自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

澳門媽媽 發表於 19-10-16 12:11
咪就係囉,其實都只係想有瓦遮頭,吾洗捱貴租,吾洗二年搬一次啫,點解甘難。
...

香港人其實就係咁簡單之嘛..

所以而家有公屋果D..怨氣係少D..
生活壓力冇咁大..

當佢地搵少你一萬蚊, 但佢舊錢都好駛過你

子爵府

ASJ2008 發表於 19-10-16 22:52
人哋係俾中產架。好多人都交緊兩萬蚊租一個月啦,供三萬,點會供唔起?
...

係,絕對係比中產首置。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

澳門媽媽 發表於 19-10-16 12:13
係囉,我明白吾同時期都有人會買吾到,但係以前嘅係努力d就大部份人買到,而家係你點努力都有大部份人買吾 ...

其實睇返個入息chart 同樓價 chart就知..

當然總會有人話...去少幾次旅行, 唔好買IPHONE 呢D說話囉..

本來衣食住行就係生活基本....

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實有乜人買樓唔係死慳死抵去供樓,我02年買樓,03年都跌一成有多啦,供樓仲要係全家收入嘅一半,只要保得住份工,就可以捱得過,唔明而家啲人點解諗咁多負面因素,就算比0首期都唔敢入市啦,最後咪一層樓都無

侯爵府

mandy952 發表於 19-10-16 22:39
其實周圍都起緊公屋居屋,但都唔係一時三刻嘅事,林鄭搵地起屋,犯民又拉布,環團又反對,淨係附近塊空地 ...

我明白佢係起緊,而且吾係一話起就會有,但係個措施應該流動大d,公屋好多人濫用,我身邊有個假離婚扮病拎左間5人柴灣公屋,另一個就係父母住公屋儲到幾百萬full paid買太古城再比幾十萬比個仔娶老婆,再另一個霸左一間公屋吉左十年之後上年才轉綠表買居屋。呢d甘既人,政府完全冇諗過去打擊,叫我如何心服,唉。

琥珀宮

澳門媽媽 發表於 19-10-16 23:19
我明白佢係起緊,而且吾係一話起就會有,但係個措施應該流動大d,公屋好多人濫用,我身邊有個假離婚扮病拎 ...

咁呢個又係另一個問題

侯爵府

good_pig 發表於 19-10-16 23:18
其實睇返個入息chart 同樓價 chart就知..

當然總會有人話...去少幾次旅行, 唔好買IPHONE 呢D說話囉..

我自己兩公婆吾去旅行吾買貴野,甚至乎日日煮三餐加吾食貴野,吾買衫,都仲未可以上車,你話儲錢吾難咩?我覺得儲錢勁難囉。我已經係零娛樂了,只係去公園玩咋,仲想我地點慳?陰公!

侯爵府

ash_yehyeh 發表於 19-10-16 22:40
學歷高d,同工不同酬,否則點解人要讀大學

唉,自己讀唔到書,冇計

寶石宮

澳門媽媽 發表於 19-10-16 12:23
唉,自己讀唔到書,冇計

讀幾多書, 都要衣食住行架...

最恐怖的事係.....樓升, 租又係升..

咁衣, 食, 行....CUT 無可CUT

hellohelloruby    發表於 19-10-17 09:49

水晶宮

sharonchung 發表於 19-10-16 23:18
其實有乜人買樓唔係死慳死抵去供樓,我02年買樓,03年都跌一成有多啦,供樓仲要係全家收入嘅一半,只要保得 ...

其實都係

買唔到樓嘅人點都買唔到

我有朋友父母可以比埋首期,但可能只買到6-7M左右嘅樓(兩公婆供,無小朋友),但因為呢舊錢買唔到太古城/康怡,所以我朋友一路都唔肯買...

依家結婚後都租咗差不多2年了,講真租金加埋都起碼25萬啦

真係唔明,租樓好似唔使錢咁

侯爵府

KittyNg_FB 發表於 19-10-16 22:43
唔好嬲, 上咗車的人唔會明

其實就算上咗車都要為下一代著想, 而家樓價真係堅離地

唉,我明白吾同角色會有吾同睇法,不過今次政府完全冇幫過我呢個階層嘅人。我地又唔係好低收入,又未到好專業人士,高不成低不就,好灰甘囉。一直抽居屋又吾中,又要捱貴租,前路茫茫甘

琥珀宮

ASJ2008 發表於 19-10-16 22:59
佢冇放寬到銀行按揭成數,唔會動搖到銀行嘅穩定性,只係搵按揭證券公司揹條數!
其實用意都係幫冇首期嘅人 ...

咁未即係按揭保險

寶石宮

澳門媽媽 發表於 19-10-16 12:22
我自己兩公婆吾去旅行吾買貴野,甚至乎日日煮三餐加吾食貴野,吾買衫,都仲未可以上車,你話儲錢吾難咩? ...

我完全明

雖然我唔係同你一樣環境, 不過都完全明白..

石頭鑽唔出血...

水晶宮

澳門媽媽 發表於 19-10-16 23:23
唉,自己讀唔到書,冇計

咁大家都係各自修行

又唔一定讀到書就一定搵到錢

只係平均黎講

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實問題在於依家啲樓價實在太高, 佢推到1000萬按9成都冇意思,如果樓市唔係咁癲,就算按7成,都大把人入到場,供得起之餘,又唔需要節衣縮食,呢啲先叫做安居樂業,所以我真係完全睇唔到呢個方案有遏止樓市繼續升嘅因素。根本最唔想樓市冧嘅就係政府!!

hellohelloruby    發表於 19-10-17 09:51

侯爵府

ASJ2008 發表於 19-10-16 22:47
買私樓都係一樣要入票,一樣係要抽簽,你估一定買到?
起碼居屋平幾百個
...

居屋已經冇乜400萬已補地價的盤了

水晶宮

澳門媽媽 發表於 19-10-16 23:25
唉,我明白吾同角色會有吾同睇法,不過今次政府完全冇幫過我呢個階層嘅人。我地又唔係好低收入,又未到好 ...

所以好多人索性唔返工

等到上樓後先再做返嘢...

係BK都見過

公爵府

littlesister 發表於 19-10-16 19:48
好多人都供得起,醫護係其中一班
好多教師亦供得起

男爵府

littlesister 發表於 19-10-16 20:50
兩公婆夾埋7/8 萬人工唔奇,想有自己既家就要努力工作啦,想當年為左供樓我都打兩份工,挨過頭幾年就好好 ...

同意!首置上車盤,只要唔心頭高,細單位及位置稍遜,計好數就上左車先。樓市有上有落,一日唔賣樓都係紙上數字。除非父母有地方一齊住,失業都要住架!當年我係沙士時期上車,之後逐步換樓!有時買樓係要諗清楚,但諗得太清楚往往錯過一些機會!我買過幾次樓,通常都係一日內決定。況且而家買後鎖死三年,加埋壓測,我認為樓市大插水機會唔大,

侯爵府

good_pig 發表於 19-10-16 23:26
我完全明

雖然我唔係同你一樣環境, 不過都完全明白..

係呀,我今次見到甘既政策,真係灰到喊。我慳左好耐,打算努力d就可以買樓,但係今日甘,好多400萬的封盤,叫我情何以堪!我終於明白咩叫灰到想死!

首頁

尾頁

跳至