自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

樓主無問題,係怪D
法例保障產假,唔係福利,resign 唔代表可以唔比,即係resign咗,年假係要放或補錢。
如果照樓主計法,2/10 resign, 正常3 months notice last day 1/1, 但11/11-18/1 產假,咁回來第二部通知期,last day 10/3/2020, 而大假就要補錢或通知期內放取。
咁2/10-10/11 就正常100%人工
11/11-18/01 就80%人工
19/1-10/3 就100%人工
之前未放大假再加上產假及通知期工作所得大假補錢
唔比就勞工處見,但最重要係勞工處證實產假期可唔可以同通知期同存在
還有產假係法例,普通人唔生都可以resign, 點解大肚生完resign 就係衰人
可能樓主打咗十年工先生再resign,咁唔算衰人嗱

侯爵府

環保接龍勳章

呢單CASE幾有趣, 建議樓主去勞工處開FILE, 睇係點判.

有朋友, 美資大公司做,
N年前, 佢係9月申請咗年假, 放10月20-31日. HR批咗.
咁佢就係10月1日resign. 諗住做到10月19日就得.
結果係...
係返工到19日, 20-31日都係年假 - 清晒年假.
10月出咗全個月糧,
但俾公司追討12日代通知金.
因為唔夠通知期. 佢當時年少無知又怕麻煩,
所以賠咗俾公司.

樓上有JM話改咗例年假可代通知期. 唔知改成點?
但應該係雙方同意下係可以的.

子爵府

onlam2005 發表於 19-10-17 15:24
呢單CASE幾有趣, 建議樓主去勞工處開FILE, 睇係點判.

年假不可代通知期,這是明文規定,至今沒改,為保障僱員的收入。

但若僱員主動提出在通知期內放年假,僱主可酌情處理。

換言之,僱主炒人,不可用年假代通知期。反之,僱員要求,可以。

男爵府

onlam2005 發表於 19-10-17 15:24

其實法例冇改到,只係個一單CASE既裁 決, 當時人可以放有薪年假(唔係認知既唔可以放年假),但同時公司係可以用通知期不足為理由要僱員補代通知金

至於樓主既問題,其實勞工處都有答案

https://www.hkflu.org.hk/rights_enq/index.php?mode=thread&id=4719

https://www.hkflu.org.hk/rights_enq/index.php?mode=thread&id=1013

的確產假唔可以代替通知期,所以僱主"有權"順延通知期

但宜家個CASE樓主應該冇寫明LAST DAY 日期,所以公司接受佢10月2日RESIGN,三個月通知期到1月1日

我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

伯爵府

ssss

琥珀宮

sfs051439 發表於 19-10-16 20:22
我想既last day應該係3月頭既(2nd Oct to 8th Nov) 6周+ 產假完(20th Jan to Mar頭) 6周
所以你講得岩, ...

呢個你想既last day係3月頭,你有無寫在辭職信內?

大宅

回覆樓主:

我唔熟勞工法例但八卦想知,google發現原來2012年都有人問過:

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5430279

當中jm話問過勞工處幾次,要雙方協議好先可以咁做

伯爵府

春季勳章

hnh_mami 發表於 19-10-16 20:39
就第3點呢個說法,可以問一問勞工署既說法。

放棄員工福利一項,產假並唔係一個福利,而係一個員工法例 ...

依家唔喺公司唔俾,喺佢遞信,自動放棄喎?!

大宅

Locherry1215 發表於 19-10-16 21:12
其實我都唔明你玩法。
我是放完假,返工第一日就比信公司,我是一個月通知期,年假是補錢的。
都是產假, ...

正確,你生完,放完產假先比信,冇理由通知期包括產假。

子爵府

mocha_y 發表於 19-10-17 18:37
依家唔喺公司唔俾,喺佢遞信,自動放棄喎?!

其實我自己經歴過,除非樓主係產假前已離職,咁公司當然唔使俾產假,呢個就係樓主自動放棄。
但佢既產假係喺代通知期入面,公司都必須俾足10weeks產假,法例講明產假唔可以代替代通知期,即理論上樓主放完產假要履行埋餘下既代通知期/補錢俾公司先可以離職。
即使公司願意俾樓主將產假計入代通知期,都要計足10weeks, 唔可以話過左代通知期就扣左產假俾唔足。

複式洋房

hnh_mami 發表於 19-10-17 18:49
其實我自己經歴過,除非樓主係產假前已離職,咁公司當然唔使俾產假,呢個就係樓主自動放棄。
但佢既產假係 ...

你講得好岩,今日已經最終結果

複式洋房

vencyk 發表於 19-10-17 15:13
樓主無問題,係怪D
法例保障產假,唔係福利,resign 唔代表可以唔比,即係resign咗,年假係要放或補錢。
如 ...

哩位朋友既回應就係最貼近勞工處既回應,而都係我心目中既結果。
多謝你既詳細回覆,今日已經有結果,之後我會開post講

男爵府

回覆樓主:

可以唔可以同hr或上司講你只係比多過3個月通知,你係打算放完產假返黎做足日子先走叫佢唔好扣你

男爵府

newinewi 發表於 19-10-17 18:20
年假補錢只補在職時應得假期,離職後還有?

離職後當然無,但在職期間未放年假係可以補錢。樓主放產假係在職期,所以亦有年假,但如產假期間有公衆假期,當日亦計算產假,所以人工80%。

首頁

尾頁

跳至