自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2019新春慶豚圓

cherriesit 發表於 19-10-18 23:02
係呀,人地唔夠你叻喎,唔識借p loan,唔識儲2、3百萬
人地唔可以係儲錢買多層樓收租?
人地唔可以有幾個 ...

其實你知唔知考個飛機司牌要花幾多錢?
按理也應該兩個人也有一點父幹可以幫忙一下首期。當然你可以話有骨氣唔要父幹。

另外,你又知不知道新入職機司搵幾多錢?要10+K一個月,應該要有七年八年的年資。

其實現在比你9成按揭,你估唔洗還?只是利息低少少咋相比借P loan。

一陣又講到好恨買,要多謝政府。

洋房

回覆 bopomofo2405 的帖子

講到尾8萬5又好,而家林鄭推出的措施都好,最大的問題係時機不當。
當年樓價本身就受經濟環境影響持續下跌,但政府反應緩慢,最後因為供應太多進一步推低樓市。如果當時反應快少少,早一點減慢建屋速度,可能今日的香港已經係唔同的世界。
籠統地講就係短視同錯判形勢,不過依樣都係香港人的通病。

大宅

2019新春慶豚圓

Alex123 發表於 19-10-18 23:49
按理也應該兩個人也有一點父幹可以幫忙一下首期。當然你可以話有骨 ...

唔好意思,佢攞Air Cadet獎學金,一蚊都冇比過

大宅

2019新春慶豚圓

Alex123 發表於 19-10-18 23:49
按理也應該兩個人也有一點父幹可以幫忙一下首期。當然你可以話有骨 ...

p loan 5年要還晒
mortgage可以分30年還
同埋借咗p loan之後在TU嘅借貸能力會受影響

大宅

2019新春慶豚圓

Alex123 發表於 19-10-18 23:36
龍門自己搬,只要信不要問。
一陣又話唔夠首期,上唔到車,但踢爆又話有其他因由。
連借9成為了買 ...

你有在討論政策嗎?從你第一個覆我嘅留言,我淨係見到你喺度質疑緊我朋友嘅人工、儲蓄、同唔同佢老竇借錢、同唔同銀行借p loan呢啲無聊至極的話題。

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

焦土之母,想一齊攬炒

公爵府

2019新春慶豚圓

cherriesit 發表於 19-10-19 00:03
你有在討論政策嗎?從你第一個覆我嘅留言,我淨係見到你喺度質疑緊我朋友嘅人工、儲蓄、同唔同佢老竇借錢 ...

你無睇就唔好話人無講。

自己睇清楚先啦!

根係本未倒置。為什麼要限制按揭成數,就係因為求過於供,使樓價升幅太大及有風險,才要限制。

應該先解決求供問題,使樓價回到正常水平,然後才放寛按揭。否則利好消息只助推高樓價,增加按揭貸款成數,只有助地產商利益,市民只是增加每月供款。

大宅

2019新春慶豚圓

Alex123 發表於 19-10-18 23:36
龍門自己搬,只要信不要問。
一陣又話唔夠首期,上唔到車,但踢爆又話有其他因由。
連借9成為了買 ...

買多層樓收租就是炒樓?什麼邏輯?人地努力奮鬥,公一層婆一層,使唔使咁葡萄⋯
我求其舉個例,唔小心拮到你的玻璃心,真係唔好意思。

公爵府

2019新春慶豚圓

cherriesit 發表於 19-10-19 00:12
買多層樓收租就是炒樓?什麼邏輯?人地努力奮鬥,公一層婆一層,使唔使咁葡萄⋯
我求其舉個例,唔小心拮到 ...

你知唔知政府嘅房屋政策只是希望支持自住樓?

原來唔支持就代表葡萄?咁政府出辣招,是否代表官員葡萄市民?

現在出租樓只有2-3厘回報,唔望樓價升,何來回報?
不如買銀行股收4-5厘。

你係求其舉個例,定求其作個故仔去盲撐呀?

大宅

2019新春慶豚圓

good_pig 發表於 19-10-18 23:17
但事實佢地都係買貴左.......

100萬我只是誇大來舉例
有心賣嘅業主暫時唔會反咁多
冇心賣或試價嘅,加個dub都得

買貴咗、買平咗係相對
我當年買樓個個話我買得貴、摸頂
宜家look back個個都話平

我冇話宜家樓價唔貴
宜家樓價真的好貴
宜家焗豬扒飯都貴呀,要57蚊,比起以前28蚊貴咗好多⋯
但冇辦法,我要食呀⋯

大宅

2019新春慶豚圓

Alex123 發表於 19-10-19 00:10

你無睇就唔好話人無講。

請問要解決供應問題需要多少時間, 一年? 兩年?五年?定十年?

香港政府從賣地到建成住宅往往需要三至四年時間。

宜家政府正面對熟地短缺,未來私樓供應不增反減。

有人說可以利用棕地和農地發展, 請問從收回到變成熟地要多少時間? 五年定十年?

要供應需求平衡,可能要等十幾二十年。 最重要係 需求平衡也不代表樓價會明顯下跌

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cherriesit 發表於 19-10-18 13:30
100萬我只是誇大來舉例
有心賣嘅業主暫時唔會反咁多
冇心賣或試價嘅,加個dub都得

都係...冇計..生活艱難
請更年期大媽唔好追擊我, 高抬貴手

大宅

2019新春慶豚圓

Alex123 發表於 19-10-19 00:20
你知唔知政府嘅房屋政策只是希望支持自住樓?

原來唔支持就代表葡萄?咁政府出辣招,是否代表官 ...

欣賞你探索真相的精神
但有時太多陰謀論會活得很辛苦
一個小小的例子,你可以用咁多隻字去同我拗
你活得不累嗎?
世界很大,不同人有不同的人生,做不同的選擇
正如我和你對同一件事情可以有不同看法一樣
不是每一個人要用你的投資理念去做選擇

男爵府

2019新春慶豚圓

flyinsky 發表於 19-10-17 02:48
我寧願佢乜都唔做,可惜個人自負但又無能,香港係福地都頂唔順俾佢咁玩法
...

同意極
Sweetheartb

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

KittyNg_FB 發表於 19-10-17 07:06
認同BK溝淡唔少
BK直情係異度空間⋯⋯

bopomofo2405    發表於 19-10-19 09:17

男爵府

cherriesit 發表於 19-10-19 00:03
你有在討論政策嗎?從你第一個覆我嘅留言,我淨係見到你喺度質疑緊我朋友嘅人工、儲蓄、同唔同佢老竇借錢 ...

佢是盲反賊嚟!
不會理性討論㗎!
可能司機佢就清楚,機師可能距離佢太遠
2人揾廿萬,一定Target 過千萬的樓,要準備四五成首期,也不是易事!有HKMC 多個選擇!
當然也要好好評估自己風險!

水晶宮

ayako 發表於 19-10-17 11:03
香港職場文化一向係不論能力,識埋堆識擦鞋先有位上
你講緊的現象,係香港回歸後出現的職場文化,
『識人好過識字』這句話,係近十幾年先出現⋯⋯

水晶宮

dordorcat 發表於 19-10-17 12:07
我究竟睇左d乜野, 之前bk係林鄭粉屎陣地, 點解咁多人唔撐佢
係有羣支持政府的惡勢力係BK用語言暴力 『滅聲』,
所以大眾沉默起來,
「因為正常人係唔會浪費時間,跟瘋狗鬥」

今次『一石激起千層浪』,
令到沉默起來的一群,再次發聲⋯⋯

bopomofo2405    發表於 19-10-19 09:19
good_pig    發表於 19-10-19 08:42

水晶宮

978212 發表於 19-10-16 22:28
未增加供應之前,放開槓桿是加大泡沫。
好嘢!兩句就説出精要所在⋯⋯

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

fatfat0423 發表於 19-10-16 22:11
雖然我都知有一部份人係高收入冇首期,減辣係可以幫到佢哋上車⋯⋯但我相信有大部份人係兩公婆夾埋搵四五萬 ...

自由社會自己衡量

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊