自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlefunpig 發表於 19-10-17 00:01
睇送食飯之麻...
我以前人工都低過佢呢人工都照買件平樓上車先,
殘殘地30幾年樓再放10零萬裝到試試正正,

其實都係,改變唔到樓價,就改變自己

侯爵府

littlefunpig 發表於 19-10-17 11:11
將軍澳點搵都有平過你而家呢度既單位

你呢個收入上唔到車完全係個人理財問題

因為真係工作問題,吾係因為遠嘅問題甘簡單,呢行亦未必係人人了解,有頭髮邊個想做瘌痢啫,而且我吾係儲吾到,只係儲的追吾上升幅

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

alipay0518 發表於 19-10-17 10:59
算數,三唔識七,都係決定收聲,自己有自己決定😌

大家其實好熱心幫佢

可惜佢都唔聽,唔願意接受改變/變通

一定要住2萬樓又一定要買500萬400呎居屋

算,繼續呻

侯爵府

ASJ2008 發表於 19-10-17 10:44
咁你咪可研究用新計劃買五百萬果D囉?

吾知,吾敢上車,d人又話泡沫,唉

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

澳門媽媽 發表於 19-10-17 11:16
因為真係工作問題,吾係因為遠嘅問題甘簡單,呢行亦未必係人人了解,有頭髮邊個想做瘌痢啫,而且我吾係儲 ...

咩工作一定要人租2萬樓?
其實諗下值唔值
係咪一定要呢份工

侯爵府

wcandtt 發表於 19-10-17 10:52
唔好理賣家比幾多佣,你亦唔需要理地產佢收對家幾多佣,最重要睇自己荷包,佢實收你先最重要,你要同佢傾 ...

甘點傾?直接問佢收幾多?之後我可以壓佢幾多價?sorry,我完全冇慨念

侯爵府

littlefunpig 發表於 19-10-17 11:18
咩工作一定要人租2萬樓?
其實諗下值唔值
係咪一定要呢份工

但係呢份工人工高d,如果轉左,就有機會連儲都儲唔到

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

澳門媽媽 發表於 19-10-17 00:14
其實租長洲7000已經600尺添,甘工作時間上吾容許嘛,有頭髮邊個想做癩痢丫,不過我勉強仲儲到,不過吾多, ...

咁我又冇叫你去到咁極端
樓價貴到離地係事實,小市民亦改變唔到
自己做到幾多咪幾多了

侯爵府

alipay0518 發表於 19-10-17 10:46
佢租2萬蚊樓,儲唔到錢

都話左吾係儲唔到,而係儲極都追唔到個升幅,加上各樣開支,真係儲吾多就真。而家就算最平400萬,都吾係好多選擇啦,又冇諗過樓換樓甘長遠啫

寶石宮

ookaren 發表於 19-10-17 00:18
咁你地知點解咁多人遊行啦?

遊行唔係100%樓市,係整體市民唔覺得安居樂業

侯爵府

good_pig 發表於 19-10-17 11:22
咁我又冇叫你去到咁極端
樓價貴到離地係事實,小市民亦改變唔到
自己做到幾多咪幾多了

係呀,不過其實我都吾會勉強上車,特別呢d時世,都吾知會點。不過貴租係事實,吾通萬幾蚊租就吾貴?400萬200尺就吾貴?吾好扯開太遠,樓貴係事實,澳門400萬已經有600尺了。

男爵府

澳門媽媽 發表於 19-10-17 11:24
都話左吾係儲唔到,而係儲極都追唔到個升幅,加上各樣開支,真係儲吾多就真。而家就算最平400萬,都吾係好 ...

侯爵府

littlefunpig 發表於 19-10-17 11:16
大家其實好熱心幫佢

可惜佢都唔聽,唔願意接受改變/變通

不過講開,500萬有400尺補左地價居屋咩?我見多數係3百尾尺咋

男爵府

superkingdom 發表於 19-10-16 18:03
又想推高樓價?真係無腦!

對於香港嘅房屋政策,真係無話可說,因為好多嘢唔係一朝一夕 所得出嚟嘅結果

樓價高企係因為曾蔭權特首上任之后所造成, 停建公屋 ,賣地比地產商並容許地產商囤地, 搞到而家地產商嘅地仲多過政府嘅地

前人留落嚟嘅因 無論現任或將來的特首 做咩政策都會錯,因為冇樓嘅人想樓價跌有好嘅人想樓價唔好跌, 所以樓價跌有一班人又會上街 話令到佢哋變咗負資產,樓價唔跌又有另一班人會上街,話樓價高企佢哋買唔到樓

侯爵府

coolalalala 發表於 19-10-17 11:28
我無睇晒你啲回覆...雖然你無家人支援, 但其實可唔可以問佢地借啲首期先?
我明白一舖清袋係真係好需要勇氣 ...

我男家吾問我拎反轉頭我已經好開心啦,我幫佢地就有,佢哋吾會幫到我,至於娘家,我父母都盡咗力,佢哋知我生活壓力大,冇收我家用了。

男爵府

澳門媽媽 發表於 19-10-17 11:21
但係呢份工人工高d,如果轉左,就有機會連儲都儲唔到

點解要咁極端,要搭車返工就要轉工你啲咩理論?我真係完全理解唔到

利申:我依家就係每日來回搭2個鐘頭車返工,冇諗過轉工

翡翠宮

澳門媽媽 發表於 19-10-17 11:29
不過講開,500萬有400尺補左地價居屋咩?我見多數係3百尾尺咋

300尾都差不多400啦, 居屋係咁上下呎價
睇地區,天水圍實有, 再大D 添一般拎平均數, 400呎500萬, 係居屋水平

侯爵府

coolalalala 發表於 19-10-17 11:28
我無睇晒你啲回覆...雖然你無家人支援, 但其實可唔可以問佢地借啲首期先?
我明白一舖清袋係真係好需要勇氣 ...

好羡慕你有屋企人幫,我真係零支援

翡翠宮

澳門媽媽 發表於 19-10-17 11:24
都話左吾係儲唔到,而係儲極都追唔到個升幅,加上各樣開支,真係儲吾多就真。而家就算最平400萬,都吾係好 ...
你可以參考下#397, 我已經講左我個人換樓經歷
希望幫到你

另外, 唔好諗澳門樓價了
俾你響澳門係咪照搵到呢個人工, 係就即刻搬好過

首頁

尾頁

跳至