懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Del

複式洋房

jenniferzhu 發表於 19-10-17 13:40
你哋入院分娩時會同姑娘講餵唔餵母乳嗎?

我係想餵母乳,但聽人講一旦你同姑娘講左餵母乳的話,生左BB後你 ...

我都係煩緊呢個問題(emoji)

大宅

jenniferzhu 發表於 19-10-17 13:40

我係想餵母乳,但聽人講一旦你同姑娘講左餵母乳的話,生左BB後你 ...

我係想餵人奶,同姑娘講餟奶粉,因為我唔想bb肚餓到不停喊,得閒就喺床度埋身比bb啜下,佢地唔會話你的,仲會好鼓勵因為姑娘支持母乳

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

littlekite1 發表於 19-10-17 13:52
我係想餵人奶,同姑娘講餟奶粉,因為我唔想bb肚餓到不停喊,得閒就喺床度埋身比bb啜下,佢地唔會話你的, ...

你已經生左啦?恭喜恭喜。

有人叫我好似你咁做,姑娘見到你餵母乳之後有冇唔再比水奶你餵B呀?

男爵府

我今胎都打算扮餵奶粉,等bb食飽先,跟住偷偷自己埋身,因為上胎真係要乞先有水奶,bb 喊死又無尿痾,心痛死。

大宅

jenniferzhu 發表於 19-10-17 14:07
你已經生左啦?恭喜恭喜。

有人叫我好似你咁做,姑娘見到你餵母乳之後有冇唔再比水奶你餵B呀?

而家就快3 個月啦,佢地有照比我呀,我一路餵奶粉佢地都叫我試下埋身比bb練習,不過完全係冇奶,如果又要乞又見到bb唔飽,剛剛生完真係心痛死

珍珠宮

我捨不得你 發表於 19-10-17 14:19
我今胎都打算扮餵奶粉,等bb食飽先,跟住偷偷自己埋身,因為上胎真係要乞先有水奶,bb 喊死又無尿痾,心痛 ...

我就係驚自己未上奶,BB又冇水奶飲冇尿痾,作為媽媽會好心痛

珍珠宮

littlekite1 發表於 19-10-17 14:23
而家就快3 個月啦,佢地有照比我呀,我一路餵奶粉佢地都叫我試下埋身比bb練習,不過完全係冇奶,如果又要 ...

咁我知到時點做了,你當時邊間醫院生?會唔會每間醫院做法唔同呢?

大宅

jenniferzhu 發表於 19-10-17 14:50
咁我知到時點做了,你當時邊間醫院生?會唔會每間醫院做法唔同呢?

我喺qe

珍珠宮

littlekite1 發表於 19-10-17 15:03
我喺qe

我會係威院生,希望產房姑娘唔好咁惡喇

水晶宮

個人覺得講咗餵人奶好啲,咁樣醫護會幫你生完儘快畀BB埋身(講緊係喺產房生完即刻餵),對上奶有好大幫助。而且BB食奶媽媽餵奶其實係要學習同磨合的,早啲開始的話如果邊方面出問題都可以儘快搵母乳姑娘幫手解決疑難。我兩次生完都咁做,兩個BB最終因唔同原因需要補配方奶,都係由醫院方面主動提出,並唔需要我求。因為醫院知道BB係食開人奶 所以補奶時用杯仔,有效減少BB因太早食奶樽而出現乳頭混淆嘅可能。

大宅

威院8月30日生完
就算話餵人奶,bb一唔夠濕片姑娘都主動補奶粉

夢雪雪媽    發表於 19-10-17 17:53

珍珠宮

EstrellaDamm 發表於 19-10-17 17:04
個人覺得講咗餵人奶好啲,咁樣醫護會幫你生完儘快畀BB埋身(講緊係喺產房生完即刻餵),對上奶有好大幫助 ...

如果姑娘見到媽媽未有奶比BB飲,肯比水奶頂住先的話,媽媽唔使頭痛喇,我就係比其他媽媽講點求都唔比水奶嚇親

珍珠宮

happyhang 發表於 19-10-17 17:13
威院8月30日生完
就算話餵人奶,bb一唔夠濕片姑娘都主動補奶粉

咁好,你好好彩呀,遇到好姑娘

水晶宮

jenniferzhu 發表於 19-10-17 17:31
如果姑娘見到媽媽未有奶比BB飲,肯比水奶頂住先的話,媽媽唔使頭痛喇,我就係比其他媽媽講點求都唔比水奶 ...

我唔知其他人實際情況/其他醫院做法係點,但我生兩次,感覺醫院好緊張BB情況的,唔會置BB健康不理。

別墅

我喺QM生,催生加緊急開刀,到出院都未上奶呀,姑娘會教我盡量埋身餵,但係真係冇奶佢地就俾水奶我餵,仲教我貼胃喉喺乳房,用針筒打啲奶落去,等bb可以又埋身又唔駛捱餓呀

珍珠宮

EstrellaDamm 發表於 19-10-17 20:10
我唔知其他人實際情況/其他醫院做法係點,但我生兩次,感覺醫院好緊張BB情況的,唔會置BB健康不理。:funn ...

我明白你的意思,我都係聽人咁講,所以驚驚地,希望到時我好彩啲,遇到好姑娘

珍珠宮

edeuethan 發表於 19-10-17 21:39
我喺QM生,催生加緊急開刀,到出院都未上奶呀,姑娘會教我盡量埋身餵,但係真係冇奶佢地就俾水奶我餵,仲 ...

你食全餐?辛苦你了
姑娘好好喎,呢個方法又幾好

大宅

EstrellaDamm 發表於 19-10-17 17:04
個人覺得講咗餵人奶好啲,咁樣醫護會幫你生完儘快畀BB埋身(講緊係喺產房生完即刻餵),對上奶有好大幫助 ...

子爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我黎緊會係屯醫生,都會講餵水奶先,因我上年生完,真係死都唔肯比水奶我補,到第3日跌磅跌得太多,先比一枝我之後就唔再比!

首頁

尾頁

跳至