自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

你對,不是你們俾,所以你想法無問題。我當年所有要人幫的,我都自己俾再外加利是。因為根本是我要幫。所以無想過要人出錢,還要預圥俾定人地唔駛人搵錢出。這是我想法,無錢唔好攪咁多野LA。當然你真是好朋友出住先又無問題,但你情況,她們不是你朋友,只是路人甲。

子爵府

不過你班"朋友"都好MK,無能力又要結,結又唔識大體。

子爵府

樓主你唔想成為她們咁,遠離LA,因為朋友重要什麼,個心,正如我講,新娘應預先為你準備錢,就算意外要你出,都應第一時間給回,除非唔知,因為這情況是你為她給了無想過要她知,其她姊妹都不是什麼好人,因為這情況我會SHARE,收唔收反是另一會事。但這是大家同一時間發生就應一同承擔。

侯爵府

環保接龍勳章

新人應該包喎.
有心的, 應該俾定錢其中一個JM或伴娘, 由佢俾晒D零星開支,
買水呀.西餅. 交通. 午膳. 下午茶等.
當你唔記得, 之後都唔肯俾返?
仲要無開門利是
而家D人咁CHEAP既.
無計.
有whatsapp group, 照追數, 佢唔俾, 係佢欠你.
唯有講. 經一事, 長一智

wcpcelia    發表於 19-10-17 14:30

禁止訪問

大宅

beauty 發表於 19-10-17 00:48
咁點解要我出呢?
新娘原本話包嘅,點之,食完新娘走先,佢唔肯比番我,叫我地share番。咁d姊妹知道新娘反 ...

咁個新娘都幾cheap喎,你仲要幫佢做姊妹,仲要蝕埋畀佢 我當年結婚係全包啲姊妹嘅。 叫得做姊妹嘅應該都幾好朋友㗎啦。

珍珠宮

Pepero 發表於 19-10-17 01:17
追到個新娘比為止,反正你哋唔熟,唔怕反面。新娘唔肯比,就追佢老公,做姐妹應該有晒老公和兄弟嘅電話。
...
又係喎, 追佢老公都唔比, 反正都反面, 就開個WHATSAPP GROUP, 拉晒D人(新人+所有兄弟姐妹)入去, 當面追返新人條數!
佢地唔要面, 你都唔洗比面佢地丫!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

新娘比
比單新娘
正常做法
我結婚時都全包
人地全日幫手點可以要人出錢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不要從別人的嘴裡去認識我

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

樓主,真係替你好唔抵!新娘同班姊妹都十分縮骨,$1000就睇清楚佢哋嘅人格。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yipsiumee 發表於 19-10-17 09:56
應該新娘全包,我做姊妹果次新娘同伴娘果日勁唔得閒(伴娘要幫新娘保護啲金器首飾),於是叫我出住錢,第二 ...

仲下次
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

beauty 發表於 19-10-17 01:13
一早到女家時,伯母有比2封利是,每封20

第一次聽

公爵府

麟媽媽 發表於 19-10-17 12:59
樓主,真係替你好唔抵!新娘同班姊妹都十分縮骨,$1000就睇清楚佢哋嘅人格。
...

x2 ,呢d所謂朋友唔需要再來往,一千蚊當睇清楚佢地人格,cheap到咁真係第一次見

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

地裂了

侯爵府

女皇陛下 發表於 19-10-17 11:35
冇,個次俾人搵笨嫁
姊妹裙話訂做,結果系淘寶貨,完全吾岩身,自己拎出去改裙(自己錢)
個日的士出入( ...

攪結婚真係認清好多人真面目。

幸好我d姊妹都冇咩計較。 我自己有包姊妹裙同化妝, 另外每人$200 x 2 利是。 開門利是另計。

子爵府

jimliu713 發表於 19-10-17 15:32
攪結婚真係認清好多人真面目。

幸好我d姊妹都冇咩計較。 我自己有包姊妹裙同化妝, 另外每人$200 x 2 利 ...

其實系,完清睇清楚哂一個人

我自己結婚都有包姊妹裙、化妝連頭
早餐、的士錢,同男女家姊妹利是連埋開門利是
我啲姊妹先笑我全包宴甘,婚前婚後都有請食飯

我覺得結婚姊妹黎幫手系人情,禮數要做足

伯爵府

回覆樓主:

唔知呀新娘會唔會睇到果 post 俾返錢樓主?

首頁

尾頁

跳至