自由講場

跳至

首頁
45678...25

尾頁

子爵府

回覆樓主:

佢好似住咗係象牙塔頂咁
香港真係有排衰

大宅

老老實實 我係儲夠錢(講緊個數遠超首期)嘅。聽到啲咁嘅政策完全係疊埋心水繼續租樓,因為完全睇唔好前境,我更唔會呢個時候接火捧。

我阿媽手執幾層收租樓佢想趁機出返一間

大宅

回覆樓主:

好奇怪,之前明明好多人想放寬調高金額,推出左又不满意。

呢個措施係真係針對中產,兩公婆月入六至八萬喺香港其實亦不小數,居屋二人入息上限都 5.8萬啦,而手持現金有一百萬我相信都唔少,真係幫到呢班人。

而家買唔買,視乎個人勇氣,但樓價比之前係下調左,而從來買樓係一項有勇氣有實力既人既投資。

之前明日大嶼係一個令樓市調整既方案,當政府推行唔到果陣,最開心其實係班業主,個個即刻唔該哂反對派同環保團體。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ash_yehyeh 發表於 19-10-16 22:25
其實呢個世界上係好多傻人

你望下香港高官

高官……高高在上、冇帶腦出街
何來知道 民間疾苦

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢冇用心了解民情
人民需要咩

男爵府

金仔媽媽 發表於 19-10-16 22:22
其實佢係咪最想攬炒?

對中共來說叫:置之死地而後生

公爵府

namnamnamlolo 發表於 19-10-16 22:24
大家唔洗focus係呢到
買樓自己計好數
唔好俾人坤到

同意。有offer 唔代表要accept。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

nwchan 發表於 19-10-17 04:44
好奇怪,之前明明好多人想放寬調高金額,推出左又不满意。

呢個措施係真係針對中產,兩公婆月入六至八萬喺 ...

唔洗奇怪丫。
其實冇一個政策糸全港市民都欢迎的。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

tototo 發表於 19-10-16 22:30
其實應該叫停每日150人,君不見宜家好多新起公屋都住咗好多新移民,咁多人落嚟,多多地都唔夠起樓啦。有錢 ...

Agree

大宅

Alex123 發表於 19-10-16 22:43

供求失衡樓價大幅上升,政府推出辣招限制按揭成數希望減少 ...

兩者無得楝揀之下我真是寧願佢減辣
因為減辣令二手supply 增多 放緩樓價上升
但有辣招二手冰封之情況下放寛按揭成數 就係加demand 但supply無郁過

無眼睇

最搞笑係呢度有人回覆話呢個政策可以幫到某啲人 啲人可以揀take 定唔take

救命呀,知唔知咩係公共行政政策導向呀。加果offer呢樣嘢係發展商fine! 但政府應該比一般市民更清楚經濟咩環境,呢個時候放寛按揭成數係咪在香港大陸經濟(中國債務就嚟爆啦)轉角點(其實暗啞底已轉)要市民傻豬豬咁接火捧?

大宅

Bebetterme 發表於 19-10-17 03:15
林鄭表現真係好唔掂
政策又唔掂! 政治又唔掂
攪到香港雞毛鴨血

複式洋房

tototo 發表於 19-10-16 22:30
其實應該叫停每日150人,君不見宜家好多新起公屋都住咗好多新移民,咁多人落嚟,多多地都唔夠起樓啦。有錢 ...

同意之極,日日150,根本不勝負苛。

男爵府

佢只啱做人手下,做boss算吧啦!

男爵府

朋友原本差唔多傾成一間,還緊價,點知呢條政策一出,個業主即時封盤,反價多一球!
佢地睇咗成年樓,見呢兩三個月有些許回落就出擊,真係好無奈

呢位特首真係推高樓價嘅最魁禍首!令原本600萬嘅上車盤,推上800萬

珍珠宮

上善若水 發表於 19-10-16 23:00
如果香港樓市冧咗,深圳點維持到高樓價?深圳最近攪咩示範城市就係驚被香港拖死,中央一定要林鄭托住個樓市 ...

佢啲一些又話樓市會升,佢啲另一批又話靠害,樓市會跌。咁即是有乜問題?

現時高收入,鐵飯碗那批,沒有首期,供得起那批入市,不是合適嗎?

珍珠宮

Mrs.Kangaroo 發表於 19-10-17 05:23
唔洗奇怪丫。
其實冇一個政策糸全港市民都欢迎的。

之前幾年來高收入、交稅那批真是無乜福利,政府可能今次幫下佢啲,應該啦!

子爵府

ash_yehyeh 發表於 19-10-16 22:24
佢應該係臥底

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

除咗停止按揭,等供應增加再放開,加多一條,長期實行租金管制,切斷掠奪財富嘅路徑,資本自然需去創造財富而唔係掠奪,否則講一切創新都冇用,政府使再多嘅錢日日話創新係揼錢入海。

用戶要求終止服務

其實有理智的人,都知呢個首置係好有問題,都好危險。其實根本大家都知....

究竟係好心做壞事,冇政治智慧,定真係想教訓一下香港人,定想攬炒....真係摸唔透...

仲有,近年在BK,政府放個屁都係香,其實係香港,可能已溝淡左咁多年,有分析批判嘅人越來越少。成日相信,一件事還一件事,不要撐政府撐到覺得政府所有野都係好。

good_pig    發表於 19-10-17 23:13
jeanerin    發表於 19-10-17 17:16

大宅

南丁媽咪 發表於 19-10-17 07:00
其實有理智的人,都知呢個首置係好有問題,都好危險。其實根本大家都知....

究竟係好心做壞事,冇政治智慧 ...

認同BK溝淡唔少

首頁
45678...25

尾頁

跳至