自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

超級特務 發表於 19-10-17 13:34
買得啱唔啱,要十年後先知。
巿場經濟有上有落,冇永遠升巿跌巿。
供得掂計得掂先好買

當年瞓身買qq好過瞓身買樓,樓價比當年都係升左三倍度

珍珠宮

露比EE 發表於 19-10-17 13:22
1997樓市高峰期,董伯伯推出8萬5令樓價下跌50%, 我於1998申請首置買樓,買已補地價居屋由原本280萬跌到我用 ...

伯爵府

dashtang01 發表於 19-10-17 14:12
仲有要入息供樓利率限制㗎。要50%

未做就驚咁多嘢,睇樓計數唔使$但須要付出時間,但如果連時間都唔想付出既,咁無人幫忙到。

珍珠宮

Taitaimui 發表於 19-10-17 14:13
其實我唔覺得一夠錢就要即衝去買先係把握機會

分析大市睇下全球發展貿易戰等咁多因素,突然間推到8球9按 ...

咦,咁唔通係我誤會咗?
我一直以為呢個帖中講既首置得益者
正正就係經濟下行都唔休做既鐵飯碗一族
就係唔怕失業
呢班人都冇入市
一直等心目中既荀盤。。。

其實林鄭今次都講到明
係幫呢班中產階級

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

露比EE 發表於 19-10-17 13:34
我只係想分享,善用政府推出既措施,唔好一味反反反,老實講機遇唔係成日出現,計好條數把握得好,大家都 ...

每個政策總有受益者,出聲怨既係受影響既一群,冇出聲既係受惠既一群。

就似梁振英都會口出狂言叫校長把學生退學再辭職,佢咁鬧,又合理嗎?

林鄭講到明,今次係幫冇首期又是專業高薪的人士置業,不是呢類人,就自己要三思,佢地嘈,亦都情有可原,不過亦冇辦法去改變。最多就好似梁振英一樣,得個嘈字。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

口水包包 發表於 19-10-17 03:09
抽居屋夠話政府做擔保啦。 有朋友做散工因此唔批。 銀行無咁傻。
...

其實都係自己計數,當年大把人借埋稅貸上車,亦有人在,佢地就太進取,一個浪隨時...

雖然而家呢批人發左

伯爵府

yurijm 發表於 19-10-17 14:19

咦,咁唔通係我誤會咗?

一日打工一日都有失業既可能,做老闆都有機會結業,但肯定既係失業都一樣要交租既!

如果租樓/供樓中既,失唔失業開支都一樣唔會減少喎,咁無租樓又冇置業須要市民都唔須要擔心樓市啦!

大宅

露比EE 發表於 19-10-17 14:16
未做就驚咁多嘢,睇樓計數唔使$但須要付出時間,但如果連時間都唔想付出既,咁無人幫忙到。
...

回錯?我意思唔係個個都可以按到九成(emoji)

伯爵府

good_pig 發表於 19-10-17 14:21
其實都係自己計數,當年大把人借埋稅貸上車,亦有人在,佢地就太進取,一個浪隨時...

雖然而家呢批人發左 ...

自己計好數最重要。

千萬唔好聽啲三姑六婆講,信自己去揾答案,唔好比自己有埋怨既機會!

伯爵府

dashtang01 發表於 19-10-17 14:26
回錯?我意思唔係個個都可以按到九成(emoji)

有疑問就打去銀行,網上既資訊未必係啱既,自己去問清楚啦!為自己既將來,為自己既投資唔可以懶㗎!

香港搞成咁就係因為自己懶去揾答案,要做個精明既香港人呀!

男爵府

回覆 露比EE 的帖子

同意, 樣樣政策都有利弊.買同唔買都有後果, 係睇自己既選擇.
下下要WIN晒,有咁既命水都做左富翁啦!洗咩係到等呢

子爵府

1997樓市高峰期,董伯伯推出8萬5令樓價下跌50%, 我於1998申請首置買樓,買已補地價居屋由原本280萬跌到我用 ...
其實當沙士時,你層樓剩番七十萬時,你有冇後悔買早咗呢?

大宅

買樓係長期投資,計掂數供到就無問題,沒有永遠的高低位。只說不做的一定係輸家。

伯爵府

bopomofo2405 發表於 19-10-17 14:35
其實當沙士時,你層樓剩番七十萬時,你有冇後悔買早咗呢?

人生邊有得後悔㗎!只恨讀書唔多揾得少,揾多啲咪可以買多間囉!
結婚生仔係果嗰個時候㗎啦!
最重要係一家大細可以叫做有個家,唔使幫人供樓。

bopomofo2405    發表於 19-10-17 14:47

珍珠宮

畀面勳章

認同
政府咁出,穩健樓價
同時幫到有能力供樓的
都係果個
代代都有艱難時刻
呢個世界無不勞而獲的
龍鳳媽

伯爵府

Bigbigc 發表於 19-10-17 14:34
回覆 露比EE 的帖子

同意, 樣樣政策都有利弊.買同唔買都有後果, 係睇自己既選擇.

完全同意,識好多人係依10年有買樓有賣樓既,所以完全係各自既選擇,真係要自己負責,旁人既分享只供參考。

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

計掂供得到就買。自住樓的話,買完升跌都只係帳面上, 唔賣出去的話, 根本無賺蝕。

我而家層自住樓, 200萬入, sars時跌到70萬, 而家值500萬。咁上上落落,我自住根本無影響。

侯爵府

露比EE 發表於 19-10-17 13:34
我只係想分享,善用政府推出既措施,唔好一味反反反,老實講機遇唔係成日出現,計好條數把握得好,大家都 ...

一定會有,一班人出嚟玩話 反對!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

露比EE 發表於 19-10-17 13:51
真心唔係講笑,買樓&揾老公都一樣,見到啱既就果斷啲,計過數ok既而又遇到自己心水既咪認真諗下,唔好成日 ...
同意

首頁
12345...9

尾頁

跳至