論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

已經比市價高,再加year end bonus ,冇nb。係沒有獨立房,兩個小學細路,都咁難完約

子爵府

菲的要求好高的,自尊心又好強,滿足呢樣仲要再滿足果樣。你滿足左你所講果d好處,佢地眼睛就會繼續望著其他未得到的滿足。譬如菲要求傭主對佢講野必須很溫柔、很緩慢、很感激、每日必須不斷講"請、謝謝、有你真好",但係大佬,香港人每日忙碌,邊有時間分分鐘照顧緊你的敏感脆弱心思,講野只要大聲少少就認為系鬧佢就唔可以接受。所以,雖然你提供的offer自己覺得已經唔錯,但菲姐一定有其他唔滿足的地方

禁止訪問

男爵府

你意思係你請過幾個菲姐都做唔完兩年就斷? 可能係你唔好彩!
唔知點解我身邊D朋友又OK,一個2個小朋友(5歲,2歲), 一個3個小朋友(5歲,2歲,NB),完全都冇獨立房,有一個仲要訓廳,佢地都續左約!
而我菲姐第一年湊2歲,第二年加多一個NB,工作時間6:45AM-10:00PM,人工$4,800,無BONUS,不過有正常既冷氣獨立房,大囝返上午班學佢抱細B入房休息,下午大囝午睡兩個半小時佢又可以抱細B入房休息。不用出街買餸及煮晚飯,所以不能出街,只可以帶兩個小朋友去會所及公園玩。
下年二月續約,佢話會續,我成日諗係咪我份工好歎所以佢肯留?

男爵府

PonyMom 發表於 19-10-17 13:49
菲的要求好高的,自尊心又好強,滿足呢樣仲要再滿足果樣。你滿足左你所講果d好處,佢地眼睛就會繼續望著其 ...

你講得岩,同意。
佢仲要佢來左2個月,話返菲湊女,我已經提出3個月後加$300,再year end bonus。點知呢家6個月又話唔舒服返菲。激死

男爵府

c27cheun 發表於 19-10-17 14:50
唔知點解我身邊D朋友又OK,一個2個小朋友(5歲,2 ...

一定係,唔洗煮飯又有獨立房

男爵府

c27cheun 發表於 19-10-17 14:50
唔知點解我身邊D朋友又OK,一個2個小朋友(5歲,2 ...

我都覺自己唔好彩,其實我冇罵過佢,相處都愉快。當然我自己認為

侯爵府

cc1549 發表於 19-10-17 13:28
已經比市價高,再加year end bonus ,冇nb。係沒有獨立房,兩個小學細路,都咁難完約
...

你啱,我屋企隻嘢三個月,遞信了,佢憎到我死而家

大宅

cc1549 發表於 19-10-17 15:16
我都覺自己唔好彩,其實我冇罵過佢,相處都愉快。當然我自己認為

我係海外中東菲,無獨立房,請返黎湊NB, 開頭政府價,後尾加百零俾齊頭,岩岩續左約。

侯爵府

菲的要求好高的,自尊心又好強,滿足呢樣仲要再滿足果樣。你滿足左你所講果d好處,佢地眼睛就會繼續望著其 ...

就是咁,話我成日小時事化大,又唔明佢講乜

男爵府

bigyanb 發表於 19-10-17 16:31
就是咁,話我成日小時事化大,又唔明佢講乜

可能我哋大聲小小,已經覺得我哋罵佢

侯爵府

cc1549 發表於 19-10-17 17:23
可能我哋大聲小小,已經覺得我哋罵佢

咁我又真係鬧佢,因為成日做錯又唔記得,英文差,所以預咗

珊瑚宮

最好的工。半山獨立套房。司机車去city super 或中環買餸。公款可買私人食品。買野老细吾查数。人工六七八千 只服侍2個吾使煑飯的大人。日頭全屋無人。亦可自由出街。三千呎屋二至三個工人

事實上真係大把呢D工種。工人亦想找這種工
玩具萬歲!

子爵府

回覆 cc1549 的帖子

可能係試下你会否加錢留佢……, 反正咁易加$300, 我个做5年,我才加$1xx, 包括自行買咖啡錢。

男爵府

tongminnie 發表於 19-10-17 20:43

可能係試下你会否加錢留佢……, 反正咁易加$300, 我个做5年,我才加$1xx, 包括自行買 ...

我話加到5000佢都唔肯,而day 1我已經買759咖啡比佢。
請問你姐姐係湊一個定兩個小朋友?

子爵府

1個小朋友返全日制學校,只接放學,平日半天家中冇人,每年回家一次,第一、三年也可回家,我出机票每次$2400左右,即平均每月當比多$100。

男爵府

唔好灰心,總會有好嘅菲
我姐姐菲已經續咗第3份約,由nb開始做,好有禮貌從未黑過面,唔洗佢買餸煮飯,做家務同照顧小朋友有85分以上

子爵府

我請過2個菲傭,第一個就快完約,由NB湊到我個囡快2歲,無咩問題非常稱職,日常工作包括照顧小朋友、做家務、煮飯(唔需要買),放假準時回家,因為身體問題完約就會回鄉。 第二個到左2星期左右,跟第一個學習緊,不過我個囡快2歲,生活模式已經建立左,好多野佢可以自己唻,所以第二位姐姐比較輕鬆

公爵府

大宅

fitfish 發表於 19-10-17 18:10
最好的工。半山獨立套房。司机車去city super 或中環買餸。公款可買私人食品。買野老细吾查数。人工六七八 ...

我識一個almost exactly你所講的scenario.
不過貪得無厭是民族特性,好食好住就要偷野+用公數買野寄返家鄉.
最後比僱主炒左
現在14日留港搵工中

裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

首頁

尾頁

跳至