自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

liumeowjen 發表於 19-10-16 20:57
其實你自己都係衰貪心
一般人都唔會咁樣辭職

子爵府

liumeowjen 發表於 19-10-16 22:40
但因為佢覺得放完產假返嚟仲要做多三個月太長呀嘛
咁佢自己都機關算盡點可以怪公司同佢計呢

係囉...
真係第一次聽
公司計到盡都唔怪得佢

Anyway 而家安心養胎啦

男爵府

回覆 KoneyB 的帖子

其實佢大住個肚都唔可以炒,當時開心見誠同老細講,我想生完唔做,睇下會點安排。而家自己去hr咁遞

人地用勞工法例計足好正常

侯爵府

sfs051439 發表於 19-10-16 19:29
係咁既
公司辭職既通知期係3個月,咁我就係10月2號遞信,產假係plan(11月11日- 1月18日) total 10周。
事前 ...

你resign letter有沒有寫清楚last day是那一天?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 19-10-16 22:34
貪心人之常情,不過換著係我,就不會咁做,盞為自己添加麻煩。
直接安心放完產假,之後先通知辭工啦。
...

正常人都會係咁,咁公司一定冇野講,又唔會計錯。我返工咁耐,生完唔做既同事全部都係產假後返工即刻遞信

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

KoneyB 發表於 19-10-17 07:53
係囉...
真係第一次聽
公司計到盡都唔怪得佢

樓主計得盡,公司同佢計返,好公平

侯爵府

如果10月2日遞信,三個月通知期,last employment date係1月1日,不是1月2日。

早幾年有案例判過係通知期裏邊,員工有權放有薪大假,但係我唔記得呢個案例係雇主比通知期炒員工,定係員工比通知期公司離職。

伯爵府

樓主要講埋你封辭職信點寫, 先知實際情況....., 就算問咗勞工處都要問吓公司人事部, 有時勞工處講D野都好片面

男爵府

係咁既
公司辭職既通知期係3個月,咁我就係10月2號遞信,產假係plan(11月11日- 1月18日) total 10周。
事前 ...

睇完一輪,你公司冇錯,你都冇理解錯勞工處既解釋,唯一問題就係你封辭職信寫得唔好

你封信有冇寫明幾時生效,LAST DAY係邊日 ?如果你係諗住3月1日先LAST DAY,你應該要寫明

如果你冇寫,10月2日俾信,HR 就合理地認為你想1月1日 LAST DAY。唯一有問題都係用年假代左通知期,呢個你可以拒絕

其實你公司HR已經有良心,如果佢跟足產假唔可以係通知期,佢可以先扣你產假期間100%人工做代通知金,先再出4/5 人工俾你,咁你仲要補錢俾佢
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

男爵府

shandishandi 發表於 19-10-17 00:12
其實我都同樓主你差不多情況。我今年二月生第二胎,生左大仔我老細已經逼我走,我份工要續約的,但我一直表 ...

你呢個係正常做法,但樓主奇在佢想分開計個通知期 ,先1.5 個月,10 週產假,再1.5 個月

佢個concept 係因為產假唔可以代替通知期
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

男爵府

yurijm 發表於 19-10-16 22:25
奇聞
公司有3個月通知期
我都係第一次聽有員工諗到斷開一個半月去計

我係公司都想嘔 你都辭職仲要出埋你果10個月糧仲要額外開資請人

男爵府

shandishandi 發表於 19-10-17 00:12
其實我都同樓主你差不多情況。我今年二月生第二胎,生左大仔我老細已經逼我走,我份工要續約的,但我一直表 ...

無錯,你寫明last working date, 佢又唔抄得你,唯有俾你做到last working date. 你通知時間多過你所需既notice period, 公司唔抄得你。
樓主係寫少左個last working date

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

yurijm 發表於 19-10-16 22:38
樓主係將三個月通知期分兩次
1.5個月係產假前
1.5個月係產假後

係,我都係第一次聽通知期分開計

公爵府

樓主斬開辭職通知期,中間夾住產假,之前係咪已經同公司傾好,及你辭職信last working day 是幾時。

子爵府

sfs051439 發表於 19-10-16 21:20
你係一個月,但係我係三個月,問左勞工處,佢話產假唔可以當通知期,咁我咪要提早同佢講囉,10月2遞信到放 ...

你呢個計法好奇怪,我未聽過通知期可以分開兩段計的。

男爵府

係咁既
事前 ...

而家係你辭職喎, 你俾唔夠通知期, 要你俾代通知金or扣大假好正常.

男爵府

係咁既
事前 ...

我唔明你原本條數點計,放完產假1/18,返多個半月即係三月頭走,又夾住個新年假,又攞埋大假,咁你想邊日last day?

大宅

vivibabyvivi 發表於 19-10-17 08:19
正常人都會係咁,咁公司一定冇野講,又唔會計錯。我返工咁耐,生完唔做既同事全部都係產假後返工即刻遞信
...

正常做法都是產假後返工交信

水晶宮

樓主機關,算盡,但可以理解 Ge ,打工仔一定為護自己的利益,但最不智是太早辭工,無論如何 應該放完產假再 比信,以免不必要嘅麻煩。現在咁,為有自我安慰,在家專心湊B啦,祝一切順利

珍珠宮

rilakuma1121 發表於 19-10-17 09:08
我係公司都想嘔 你都辭職仲要出埋你果10個月糧仲要額外開資請人

咁既計法
公司足足要同樓主糾纏4至5個月先得
呢段時間,其他同事一係幫手做
一係再請人做
公司當然唔願意啦

首頁

尾頁

跳至