議院的阻力。德國聯邦議院外交事務委員會主席呂特根(Norbert Röttgen)呼籲,進行「密集的議會辯論」。

報道稱,行政規定的制定很少在德國引發爭議。一年前,這些移動網絡的規則只有專業人士感興趣,現在卻成了政治問題,美國和歐盟都在介入。

叻人就係咁樣做野:立法、簽約....(既可向美帝交代,又可平靚正加快國內5G投入使用,加強國家未來競爭力。)

***默克爾一定係中國人老朋友,截至20199月,任內15年先後訪華12次,到訪過的城市有北京、上海、南京、西安、成都、合肥、瀋陽、武漢等,她也是任內訪華次數最多的西方國家領導人!

默克爾細個時住東德,大學讀嘅係物理學,博士研究量子化學佢一定好好奇:中國明明係一個共產國家(與東德相同),點解開放四十一年就有一個番天覆地的改變?

默克爾最近一次(亦係最後一次)訪華,聽講隨行嘅商界人物,一隻飛機坐唔晒相信連同佢老人家今次介入5G,都係為德國經濟鋪好一條路;他日預計唔到乜野人掌權,但同中國加強合作,肯定唔會衰得去邊!

***收到最新消息,Google將會為華重新為提供服務,各位有意購買Mate 30/Pro朋友,密切留意!

FJmom    發表於 19-10-17 13:08
cattz288    發表於 19-10-16 17:17

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

係近期一大喜事

水晶宮

珍珠宮

回覆樓主:

默克爾應該相信親眼睇倒嘅野 ,多年親自見證,唔係好似其他國家高層咁,只聽會報結果。

珍珠宮

子爵府

回覆樓主:

德國佬精明, 心中有數,唔會聽美國支笛

wcpcelia    發表於 19-10-17 09:36
莫為閒人動氣.

垃圾可以循環再用, 廢物只會污染環境

子爵府

回覆樓主:

好事!

伯爵府

伯爵府

翡翠宮

olkan 發表於 19-10-16 17:44
默克爾應該相信親眼睇倒嘅野 ,多年親自見證,唔係好似其他國家高層咁,只聽會報結果。
...

默克爾係好重情嘅人,佢呢個姓(默克爾)係第一任丈夫的...離婚後再婚都冇更改,而佢亦知道中國人亦非常重情嘅民族,佢今次為華為開綠燈(對其他歐盟成員有示範作用)...他日德國有難,中國人肯定會幫忙

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

大宅

2024年龍年勳章

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

好事

子爵府

畀面勳章

與其比老美食住,不如比中國,起碼我地不會干涉他人內政又唔會暗中發起顏色革命

男爵府

華為加油

珍珠宮

twchung 發表於 19-10-16 17:53
德國佬精明, 心中有數,唔會聽美國支笛

德國人識貨。尾國自己走寶

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章

真正想國家進步的一定揀華為5G啦,美國自己果套5G根本唔掂,想迫人用自己果套,落後D又要起過曬D發射站,點跟呀

子爵府

為我國科技自豪,我個黃屍大哥仲話華為偷美國 5G,比佢吹漲

公爵府

我眼殘,睇錯左德國寶

伯爵府

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至