自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

買咗我會覺得安心好多,無論過程有幾辛苦幾慳家都好,一家人都唔需要擔憂三年四年又加租又被迫遷,唔需要傍惶。
瓦遮頭對於我嚟講好重要,重要過有無得去旅行、著得好唔好、用得好唔好。

大宅

Poon89 發表於 19-10-17 13:41
因為覺得租樓,壞xyz /大樓維修又唔洗自己煩
住住下覺得唔岩又可以轉地方
...

但當你老左,行動不便,但比人迫迁咁點?

子爵府

買得起就買啦 , 樓會愈黎愈貴

子爵府

未買既人都會咁諗 , 當供左一段時間 , 就明買樓既好處

侯爵府

回覆樓主:

.

水晶宮

Poon89 發表於 19-10-17 10:02
已買樓既,其實成世孭住層樓係有咩感覺? 我同我另一半,對買樓定租樓有分歧,我地買得起,但值唔值得係一個 ...

點解要用孭住呢?你都要住架啦唔算孭呀! 唔係買就係租咁都係要住架!係咪?
你話你有屋企唔住又冇咩錢但係要買層樓威威就話啫!

侯爵府

親子王國15週年勳章

黑白豬 發表於 19-10-17 19:53
我朋友就係咁,父母一直租樓,但退休後,我朋友想佢父母排公屋,佢父母拒絕,話住開私樓,接受唔到住公屋 ...

對。最大鑊係要比埋父母既租

其實就算肯排公屋都要一段時間,中間段時間都不易捱

而家我同事諗住買樓同埋父母一齊住,希望佢儲公人速度追到樓價啦

大宅

回覆樓主:

買第一層樓係因為要結婚 所以硬住頭皮買 老實講係唔光彩的 因為要屋企人幫手比首期 當時都以為咁就一世 之後供左五年到 有閒錢係手 就膽粗粗去旺區買舊樓黎收租 然后再係未係大灣區既大灣區平平地又買一間 想自己小朋友將來多條生路 終於搞到要成35歲人先第一次去日本 我而家仲供緊 無資格話回頭看有無後悔 不過比我黎多次 我諗我都係咁做

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

值唔值可以用數據去做參考

假設你哋而家40歲,手上持300萬現金,如果買600萬嘅樓,供30年,樓價30年後無升跌

買樓:月供14000(實際支出利息$4000+管理費、差餉+可能10-20年一筆嘅維修費)

租樓:300萬當年利率2%收息,每月$5000,租樓約$12000-$13000,即每月實際支出為$7000-$8000

2者嘅每月支出差唔多,如果樓價不變,但70歲以後住全部淨賺

大宅

其實⋯香港d樓唔係買嚟住,你當買舊金,升左就放,唔升就放夾萬,係投資咋。
只係剛好舊金比較大,所以先住入去,咁你就會明點解有買貴無買錯

珍珠宮

有人買層樓覺辛苦,有人買幾層樓好輕鬆

大宅

我係89年出世,我係一個好想好想買樓嘅人。我老公一到18歲排公屋,當年21歲生左個小朋友,同老公又唔係讀得多書,一直好努力做嘢。月月交租,又儲唔到錢。眼見樓價向上升。到左26歲上左公屋。但我一啲都唔開心。我唔係曬命。而我係認同大家。一定要買樓。但點解香港樓貴到咁。(emoji)(emoji)(emoji)

侯爵府

好媽媽勳章

焦糖媽 發表於 19-10-17 20:37
對。最大鑊係要比埋父母既租

其實就算肯排公屋都要一段時間,中間段時間都不易捱

唔知係咪好彩啦,我朋友個老婆自己有樓,所以婚後住老婆層樓,如果唔係真係好大穫。

侯爵府

親子王國15週年勳章

黑白豬 發表於 19-10-17 21:40
唔知係咪好彩啦,我朋友個老婆自己有樓,所以婚後住老婆層樓,如果唔係真係好大穫。

咁真係好好彩!如果自己仲要儲首期買樓真係會好難儲錢,上車無期

男爵府

又唔覺~
起碼唔洗成日搬黎搬去!
諗起執野都覺得攰~第日老左仲辛苦!
同埋自住屋,裝修可以自己話事,都開心~

珍珠宮

Poon89 發表於 19-10-17 10:02
已買樓既,其實成世孭住層樓係有咩感覺? 我同我另一半,對買樓定租樓有分歧,我地買得起,但值唔值得係一個 ...

唔買可以話自由 想搬邊到得 但同樣加租或業主收樓唔到自己話事

男爵府

重來冇孭嘅感覺,只覺得將錢放另一個戶口,畢錢仲係我嘅

大宅

BK Milk勳章

樓主要新鮮感,其實買樓都可以有新鮮感。無人講過買一層樓就要一世都系住個間屋。我二十五歲之前,前前後後搬過9次屋。我父母隔幾年就玩買樓賣樓搬屋遊戲,直到我地幾姊弟妹出身,佢地退休,先定落黎話唔再換樓。除左港島區,我地一家好多地區都住過
亦因為我父母每次系買樓賣樓過程中有進帳,依家退左休都唔太需要我地幾姊弟妹,系金錢上照顧佢地(當然我地都會俾家用兩老),我父親大人仲有閒錢玩下股票
買樓對我父母黎講唔系孭系身上嘅一層樓,而系投資,作為退休嘅準備。當然要計清楚條數

男爵府

Poon89 發表於 19-10-17 10:30
回覆 CorrineNg 的帖子

又無咩野,完約可以諗下轉咩新盤好都唔錯,但始於傳統思想係要買樓呀嘛,但其實買 ...

咁租樓都要交租架嘛,你咁講即係覺得租抵過供?

我會揀供囉, 唔駛驚業主加租或收樓賣,自己間屋鍾意點整就點整,開心好多。

男爵府

mrsnip 發表於 19-10-17 21:29
我係89年出世,我係一個好想好想買樓嘅人。我老公一到18歲排公屋,當年21歲生左個小朋友,同老公又唔係讀得 ...

都係自己屋企啫,唔駛唔開心啦

首頁

尾頁

跳至