自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

rayrayus 發表於 19-10-16 22:04
你咁樣的想法似乎只係方便自己,又想唔駛產後返咁長,但又要照拎產假,正常人想要產假都係產後先遞信,你咁 ...

其實唔係好明,樓主都知產假唔計通知期,即佢知resign後仲要返多3個月扣埋大假,而唔係只返多一個月

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

afterall 發表於 19-10-16 22:09
其實唔係好明,樓主都知產假唔計通知期,即佢知resign後仲要返多3個月扣埋大假,而唔係只返多一個月
...

樓主係用產前一個多月,加埋產後一個多月做講知期。

子爵府

回覆樓主:

我明你諗法,但你有冇寫清楚 last day 係幾時?公司咁同你計,即唔需要你三個月通知期可以提早俾你走,即你產假前一日,呢個雙方同意就應該無問題,問題係你應有嘅產假,我覺得應該計足, last day 就應該係你產假最後一日,另再補 6 日大假或產假前 6 日叫你放咗佢。不過最好問問勞工處。

子爵府

勞工處話産假不當通知期,係咪你同公司都係?如果是只針對公司,員工不是,那你10月2日辭工,就是1月1日走,公司不用給你如下産假

子爵府

2019新春慶豚圓

sfs051439 發表於 19-10-16 21:20
你係一個月,但係我係三個月,問左勞工處,佢話產假唔可以當通知期,咁我咪要提早同佢講囉,10月2遞信到放 ...

我估產假唔可以當通知期呢條例係用嚟保障員工,即係公司炒你唔可以將產假計埋落通知期,反而員工辭職就睇下公司同唔同你計,因為公司有權俾你唔需要俾足通知期而離職

侯爵府

奇聞
公司有3個月通知期
我都係第一次聽有員工諗到斷開一個半月去計
中間攝10週產假
分開兩次計通知期

不如樓主問多幾次勞工處
我都好想知答案

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

afterall 發表於 19-10-16 08:09
...

佢想產假前已經當係通知期的三個月內咁返,然後產後返埋3個月淨低的日子
我覺得呢d做法係要僱主同你有共識先可以咁做囉,正常人都覺得你遞信開始直接起計架啦,點會仲等你產假後再補,咁搞法遞信起計一拖拖差不多半年先真正離職

大宅

liumeowjen 發表於 19-10-16 20:57
其實你自己都係衰貪心
一般人都唔會咁樣辭職
貪心人之常情,不過換著係我,就不會咁做,盞為自己添加麻煩。
直接安心放完產假,之後先通知辭工啦。

侯爵府

afterall 發表於 19-10-16 22:09
...

樓主係將三個月通知期分兩次
1.5個月係產假前
1.5個月係產假後
我都係第一次聽有人咁做
長見識了

大宅

Astra00 發表於 19-10-16 22:34
貪心人之常情,不過換著係我,就不會咁做,盞為自己添加麻煩。
直接安心放完產假,之後先通知辭工啦。
...

但因為佢覺得放完產假返嚟仲要做多三個月太長呀嘛
咁佢自己都機關算盡點可以怪公司同佢計呢

不如換轉公司立場諗下
你都做到咁啦點解我唔計數呢

侯爵府

liumeowjen 發表於 19-10-16 22:40
但因為佢覺得放完產假返嚟仲要做多三個月太長呀嘛
咁佢自己都機關算盡點可以怪公司同佢計呢

其實呢啲情況真係要有共識
邊有公司肯分兩次計通知期
中間攝10週產假
咁公司要幾時先請人replace?

樓主錯在先斬後奏
如果事前有同公司商量
可能公司唔會計到咁。。。。

珊瑚宮

sfs051439 發表於 19-10-16 19:29
係咁既
公司辭職既通知期係3個月,咁我就係10月2號遞信,產假係plan(11月11日- 1月18日) total 10周。
事前 ...

你唔同意,公司唔可以單方面要求年假當通知期。

你絕對可以堅持呢點,離職時另收未放年假人工

大宅

其實我都同樓主你差不多情況。我今年二月生第二胎,生左大仔我老細已經逼我走,我份工要續約的,但我一直表現ok,佢又唔可以咁易話唔續。本來我都話咗會搵工,不過期間有咗。咁我就同老細講,走我就會走,但要生埋放埋個產假先,我同佢講,我都唔想生完先resign,hold 個位咁耐,佢同意叫我同HR傾下點處理。咁HR就教我,如果想一放完產假即走,就開始放假前,倒數足夠通知期resign,咁last working date,我就寫放完產假後果日。佢話因為大肚,公司係唔所以炒人,而notice period 只要比足就得,返到幾時係個staff有say,不過當然呢個情況只apply 係大肚婆身上。
但我做公營機構,唔肯定私人公司點。

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sfs051439 發表於 19-10-16 20:41
我當然了解一下先同公司講啦⋯宜家就係想問下有沒人了解哩d情況應該點樣處理先去同公司講,自己都搞唔清楚 ...

最正確係問返勞工處

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yurijm 發表於 19-10-16 22:38
樓主係將三個月通知期分兩次
1.5個月係產假前
1.5個月係產假後

X2

大宅

2019勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

當年我係放放下產假先決定辭職,於是就同公司傾,結果我放完產假後返多一個禮拜就可以離職,不過我就一個月通知嘅啫

wcpcelia    發表於 19-10-17 09:25

大宅

通常唔會自己寫最後日
如果俾你用假代替,咪有賺
唔俾咪順延,你自己寫左最後日,就無得郁啦

男爵府

2019新春慶豚圓

sfs051439 發表於 19-10-16 19:29
係咁既
公司辭職既通知期係3個月,咁我就係10月2號遞信,產假係plan(11月11日- 1月18日) total 10周。
事前 ...
好好休息先,好小事啫,只係公司想你走就走,唔好又放又返黎,
公司黎講好正常,你有心做比你放產假ok.
你都唔做,放完返黎唔知點pick up 一陣又交出黎,

但錢就計清楚好,唔識但應該可以要返10個星期80%

男爵府

產假前辭職,公司會認為你系自己放棄產假既,所以好多人都系放完產假先辭職。而有d人大肚中段覺得辛苦,辭職安胎,唔同又要求公司補返產假錢?應該差唔多道理,不過你就正正產假前遞信,就怪d,而加點算啊?信又遞咗了

大宅

回覆樓主:

ssss

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊