自由講場

跳至

首頁
45678...33

尾頁

侯爵府

bks2014 發表於 19-10-16 19:46
大部分人都曲解了800萬以下可借九成的意思
新规定是:800萬以下可借九成
而不是:想借足九成就要買800萬的 ...

即使係500萬都要50萬首期,未計雜費,律師費,佣金,印花稅,呢度加埋都要20萬啦,加上首期成70萬,裝修呢?你冇一百萬都吾洗諗買樓啦,唉,我差雜費之後個d嘅嘢,我都吾敢上車,有50萬又如何,九按又如何,咪又係企在係度,到我儲多50萬都要5年之後,5年個首期又加,甘其實都係買吾到。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政苦裡面真係一個真心為港出力嘅“人”都無嗎?

sklui    發表於 19-10-16 21:57

侯爵府

alipay0518 發表於 19-10-16 19:47
你唔係信呢啲樓都未買過啲人吧...唔想講真話,真話一向難聽,可能連按揭保險都應該唔知係乜東東...
放寬左按 ...

你呢條數係,一個人一個月要儲3500蚊以上先有基本的60萬,未計其他雜費律師佣金印花稅。你又吾諗下30歲之前要比家用,之後要結婚生仔,真係可以個個月儲7000?二公婆當月入40000,比家用或交租都冇左一半,仲有食用?個b要養的,真係一萬可以兩公婆日常生活用?

珍珠宮

hebesiu 發表於 19-10-16 20:29
又嘈買唔到樓 , 宜家俾機會你買又唔鐘意 ...

係!之前明明睇過好多報道話有錢供但無首期

子爵府

superkingdom 發表於 19-10-16 19:24
一加息,班友就惨!以為上左車,原來上賊車

同意
一爆煲,會害死好多人
唔係個個都識計數,以為買到樓就可以慢慢供
一加息,失左預算,分分鐘供唔到

侯爵府

littlefunpig 發表於 19-10-16 20:55
呢度個個人執住800萬做一成要7萬人工,好心講呢句野果d, 800萬唔係你既target, 睇返d 400萬樓下果d啦

一黎 ...

而家邊度有400萬樓?有都住吾到一家三口啦,得個一百尺多d,點放一張大人床同一張b床丫?

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yiu_mimi 發表於 19-10-16 21:22
係!之前明明睇過好多報道話有錢供但無首期
無份果D咪嘈囉

珍珠宮

平平常常 發表於 19-10-16 20:55
對!難道去買股票輸錢、賭馬輸錢又賴政府容許人們買股票同埋賭馬?!

買樓幾時都要量力而為。好過唔夠首期買唔到樓,或要借貴息去買樓。

幾時都要自己做好風險管理。

禁止訪問

侯爵府

worthy 發表於 19-10-16 20:52
回覆 superkingdom 的帖子

其實乜嘢經濟狀況嘅人都有, 點做都有人鍾意有人唔鍾意. 好多人只識"彈"人做得點 ...

其實應該係出多d開放白居二申請,只要合資格就可以買未補地價的居屋,出多d居屋比人抽,公屋打擊富戶,提高收入限額。你知唔知有一批人,總月入4至5萬,但係過左公屋,抽吾到居屋,白居二吾中,但係月月租屋用左一半人工,又吾可以同原生家庭住!你呢句說話好討厭!咩叫冇高見?有高見政府肯做嗎?你又知冇人有高見?你又知個個人都只想買私樓咩!我就係有少少首期,但係吾夠比其他費用,而家仲要推高樓市,我連400萬納米樓都買唔起丫!

C.yan110    發表於 19-10-17 10:29

子爵府

bbc2018 發表於 19-10-16 21:29
買樓幾時都要量力而為。好過唔夠首期買唔到樓,或要借貴息去買樓。

幾時都要自己做好風險管理。

而家d人好似唔買就執輸咁,其實每個年代都有人係租樓,住舊或細私樓。真係唔係話咩學歷同年紀就一定要點。我只係覺得好多人成日怨。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

bks2014 發表於 19-10-16 19:46
大部分人都曲解了800萬以下可借九成的意思
新规定是:800萬以下可借九成
而不是:想借足九成就要買800萬的 ...

借九成不是問題,但過吾到壓力測試都借到八成便是問題

禁止訪問

大宅

Amy1974 發表於 19-10-16 19:50
每一次地產泡沫爆破,都係放寬樓按後發生。

負資產,跳樓嘅就係呢一浸,係有心玩謝入場嘅人。

Excatly

子爵府

littlefunpig 發表於 19-10-16 20:55
呢度個個人執住800萬做一成要7萬人工,好心講呢句野果d, 800萬唔係你既target, 睇返d 400萬樓下果d啦

一黎 ...

Exactly
搵萬幾蚊點解仲期望買樓呢?夠供都唔夠食啦!
管理費、差响地租都唔少錢

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

首置客原來免壓測!!!

子爵府

一黎 ...

都係架,有些人不知道量力而為,或者揀遠些少,舊少少。佢地成日想政府資助佢地上樓、一步到位。其實連理財投資規劃都麻麻地,以後點供?遲d上車可能是一件好事。

大宅

superkingdom 發表於 19-10-16 18:03
又想推高樓價?真係無腦!

【施政報告2019】放寬樓按 名城3房入場單位即加價「一球」至1150萬元

房策規劃

15:34 2019/10/16

利嘉閣市務經理古向嘉表示,政府即日放寬按揭成數後,大圍區內即時有兩成放盤業主反價封盤,反價幅度達5至10%,封盤業主尤其更多。例如名城1期3座低層NA室,實用面積677平方呎,3房連套房間隔,原本叫價1,050萬元放盤,屬屋苑最平入場單位;但業主得知樓按放寬後,即時加價「一球」至1,150萬元出售,現時呎價16,987元。

記者:曾業俊

首頁
45678...33

尾頁

跳至