自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

世事無絕對,有誰會想到,日本經濟三十年不起 樓價??

珍珠宮

kennischan2003 發表於 19-10-18 12:50
認同樓主,我當時也是負資產,D朋友成日問我感受,我知是笑我。

但我現在已供滿,有自己物業。 反之, ...

-

伯爵府

littlefunpig 發表於 19-10-18 09:25
無人叫你一買要買港灣豪庭架
我第一層樓都唔會買得起靠一個人
我都係買過層樓仔換樓加埋人工加先買得到呢d ...

同意,買唔起港灣豪庭仲有好多選擇,機遇出現過,咁將就唔到無計喎!

大宅

虎到金來勳章

bbc2018 發表於 19-10-18 13:25
96年我用幾十萬去英國讀MBA, 有同事97年初就去買樓,當年樓價升到好似唔會跌,佢叫我想清楚, 當樓價再升時 ...

其實,冇所谓。 每個人也有自已的路。 我亦冇管人家每年去幾次旅行,冇餘錢買樓。 自已舒服,生活開心便可了。

伯爵府

Taitaimui 發表於 19-10-18 09:58
講咩而家有機會要把握機會真係好心酸...
當買500萬樓....搵22000...要唔食唔飲唔使利息都要20年先供得完。 ...

掉返轉頭,2個人辛苦10年,之後每個月唔使比租,一年只要有假飛幾多轉都得啦,但租樓係幫人供樓,租又唔會比供平好多,10年後見人地free既時候,可能又有另一番體會,仲要65歲無收入之後,邊個幫你比租呀?唔通將個波交比個仔,個仔繼續幫你比租,佢自己將來又點呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Taitaimui 發表於 19-10-18 10:11
所以我去睇返2016年400萬買到啲咩樓(首期53萬)。25歲畢業3年要搵到人肯結婚再肯一齊買樓...so far我所有 ...

我買都係勇字, 果期已經升到97個位, 個個睇佢幾時跌!
我果陣仲特登問SO民峰買定唔買好 (俾左幾千蚊走去睇佢 XD)
佢話, 樓市應該麻麻架啦, 不過要買咪買間細細間囉, 唔怕既, 跌有限, 佢真係咁同我講
好在佢咁講, 最後買左個細細地既平單位自住, 跟住無幾耐已經好快供曬, 先有本錢換間好少少既樓
你16年25歲, 而家都係28姐好後生, 住多2, 3年, 過曬SSD&罰息期, 又加上升職加薪 / 轉工加人工
個本錢同借貸能力就大大提高, 到時就可以開始物色心儀屋苑, 記得切勿心急, 祝成功

珍珠宮

kennischan2003 發表於 19-10-18 13:33
其實,冇所谓。 每個人也有自已的路。 我亦冇管人家每年去幾次旅行,冇餘錢買樓。 自已舒服,生活開心 ...

同意,自己的人生自己選擇,自己負責!

大宅

你地呢啲係收成期,講就真係容易。對於好多後生黎講,真係可以講得上「何不食肉糜」。當年買到樓做業主梗係口響啦。

03年sars我都係小學未畢業,到畢業出黎做野啲樓價升左幾多倍,人工又唔見高好多。社會咁多怨氣都見怪不怪。

男爵府

ballroundroll 發表於 19-10-19 10:48
你地呢啲係收成期,講就真係容易。對於好多後生黎講,真係可以講得上「何不食肉糜」。當年買到樓做業主梗係 ...

講出我所想!

子爵府

yurijm 發表於 19-10-17 13:50
你唔岩聽咪唔入唔留言
咁就唔會推post了
有必要咁講嘢嗎?

我都這樣覺得!版主都未管!佢憑乜說三道四!
而且樓主是分享個人置業經驗,根本不同

子爵府

sharonchung 發表於 19-10-17 14:07
睇到有班人無能力買先會嘈啫,有能力買就會唔聲唔聲咁入市啦

同意!朋友爭取周末去睇二手樓,以往只能抽一手,依家有HKMc , 多好多選擇!

子爵府

露比EE 發表於 19-10-17 16:45
所以其實好多人都賴皮,明明就係自己覺得樓市低處未算低,個個想係最低位入市,錯過左又唔認衰,將責任推 ...

你好鬼衰,太一針見血!
有些人天生姓「賴」,其實亦有人睇錯市、一直上唔返車,其實今次措施是要幫有實力的無殼蝸牛!

大宅

TingTing 發表於 19-10-17 13:36
樓價多少、負擔能力、買賣決定…從來全部由買家自行決定!
政府D咩幫助買樓措施,唔啱用咪唔用lor...有咩 ...

咪係,一陣又話按揭成數高,冇首,期什麼連醫生都比不起首期,要租,麻 q煩

大宅

runningma 發表於 19-10-19 11:20
講出我所想!
後生仔係呢個時代生不逢時已經係死穴
非戰之罪

侯爵府

回覆樓主:

而家廿幾歲又話要買樓,畢業三年又話買樓,搵$22000又話要買樓,d樓點會平呀,同埋唔係睇自己能力,而怨樓價貴,政府唔幫,父母唔幫。
買又要交通方便,有會所,要起碼半新樓。
人地好言相勸就話何不食肉麋,實際係自己力有不逮呀,醒下啦!

侯爵府

ballroundroll 發表於 19-10-19 12:25
後生仔係呢個時代生不逢時已經係死穴
非戰之罪

調返轉啦,中青年生於逢時買切樓對後生仔嚟講咪又係死罪

珍珠宮

ckm80 發表於 19-10-19 12:50
而家廿幾歲又話要買樓,畢業三年又話買樓,搵$22000又話要買樓,d樓點會平呀,同埋唔係睇自己能力,而怨樓 ...

水晶宮

露比EE 發表於 19-10-17 13:34
我只係想分享,善用政府推出既措施,唔好一味反反反,老實講機遇唔係成日出現,計好條數把握得好,大家都 ...
很同意,我十年前都一樣比人踩我供間細屋,但呢十年慶幸有供樓學識理財。真係「樓轉命運」。所以我都會影響到下一代,一定要早買早供樓,趁單身時,比首期,跟父母住,收住租咁。到結婚先再換樓。

禁止訪問

子爵府

ckm80 發表於 19-10-19 12:55
調返轉啦,中青年生於逢時買切樓對後生仔嚟講咪又係死罪

講得好!
有樓是原罪!

首頁

尾頁

跳至